: TARİHİ KENT MERKEZLERİ MEKANSAL DEĞİŞİM SÜRECİ

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. MUHAMMED AYDOĞAN

Şehir ve Bölge Planlama

Kentsel gelişim geleneksel gelişme süreçlerini izleyen ülkelerin içsel dinamikleri ile gerilim içindedir.

Ekonomik gelişimin hızı kadar, mekânsal yapıyı dönüştürme gücü de kritik bir konudur.

Tarihsel mekânların, taşıdıkları bilgi ve anlam, içerdikleri öz ile birlikte korunmalıdır. gerekmektedir.

Bu derste tarihsel kentsel alanların dönüşüm süreci, bu sürecin dinamikleri ve bu alanlar üzerindeki riskler üzerinde durulacaktır.

1   Tarihsel kent merkezlerinin biçimlenme nedenlerini tanımlayabilecek (Bilgi),
2   Tarihsel kent merkezlerini oluşturan ekonomik ve sosyal nedenleri açıklayabilecek (Kavrama),
3   Tarihsel kent merkezlerinin dönüşme biçimlerini yorumlayabilecek (Uygulama),
4   Farklı mekânsal oluşumların farklılıklarını karşılaştırabilecek (Analiz),
5   Tarihsel kent merkezlerine yönelik tehditleri eleştirebilecektir (Analiz).

1 İnsanoğlunun Kurduğu ilk Organize Yerleşimler, Göbeklitepe Arkeolojik Alanı;
2 Kent, Şehir, İl sınırı, Kent Merkezi, Havza, Ekonomik Bölge, Hinterland kavramları ve kentleşme sürecinde bu kavramların gelişimi. Ödev başlıkları bu hafta verilecektir.
3 Ekonomik modellerin insanoğlunun coğrafyaya yayılım, kullanım ve biçimlendirme şekline etkisi. Ekonomik üretim modellerinde yaşanan değişimin yerleşme modelleri üzerindeki etkisi.
4 Ulaşım sistemlerinin değişimi ve faklı ulaşım modellerinin, üretim ve kentleşme süreçlerine etkisi. Ulaşım modellerinin kent merkezleri üzerindeki etkisi.
5 Sosyal yapının, ideolojik kavrayışların ve inanç sistemlerinin yerleşme modelleri ve kent merkezleri üzerindeki etkisi.
6 Kamu yönetim modellerinin, yerel ve/veya yerinden yönetim biçimlerinin, devlet yapısının ve hiyerarşik işleyişinin kent makroformları ve merkezleri üzerindeki etkisi.
7 Ekonomik değer aktarım biçimlerinin, ticaret, takas ve birikim araçlarının değişimi; kent makroformları ve kent merkezleri üzerindeki etkilerinin tartışılması.
8 İnşaat sistemleri ve mimarideki gelişimlerin, teknolojik yeniliklerin kent merkezleri üzerindeki etkilerinin tartışılması.
9 Ara sınav ve Ödev konularının kesinleştirilmesi
10 İletişim araçlarının değişimi. Bilginin yayılım hızı ve biçiminin kentsel kullanımların biçimlerine ve kent merkezlerinin işleyişi üzerindeki etkilerinin tartışılması. 10
11 Tarihi kent merkezlerini kent bütünün işleyişi hakkında bilgi verme kapasitesinin tartışılması. Tarihi Çevrelerin korunması sürecinde tarihi kent merkezlerinin korunmasının önemi
12 Ödev Teslimleri ve Ödevlerin sunumları. Öğrenciler, ödev teslimini bu hafta yapacaklardır.
13 Ödev olarak çalışılan kent merkezleri içinde, tarihi değeri ile örnek mahiyette olan kent merkezlerine ilişkin olarak hazırlanan sunumların izlenmesi.
14 Ödev olarak çalışılan kent merkezleri içinde, tarihi değeri ile örnek mahiyette olan kent merkezlerine ilişkin olarak hazırlanan sunumların izlenmesi.
15 Ödev olarak çalışılan kent merkezleri içinde, tarihi değeri ile örnek mahiyette olan kent merkezlerine ilişkin olarak hazırlanan sunumların izlenmesi.
16 Final Sınav Haftası

Yardımcı kaynaklar: Leonardo Benevelo (1981): Modern Mimarlığın Tarihi / 1.Cilt: Sanayi Devrimi, (Çev.Atilla Tokatlı), Çevre Yayınları, İstanbul.

Lewis Mumford (2007), Tarih Boyunca Kent, Kökenleri, Geçirdiği Dönüşümler ve Geleceği, (Çev.G.Koca, T.Tosun), Ayrıntı, İstanbul.

Leland M.Roth (2006): Mimarlığın Öyküsü, Kabalcı, İstanbul.

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenecektir.
Öğrenciler derse devam ederek, aktarılan görsel sunum destekli konferans sunumları dinleyerek öğrenecektir.
Öğrencilere 3.hafta ödev konuları verilecek ve verilen konuda hazırlayacakları ödevi 11. haftada teslim etmeleri istenecektir.

Kovid19 salgını sürecinde dersler online olarak yapılacaktır.
Canlı olarak derse katılamayan öğrencilerimiz, dersleri video kayıtları olarak izleyebileceklerdir.

Kovid19 salgını sürecinde dersler online olarak yapılacak ve bu müddetçe sınav yerine ödev hazırlanması ve teslimi şeklinde değerlendirme yapılacaktır.

Tanımlama (Bilgi), Açıklama (Kavrama) Ödev ile ölçülmektedir.
Yorumlama (Uygulama) Final Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir.
Karşılaştırma (Analiz) ve Eleştirme (Analiz) Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

m.aydogan@deu.edu.tr

Perşembe 13:00-15:00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17