: DOĞAL AFETLERDE RİSK YÖNETİMİ VE SAKINIM PLANLAMASI

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. HİLMİ EVREN ERDİN

Şehir ve Bölge Planlama

Dünyada ve ülkemizde kentlerde yaşanan doğal afetler temelli sorunlar kentleşme ve kent planlama sürecinde doğal afetlere ilişkin çeşitli irdelemelerin yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle ders kapsamında, doğal afet türlerinin özelliklerinin, risklerinin ve kentler üzerindeki etkilerinin, afet yönetiminin ve ilgili mevzuatın, risk yönetimi ve sakınım planlamasının, kentlerde doğal afetlere bağlı yaşanan sorunların ve ortaya çıkan risklerin kent planlama ile olan ilişkisi çerçevesinde ele alınması amaçlanmaktadır. Bu konuda şehir plancılarının, imar planlarını hazırlama sürecinde doğal afetler açısından dikkat etmesi gereken hususlarda bilgiler de aktarılmaktadır.

1   Doğal afetleri, risklerini ve kentsel yerleşmelere etkilerini tanımlayabilecek,
2   Afet yönetiminin aşamalarını, bileşenlerini ve ilgili mevzuatı açıklayabilecek,
3   Afet yönetiminde risk yönetimi ve sakınım planlamasının önemini tartışabilecek,
4   Doğal afetler ile kent planlamayı ilişkilendirebilecek,
5   Sakınım planlamasının, politikalarının ve yönetiminin kent planlama süreci içerisindeki konumunu sorgulayabilecek,
6   Doğal afet risklerini dikkate alan sakınım planlaması temelli bir yaklaşımı planlama süreci içerisinde kullanabilecektir.

1 Giriş; tanımlar ve kavramlar. Afet, risk yönetimi ve sakınım planlaması.
2 Doğal afet türleri ve özellikleri - Deprem
3 Doğal afetler ve kentsel yerleşmelere etkileri
4 Doğal afet riskleri ve kent planlama ilişkisi
5 Afet Yönetiminin aşamaları, yasal ve yönetsel yapı Bu hafta öğrencilere ödev konuları dağıtılacaktır.
6 Afet Yönetimi ve İl Afet Acil Yardım Planları
7 Ara sınav
8 Afet zararlarını azaltma ve risk azaltma çalışmaları
9 Risk yönetimi, tehlike ve risk analizleri
10 Risk yönetimi, tehlike ve risk analizleri
11 Ödev/teslim ve sunumları
12 Afet politikaları ve sakınım planlaması
13 Sakınım planlaması çalışmaları
14 Türkiye'de kent planlama pratiği içerisinde afet ile ilgili çalışmaların yeri

Benson, C., (2004), Understanding the economic and financial impacts of natural disasters, Washington, DC, World Bank.
Pelling, M., (2003), The vulnerability of cities: natural disasters and social resilience, Earthscan Publications.
Kadıoğlu, M., Özdamar, E., (Ed.) (2008), Afet Zararlarını Azaltmanın Temel İlkeleri, JICA Yayını, Ankara.
Balamir, M., Afetler Politikasının Ana Ekseni: Kentsel Sakınım, 1. Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, Ankara, (2011) pp:1-7
Balamir, M., Deprem Konusunda Güncel Gelişmeler ve Beklentiler, Planlama Dergisi, 2004/1, pp:15-28, (2004).
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kentleşme Şurası Afetlere Hazırlık ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu, Afetlere Hazırlık ve Kentsel Risk Yönetimi Komisyonu Raporu, Ankara, (2009).
Kadıoğlu, M., Afet Yönetimi Beklenilmeyeni Beklemek En Kötüsünü Yönetmek, Ed. Yılmaz, M., Yayın No:65, TC. Marmara Belediyeler Birliği Yayını, İstanbul, (2011).

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenerek ve okumalar verilerek öğretilecek, öğrenciler aktarılan konferans sunumları ve okumalar ile dersi öğrenecektir. Öğrencilerden ara sınav dışında dönem içerisinde bir de ödev hazırlamaları istenecektir.

Tanımlama ve açıklayabilme Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir
Tartışabilme, ilişkilendirebilme, sorgulayabilme ve kullanabilme ödev ve final sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar ve okumalar üzerinden tartışmalar biçiminde sürdürülecek.

evren.erdin@deu.edu.tr

Cuma: 10.30-12.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17