: PLANLAMA POLİTİKASI

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. İLGİ ATAY KAYA

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders politikanın (siyasanın) tanımlanmasını, kentsel politika teorilerinin geliştikleri dönemin koşulları ile birlikte sunulmasını, politika ile siyaset arasındaki ilişkilerin kavratılmasını, bir uygulama örneği olarak Türkiye'de izlenen mekânsal gelişme politikasının yorumlanmasını ve kentsel politika ile planlama politikası arasındaki ilişkilerin analiz edilmesini amaçlamaktadır.

1   Bu dersin sonunda öğrenciler, politikayı (siyasayı) tanımlayabilecektir (Bilgi),
2   Kentsel politika teorilerini listeleyebilecektir (Bilgi),
3   Kentleşme ve planlama politikalarını örneklerle açıklayabilecektir (Kavrama),
4   Türkiye'de izlenen politikaları yorumlayabilecektir (Uygulama),
5   Kentsel politikalarla planlama politikalarını ilişkilendirebilecektir (Analiz).

1 Kentsel Politika: kavramsal açıklamalar
2 Planlama Politikası: kavramsal açıklamalar
3 Kentleşme, Kentsel Politikalar ve Kalkınma
4 Kentsel Planlama Teorileri ve Planlama Süreci
5 Kentsel Politika Teorileri
6 Konut ve Ulaşım Politikaları Bu hafta öğrencilerin ödev konuları belirlenecektir.
7 Ara Sınav
8 Çevre Politikaları
9 Kent Hakkı
10 Kentsel Sosyal Hareketler
11 Ödev/Teslim/Sunum Bu hafta öğrenciler hazırladıkları ödevleri teslim edecekler ve iki saatlik ders süresince birbirlerine kısa sunumlarla aktaracaklardır.
12 Türkiye'de Kentleşme Politikaları
13 Türkiye'de Planlama Politikaları
14 Genel Değerlendirme ve Tartışma
15 Final Sınavları Haftası
16 Final Sınavları Haftası

- Bracken, I. (2007), Urban Planning Methods: research and policy analysis, Routledge, London. (DEÜ Kütüphane; HT166 .B73 2007)
- Strom, A. And Mollenkopf, J.H. (Eds) (2007), The Urban Politics Reader, Routledge, London. (DEÜ Kütüphane; JS78 .U73 2007)
- Davies, J.S and Imbroscio, D.L. (Eds.), (2009), Theories of Urban Politics, Sage, London.
- Keleş, R. (2017), Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi, Ankara.
- Ersoy, M. (2012), Kentsel Planlama Kuramları, İmge Kitabevi, Ankara.

Ders, okumalar, konu anlatımları ve sınıf içi tartışmalar yoluyla öğrenilecek ve öğretilecektir. Sınıf için tartışmalarda öğrenci merkezli eğitimi destekleyecek şekilde rol oynama ve örnek olay inceleme yöntemlerinden faydalanılacaktır. Ödev yoluyla öğrenme yöntemi uygulanacak ve öğrencilerden 6. haftaya kadar kararlaştırılan ödev konuları hakkında bir ödev hazırlamaları ve 11. hafta sunmaları istenecektir.

1 AS Arasınav
2 OD Ödev
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.50 + OD * 0.50
4 YYS Yarıyılsonu Notu
5 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 + BUT * 0.50

Yarıyıl içinde 1 Ara Sınav ve 1 Ödev notu ve yarıyıl sonunda bir Final Sınavı notu verilecektir. Ödev notunun verileceği ödev konuları 6. Haftaya kadar belirlenecektir. 11. Hafta öğrencilerin ödevlerini teslim etmeleri ve ders saatinde sunmaları beklenecektir.

Okumalar, konu anlatımları ve sınıf içi tartışmalar yöntemleriyle edinilen kazanımlardan kavramları tanımlayabilme ve örneklerle açıklayabilme, ara sınav ile ölçülecektir. Kavramları örneklerle açıklayabilme ve örnekleri yorumlayabilme kazanımları ödev ile ölçülecektir. Konuları ilişkilendirebilme, örnekleri yorumlayabilme ve alternatif çözümler üretebilme kazanımları ise final sınavında değerlendirilecektir.

Ders, konferans sunumlar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir. Ders kapsamında akademik dürüstlük ilkelerine uyulması esastır.

ilgi.kaya@deu.edu.tr

Çarşamba 13:00-14:30

Ödev Sunumu Gerçekleştirme 1 2 2

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17