: ÇEVRE VE ESTETİK

Şehir ve Bölge Planlama

DR.ÖĞR.ÜYESİ GÖZDE EKŞİOĞLU ÇETİNTAHRA

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders kapsamında, çevre ve estetiğe ilişkin nitelikleri kavranması, estetik algıyı oluşturan ya da etkileyen faktörlerin felsefi ve kavramsal temellerinin çözümlemesinin yapabilmesi; yapılı ve doğal çevrenin, kişinin estetik tepkisindeki rolünün teorik ve ampirik yaklaşımlar ile uluslararası ve ulusal literatürde nasıl ölçümlendiğinin karşılaştırabilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca çevre estetiğine ilişkin teorik bilginin kentsel alanların tasarlanmasındaki etkisinin gözlemlenebilmesi için dönem boyunca gerçekleştirilen tartışmalar doğrultusunda bir uygulama yapılması amaçlanmaktadır.

1   Çevre ve estetik kavramlarını tanımlayabilecek (bilgi),
2   Birey çevre ilişkisini tüm boyutlarıyla açıklayabilecek (kavrama),
3   Estetik Algı yoluyla insanın çevresini, doğayı ya da mekansal bütünlükleri nasıl değerlendirebileceğine açıklık getirebilecek (kavrama),
4   Yaşama alanlarının kurgulanmasında yaratılan estetik değerlerin niteliğini tartışabilecek (kavrama),
5   Tasarlama eylemi yoluyla değiştirilen şartlardaki kurgusal niteliği analiz edebilecektir (analiz).

1 - Tanışma, ders içeriğinin ve işleyişinin aktarılması, değerlendirme yöntemlerinin anlatılması - Çevre kavramı
2 - Çevre, estetik ve algı kavramlarının tartışılması
3 - Yaklaşımlar: Güzel, Hakikat, Estetik
4 - Estetik ve Anlam
5 - Algı, anlam ve fenomenolojik yaklaşım - Çevre ile kurulan ilişkinin kavramsal ve felsefi temelleri
6 - Çevre Estetiği: Teori ve Ampirik Çalışmalar Ödev konuları bu aşamada belirlenecektir
7 ARA SINAV
8 Ara sınavların değerlendirilmesi
9 - Çevre Estetiği: Uygulamalar Ödev sunumu ve teslimi bu hafta yapılacaktır
10 - Çevre Estetiği ile ilişkili bilimsel araştırma yöntemleri
11 - Sanat, Toplum, Doğa ve Estetik
12 - Kültür, Mekan, Kent ve Estetik
13 -Ödev teslimi
14 -Ödevlerin sunumu ve değerlendirme
15 Final Sınavları Haftası

Ekşioğlu, G. (2010). Çevre Estetiğinin Konut Fiyatları üzerindeki Etkisinin Hedonik Fiyat Yöntemi ile Modellenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Nasar, J.L. (1992). Environmental Aesthetics, theory, research and applications. Cambridge University Press.
Porteous, I.D. (1996). Environmental Aesthetics, Ideas, Politics and Planning, Routledge, Britain.
Erzen, J. (2006). Çevre Estetiği. ODTÜ Yayıncılık, Ankara.
Altuğ, T. (2007). Kant Estetiği. Payel Yayınevi, İstanbul.
Han, B.C. (2020). Güzeli Kurtarmak. İnsanart, İstanbul.

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenerek öğretilecek, öğrenciler aktarılan konferans sunumları dinleyerek öğrenecektir. Öğrenciler ara sınav dışında bir ödev sunumu yapacaktır.

Ara sınav ile ölçülecek öğrenme çıktıları: çevre ve estetik kavramlarını tanımlayabilme (bilgi), birey çevre ilişkisini tüm boyutlarıyla açıklayabilme (kavrama)
Ödev/Sunum ile ölçülecek öğrenme çıktıları: estetik algı yoluyla insanın çevresini, doğayı ya da mekansal bütünlükleri nasıl değerlendirebileceğine açıklık getirebilme (kavrama), yaşama alanlarının kurgulanmasında yaratılan estetik değerlerin niteliğini tartışabilme (kavrama)
Final sınavı ile ölçülecek öğrenme çıktıları: yaşama alanlarının kurgulanmasında yaratılan estetik değerlerin niteliğini tartışabilme (kavrama), tasarlama eylemi yoluyla değiştirilen şartlardaki kurgusal niteliği analiz edebilme (analiz)

Ders, konferans sunumlar dışında okumalar, araştırmalar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir. Öğrencilerin, teorik anlatımlarla edindikleri bilgiyi bir ödev konusu ile uygulamaları/ tasarlamaları beklenmektedir.

gozde.eksioglu@deu.edu.tr

Salı 11.00-12.00

Ödev Sunumu Gerçekleştirme 1 2 2

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17