: TRAFİK PLANLAMASI

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. HİLMİ EVREN ERDİN

Şehir ve Bölge Planlama

Şehir içi karayolu ağlarında trafik düzeninin kısa ve orta vadelerde geliştirilmesiyle ilgili temel ilkelerin şehir plancılarına kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu nedenle trafik mühendisliği çalışmalarının bir bölümü yöntemler ve standartlarıyla dersin içeriğinde yer almaktadır. Bu konuda plancıların imar planlarını hazırlama sürecinde gereksinme duyabilecekleri bilgiler de aktarılmaktadır.

1   Trafiği oluşturan unsurları, bileşenleri ve standartları tanımlayabilecektir
2   İnsan, taşıt ve yol ilişkisini tüm boyutlarıyla açıklayabilecek
3   Planlama çalışmaları içerisinde trafiğin ve trafik planlamasının önemini tartışabilecektir
4   Güncel uygulamalar ve deneyimler içerisinde trafik düzenini sorgulayabilecek
5   İmar planlarını hazırlanmasında ve kentsel çevrelerin sağlıklı bir biçimde yapılandırılmasındaki temel trafik ilkelerini kullanabilecektir

1 Giriş; tanımlar ve kavramlar. Şehirlerde trafik ve ulaşım sorunları
2 Mekânsal - sektörel oluşumlar. Trafik planlaması çalışmalarının genel özellikleri, unsurları ve işlevleri
3 Şehir içi karayolu ağı ve özellikleri
4 Karayolu ve kent makroformu ilişkisi
5 Karayollarında kademelenme ve ulaşım/trafik arazi kullanış ilişkileri
6 Karayolu tasarımında ve uygulamalarında bilgi düzeni ve diğer gerekli ön etüt ve araştırma çalışmaları
7 Güzergâh seçimi ve tasarım ilkeleri Bu hafta öğrencilere ödev konuları dağıtılacaktır.
8 Kesitler, tipleri ve özellikleri
9 Ara sınav
10 Kavşaklar, tipleri ve tasarım ilkeleri Bu hafta öğrencilere ödev konuları dağıtılacaktır. Ödev teslimi
11 Otoparklar, tipleri ve tasarım ilkeleri
12 Yaya, bisiklet ve otobüs öncelikli çözümlemeler, bunlara ilişkin donatılar ve tasarım ilkeleri
13 Güvenli Caddeler - Şebeke donatıları, sinyalizasyon, işaretlemeler, satıh düzenlemeleri, yeşillendirme Ödev teslimi
14 Trafik Uygulamaları - Dünya ve Türkiye Örnekleri

PIGNATARO, L. J., Traffic Engineering: Theory and Practice, Prentice Hall Inc., New Jersey, 1973.
TUNÇ, A., Trafik Mühendisliği ve Uygulamaları, Asıl Yayın, Dağıtım, Ankara, 2003.
KILINÇASLAN, T., Kentsel Ulaşım, Ninova Yayıncılık, İstanbul, 2012.
GARBER, N.J., Traffic and Highway Engineering, Pacific Grove, CA : Brooks/Cole Pub. Co., 2002.
SLINN, M., MATTHEWS, P. & GUEST, P., Traffic Engineering Design Principles and Practice, Amsterdam ; Boston : Elsevier Butterworth-Heinemann, 2005.
VARLIOPRAK, Ç., TANYEL, S., Yol I, DEÜ Mühendislik Fakültesi Yayını, İzmir, 2000.
YAYLA, N., Karayolu Mühendisliği, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2006.
ERSOY, M., Kentsel planlamada arazi kullanım standartları, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yayını, Ankara, 2009.
ORAL, M. Yıldırım, İzmir'de Ulaşım ve Trafik Sorunları, Çözüm Önerileri, Ege Mimarlık Sayı 30, 1999/2 - Sayfa 10, İzmir, 1999.
ALEXANDER, C., A City is not a Tree, Design, Council of Industrial Design, London,1966.

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenerek öğretilecek, öğrenciler aktarılan konferans sunumları dinleyerek öğrenecektir. Öğrencilerden ara sınav dışında dönem içerisinde bir de ödevler hazırlamaları istenecektir.

Tanımlama ve açıklayabilme Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir
Tartışabilme, sorgulayabilme ve kullanabilme ödev ve final sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar ve örnekler üzerinden tartışmalar biçiminde sürdürülecek.

evren.erdin@deu.edu.tr

Çarşamba: 10.30-12.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17