: KENT MERKEZLERİ TASARIM İLKELERİ

Şehir ve Bölge Planlama

DR.ÖĞR.ÜYESİ AHU DALGAKIRAN ERDOĞAN

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders canlı ve ekonomik açıdan yaşayabilir kent merkezlerinin oluşturulması ve yeniden geliştirilmesinde kullanılan planlama stratejilerinin ve kentsel tasarım ölçeğindeki yaklaşımların, batılı ülkelerin çeşitli kentlerinde uygulanmış kent merkezleri yeniden geliştirme projelerine referansla incelenmesini; kent merkezlerinin yaşayabilir kılınması açısından önem taşıyan konu ve kavramlara ilişkin değerlendirmeler yapılmasını amaçlamaktadır.

1   Bu dersin sonunda öğrenciler, kent merkezlerinin tarihsel gelişimini tanımlayabilecek,
2   Geçiş ve değişim süreci içine giren merkez alanlara yönelik geliştirilen planlama yaklaşımlarını özetleyebilecek,
3   Kent merkezlerinin yeniden geliştirilmesine yönelik fırsatları yaratan faktörleri listeleyebilecek,
4   Mekân-kullanım kompozisyonunun yeniden şekillendirilmesinde ve ekonomik açıdan yaşayabilir kılınmasında yararlanılan temel ilkeleri açıklayabilecek,
5   Araştırmaları kapsamında seçmiş oldukları bir yerleşmeye ait merkez alanın mevcut yapısını çözümleyebilecektir.

1 Kent merkezlerinin tarihsel gelişimi
2 Merkez alanlara yönelik geliştirilen erken dönem planlama yaklaşımları ve kentsel yenileme projeleri
3 Yeni kent merkezi gelişim fırsatlarını yaratan faktörler
4 Merkez alanın yeniden canlandırılmasında kullanılan temel ilkeler
5 Kent merkezleri tasarım modelleri
6 Kent merkezlerinin geliştirilmesinde kullanılan stratejiler
7 Merkez alan bileşenleri. Öğrenciler tarafından hazırlanacak ödev konularının tespiti
8 Ara Sınav
9 Yurtdışındaki çeşitli kentlerin merkez alanlarından görünümler-I (Oxford ve Reading-İngiltere)
10 Yurtdışındaki çeşitli kentlerin merkez alanlarından görünümler-II (Şangay-Çin, Lodz-Polonya)
11 Yurtdışındaki çeşitli kentlerin merkez alanlarından görünümler-III (Strasbourg-Fransa, Barselona-İspanya)
12 Ödev Sunumları
13 Ödev Sunumları
14 Yurtdışındaki çeşitli kentlerin merkez alanlarından görünümler-IV (Viyana-Avusturya)
15 Final Sınavları Haftası
16 Final Sınavları Haftası

Ana kaynak: Paumier, C.B. (1990). Designing The Successful Downtown, The Urban Land Institute, USA.
Yardımcı kaynaklar: Thorns, D.C. (2004). The Transformation Of Cities: Urban Theory and Urban Life, Palgrave Macmillan, USA.
Referanslar: Ravenscroft, N. (2000). The Vitality and Viability of Town Centres. Urban Studies, 37 (13), 2533-2549.
Diğer ders materyalleri: Ders ile ilgili diğer okumalar

Ders, görsel malzeme ile desteklenen konferans sunumlar biçiminde işlenerek öğretilecek, öğrenciler derse devam ederek aktarılan konferans sunumları dinleyerek öğrenecektir. Öğrenciler tarafından ders içeriğine uygun ödevler bireysel olarak hazırlanacak ve sunulacaktır.

1 AS Arasınav
2 OD Ödev
3 YYI Yarıyıliçi Notu AS * 0.50 + OD * 0.50
4 YYS Yarıyılsonu Notu
5 BNS Başarı Notu YYI * 0.50 + YYS * 0.50
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu YYI * 0.50 + BUT * 0.50

2020/2021 Bahar Döneminde Ara Sınav, Yarıyılsonu Sınavı ve Bütünleme Sınavı Ödev Teslimi şeklinde yapılacaktır.

Tanımlama ve Özetleme Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir.
Çözümleme Ödev Sunumu ile ölçülmektedir.
Listeleme ve Açıklama Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, okuma listesi ve görsel malzeme üzerinden konferans sunumlar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

ahu.dalgakiran@deu.edu.tr

Salı 11.30-12.15

Uygulama 2 2 4

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17