: ŞEHİR SOSYOLOJİSİ

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. NESLİHAN KARATAŞ

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders farklı sosyo-kültürel ve tarihsel yapılardaki kentlerin yaşamının ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel boyutlarını öğretmeyi, kentsel yapılanmaya neden olan sosyal faktörleri, fiziksel planlama kararlarının olası sosyal etkilerini ve kent yaşamı ve sorunları üzerine eleştirel bir şekilde düşünebilme yeteneğini kazandırmayı amaçlamaktadır.

1   Kentlerin oluşumu ve gelişimi ile geçmişten bugüne farklı kent ve kentleşme tiplerini listeleyebilecek.
2   Toplumsal yapıda görülen farklılıkların kentsel mekânsal yapı üzerindeki olası değişiklikleri ve farklı toplumsal kurumların kentlerin oluşumundaki yönlendirici etkisini sıralayabilecek.
3   Türkiye'de ve batı ülkelerindeki kentsel gelişmeleri ve üçüncü dünya ülkelerinin kentleşme dinamiklerini inceleyerek farklılıkları ayırt edebilecek
4   Türkiye'deki hızlı kentleşme sürecinin sosyal boyutlarını çözümleyebilecek
5   Kentsel yoksulluk, nüfusun kırdan kente göçüne neden olan faktörler ve göçün mekânsal etkileri ile küreselleşme süreci ve sosyo-ekonomik sonuçlarını ilişkilendirebilecek.
6   Planlama kararlarının ve buna bağlı olarak gelişen fiziksel çevrenin sosyo-ekonomik, kültürel ve politik boyutlarının önemini ve farklı sosyal gruplar üzerindeki sonuçlarını/yansımalarını yorumlayabilecek

1 Sosyolojinin ve Kent Sosyolojisinin tanımı, yöntemi. Dersin kapsamı ve programı hakkında genel bilgi.
2 Kent, kentleşme, kentlileşme tanımları. Şehirlerin ortaya çıkışı ve gelişmesi. Medeniyetlerin oluşumu, sosyal organizasyon ve şehir toplumu. Şehirlerin gelişmesinin tarihi şartları, siyasi ve dini organizasyonların rolü.
3 Kentlerin genel özellikleri. Kent türleri. Kentlerin tarihsel gelişimi (İlk kentlerin ortaya çıkışı, kent devletlerinin doğuşu, sanayi öncesi kentler, Orta Asya'dan Anadolu'ya İslam kültürüyle kentleşme, sanayileşme sonrası kentler).
4 Kentlerin tarihi, kent sosyolojisinde kuramsal yaklaşımlar (Kapitalizme geçişte kent kuramları, Chicago Okulu, sektör kuramı, çok-merkezli kent kuramı, kapital birikim süreçlerine göre kent kuramları)
5 Kentlerin tarihi, kent sosyolojisinde kuramsal yaklaşımlar (Kapitalizme geçişte kent kuramları, Chicago Okulu, sektör kuramı, çok-merkezli kent kuramı, kapital birikim süreçlerine göre kent kuramları)
6 Kentli İnsanının Sosyal Davranışları Üzerine Yapılan Sosyolojik Çözümlemeler; Simmel ve Wirth'te Anonim İlişkiler Mekânı Olarak Kent, Sennett'te Açılma Korkusu ve Kamusal Alan Olarak Kent, Bauman'da Tehdit ve İhtiyaç Olarak Yabancı.
7 Kentli İnsanının Sosyal Davranışları Üzerine Yapılan Sosyolojik Çözümlemeler; Simmel ve Wirth'te Anonim İlişkiler Mekânı Olarak Kent, Sennett'te Açılma Korkusu ve Kamusal Alan Olarak Kent, Bauman'da Tehdit ve İhtiyaç Olarak Yabancı. Avrupa ve Amerika'da yapılan diğer çalışmalar
8 Ara Sınav veya ödev.
9 Sanayi Toplumunun Doğuşu ve Erken Sosyal Teoride Modern Kent Sorunsalı, Modern Kentin Savaş Sonrası Dönüşümü ve Eleştirel Kentsel Kuramların Yükselişi, Küreselleşme, Neo-liberal Kentleşme ve Politik Kentsel Teori
10 Üçüncü Dünyalılığın Mekânsal Temsili Olarak "Çarpık" Kentleşme Dönemi, Dünyada ve Türkiye'de Neo-liberal Kentleşme Süreci ve Kentsel Çalışmalarda Eleştirel Yaklaşımlar.
11 Türkiye'nin Kentleşme deneyimi ve Kent Sosyolojisinin Gelişimi: Erken Cumhuriyet Dönemi - Göç ve Hızlı Kentleşme Dönemi.
12 Türkiye'nin Kentleşme deneyimi ve Kent Sosyolojisinin Gelişimi: Planlı Kalkınma Dönemi Neoliberal kentleşme dönemi.
13 Göç, Kentsel Yoksulluk ve Politikalarının Toplum Yapısına Etkileri.
14 Kent ve Gecekondu, Kentsel Yenileme - Toplumsal Yenilenme, Kentsel Koruma. Kent ve Kimlik Oluşumu.

Ana kaynak: 1.Giddens, Anthony (2008), "Sosyoloji", İstanbul, Kırmızı Yayınları
2.Alptekin, M. Yavuz (2007), "Medeniyet Havzalarından Küresel Trendlere Şehir ve Toplum", İstanbul, Beta Basım A.Ş.
Yardımcı kaynaklar: 1. Yörükan, Ayda (2006), "Şehir Sosyolojisinin ve İnsan Ekolojisinin Teorik Temelleri Üzerine", Ankara, Nobel yayın
2. Ö. Uğurlu ve Diğerleri (2010), "Türkiye Perspektifinden Kent Sosyolojisi Çalışmaları", İstanbul, Örgün Yayınevi.
3. Harvey, David (2009), "Sosyal Adalet ve Şehir", İstanbul, Metis yayınları
Referanslar: 1. Bilton, Tony ve diğerleri, (2009), "Sosyoloji", Ankara, Desen Ofset
2. Aliağaoğlu, Ali ve Uğur, Abdullah (2010), "Şehir Coğrafyası", Ankara, Nobel yayın
3. Weber, Max (2000) "Şehir Modern kentin Oluşumu", İstanbul, Bakış yayınları
4. Şengül, T. (2001), "Sınıf Mücadelesi ve Kent Mekânı", Praksis, Sayı:2, Bahar,(9-31).
5. Kıray, M. (1998), "Modern Şehirlerin Gelişmesi ve Türkiye'ye Has Bazı Eğilimler" Kentleşme Yazıları, Bağlam Yay. (9-18)

Ders, bütünüyle konferans sunumlar biçiminde işlenerek öğretilecek, öğrenciler derse devam ederek aktarılan konferans sunumları dinleyerek öğrenecektir.

Listeleme, sıralama, ayırt edebilme Ara Sınav Değerlendirmesi yada ödev ile ölçülmektedir.
Çözümleme, ilişkilendirme, yorumlama Final Sınavı yada ödev ile ölçülmektedir.

Ders, ders anlatımı, konferans sunumlar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

neslihan.karatas@deu.edu.tr

Cuma 15:00 ve 17:00 arası.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17