: ŞEHİR ULAŞIM PLANLAMASI

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇ.DR. HİLMİ EVREN ERDİN

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders şehirlerde yürütülen ulaşım planlaması çalışmalarının temel özellikleri, kullandığı yöntem ve teknikleri kavramsal yönleriyle aktarmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla konunun disiplinler arası ele alış biçimleri, farklı uzmanlıkların katkıları üzerinde durulmaktadır. Planlama sürecinin kademeleri arasındaki ilişkiler açısından ulaşım kararlarının ve uygulama koşullarının özellikleri tüm boyutlarıyla dersin içeriğinde yer almaktadır. Anlatım ve bilgi paylaşımında konunun evrensel ve ulusal örnekleriyle ele alınması, şehir ve bölge planlama öğrencilerinin planların yapımında şehir ulaşım sisteminin sorunlarının çözümlenmesi yönündeki düşünme ve tasarım becerilerinin geliştirilmesinde yol gösterici olmak da amaçlanmaktadır.

1   Şehir ulaşım sisteminin tüm analitik unsurlarını ve ilişkilerini belirleme alışkanlığı kazanabilecek (Kavrama)
2   Ulaşım sistemleriyle ilgili sorunları şehirsel ve bölgesel yerleşmeler çerçevesinde tanımlayabilecek (Bilgi),
3   Şehirsel ulaşım ve trafik sorunların çözümünde kullanılmakta olan yöntem ve teknikleri yorumlayabilecek (Uygulama),
4   Şehirsel arazi kullanış ve ulaşım sistemlerinin birlikte ele alınmasında analitik çözümlemeler ve alternatif yaklaşımlar yaratabilecek (Analiz),
5   Ulaşım karar ve önerilerinin teknik, siyasi, ekonomik, mali, hukuksal ve yönetimsel tüm boyutlarıyla ele alınmasını planlayabilecektir (Sentez).

1 Giriş; tanımlar ve kavramlar. Ulaşım ve kentsel ulaşım
2 Şehirsel yerleşmelerde ulaşım ve trafik sistemlerinin temel özellikleri ve sorunları
3 Ulaşım ağı ve kent formu ilişkisi, ulaşım arazi kullanım ilişkisi
4 Kentsel ulaşımın tarihçesi - Dünyada ve Türkiye'de kentsel ulaşım
5 Şehirlerde ulaşım planlaması ve ulaşım planlama süreci, araştırma ve veri toplanması yöntemleri
6 Analiz yapımı ve model kurulması
7 Ara Sınav
8 Seçeneklerin değerlendirilmesi ve seçimi - Fayda maliyet analizi
9 Ulaşım ana planı ve planlama ölçekleri ve kademelerine göre ulaşım kararları
10 Yolculuk talep yönetimi
11 Ulaşım politikalarında çağdaş yaklaşımlar
12 Sürdürülebilir ulaşım politikası
13 Kentsel toplu taşıma sistemleri
14 Otopark Stratejileri - Kentsel lojistik

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
- Kılınçaslan, T., Kentsel Ulaşım, Ninova Yayıncılık, İstanbul, 2012.
- A.G. Wilson. Urban and Regional Models in Geography and Planning. John Wiley & Sons, London 1974
- R. Lane, T.J. Powell, P.P. Smith. Analytical Transport Planning. Duckworth. London, 1971.
- Hutchinson. Principles of Urban Transportation System Planning. Mc. Grawhill Book Co. Toronto, 1974.
- Pignataro, L. J., Traffic Engineering: Theory and Practice, Prentice Hall Inc., New Jersey, 1973.
- Tunç, A., Trafik Mühendisliği ve Uygulamaları, Asıl Yayın, Dağıtım, Ankara, 2003.
- Yayla, N., Karayolu Mühendisliği, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2006.

Ders, konferans anlatımı ve sunumlar biçiminde işlenerek ve kaynak gösterme ile okumalar verilerek öğretilecek, öğrenciler aktarılan konferans anlatımlar, sunumlar ve okumalar ile dersi öğrenecektir.

Genel bireysel bilgiyi ölçmeye yönelik tanımlama, açıklayabilme ve tartışma Ara Sınavı ile ölçülmektedir.
Sorgulama, tartışma, örneklerin ve tekniklerin yorumlanması ve planlama yaklaşımları Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar ve örnekler üzerinden tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

evren.erdin@deu.edu.tr

Cuma 10.30-12.00

Web'de Tarama ve Kütüphane Çalışması 4 1 4

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17