: ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ III

Şehir ve Bölge Planlama

PROF.DR. HAYAT ZENGİN ÇELİK

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders; bir yerleşmeyi çevresiyle birlikte analiz etmeyi, sentezlemeyi, planların yapılması için gerekli tüm sayısal hesapları üretmeyi ve söz konusu yerleşmenin kentsel bölge ölçeğinde çevre düzeni/stratejik planının ve kent ölçeğinde nazım imar planının yapılması için gerekli tüm teknik ve mesleki bilgileri öğretmeyi amaçlamaktadır.

1   Planlama sürecinde gerekli olan yasal/yönetsel bilgileri anlayabilecek ve kavrayabilecek,
2   Planlama alanının sahip olduğu ve planlama çalışmalarını etkileyecek niceliksel/niteliksel tüm bilgileri üretebilecek,
3   Kentsel/Kırsal fonksiyonların yerini belirleyebilecek ve bu fonksiyonlara ilişkin mekânsal büyüklük ve işgücü/nüfus hesaplarını uygulayabilecek,
4   Planlama alanını yerel/bölgesel/ulusal ölçekteki ilişkilerle birlikte yorumlayabilecek,
5   Planlama çalışmalarını etkileyecek tüm mekansal, sosyal ve ekonomik veriyi/bilgiyi kullanabilecek ve kentsel standartlar ile planlama arasındaki dengeyi kurabilecek,
6   Planlama alanının ihtiyaçlarını analiz etmeye ve belirlemeye ilişkin öngörü yapmaya yönelik hesaplamalar yapabilecek,
7   Yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik ihtiyaçların, yasal/yönetsel araçların yeterliliğini sorgulayacak,
8   Planlama sürecini ve sonucunu rapor edebilecek

PLN 2112 - ŞEHİR PLANLAMA PROJESİ II

1 Plan tema, amaç, hedef ve araçları ile planlama ilkelerinin belirlenmesi, nazım imar planına yönelik analiz, sentez ve müdahale kararlarının hazırlanma/revize edilme çalışmaları.
2 Nazım imar planı ve uygulama imar planı ilişkiselliğinde yoğunluk, yer seçim ve altyapı olanaklarının dağıtımı ile ilgili kararların geliştirilmesi.
3 Nazım imar planı ve uygulama imar planı ilişkiselliğinde yoğunluk, yer seçim ve altyapı olanaklarının dağıtımı ile ilgili kararların geliştirilmesi.
4 Merkez kent nazım imar planı içerisinde en az üç farklı yoğunluk bölgesine ilişkin 1/1000 ölçekli örnek ada çözümlemelerinin geliştirilmesi.
5 1. ARA JÜRİ
6 Nazım imar planı çalışmaları, Merkez kent nazım imar planı bütünü içerisinden bireysel çalışma alanı olarak uygulama imar planı alanının belirlenmesi ve bu alanlara ilişkin analiz çalışmaları ile bir örnek alanda nazım imar planı ve uygulama imar planı uyumluluğunun deneyimlenmesi.
7 Uygulama imar ve yerleşim planı çalışmaları, kritikler.
8 Nazım imar, uygulama imar ve yerleşim planlarının birlikte geliştirilmesi, kritikler.
9 Parselasyon, arazi düzenleme, 3 boyutlu modelleme ve görselleştirme çalışmaları.
10 2. ARA JÜRİ
11 Jüri değerlendirmeleri doğrultusunda revizyon çalışmaları ve kritikler.
12 Jüri değerlendirmeleri doğrultusunda revizyon çalışmaları ve kritikler.
13 Temiz çizimler.
14 FİNAL JÜRİ - FİNAL PROJE SUNUMU

Ana kaynaklar:
Ersoy, M., (2009), Kentsel Planlamada Arazi Kullanım Standartları, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yayınları, Ankara.
Ergen, C. (2007). İmar Mevzuatı, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Çubukçu, K. Mert (2008). Planlamada Klasik Sayısal Yöntemler, ODTÜ Yayıncılık, Ankara
Yıldız, F. (2006). İmar Bilgisi-Planlama, Uygulama, Mevzuat, Nobel yayın dağıtım, Ankara.
Koçak, H. ve Beyaz, M., (2007). İmar Uygulamaları, Özkan Matbaacılık, Ankara.
Aydemir, Ş., Aydemir, S. A., Beyazlı, D. Ş., Ökten, N., Öksüz, A. M., Sancar, C., Özyaba, M. ve Türk Y. A., (2004), Kentsel Alanların Planlanması ve Tasarımı, Akademi Kitabevi, Trabzon.
Diğer ders materyalleri: Ders ile ilgili diğer okumalar, örnek planlar, plan notları ve raporları.

Ders; arazi çalışmaları; öğrencilerin kütüphane, kurum ve kuruluşlarda veri toplaması; verilerin bilgiye ve tematik paftalara dönüştürülmesi; örnek plan, plan notu, plan raporu gibi çalışmaların sunumu; planlamaya esas mekan/nüfus/işgücü hesaplarına ilişkin tekniklerin sunumlarla öğrencilere aktarılması ve öğrenci çalışmaları üzerinden yapılan görüşmeler ve proje sunumları ile tariflenebilecek bir yönteme sahiptir.

1 AJ1 1.AraJüri
2 AJ2 2.AraJüri
3 FJR FJR
4 BNS Başarı Notu AJ1 * 0.30 + AJ2 * 0.30 + FJR * 0.40

Bu ders yıl içi notu ile değerlendirilir, final sınavı yapılmaz.

Betimleme, Çözümleme, Analiz etme, Sentezleme ve Yorumlama Ara Jüri I-II ve Final Jüri Değerlendirmesi ile ölçülmektedir.

1. Derslere devam zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.

hayat.zengin@deu.edu.tr, evren.erdin@deu.edu.tr, irem.ayhan@deu.edu.tr, tolga.cilingir@deu.edu.tr,

Çarşamba 10.00-12.00

Uygulama 10 8 80

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17