: TASARIM TEKNİKLERİ

Şehir ve Bölge Planlama

DR.ÖĞR.ÜYESİ GÖZDE EKŞİOĞLU ÇETİNTAHRA

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders, tasarım kavramının genel çerçevesi içinde tasarım ifadelerinin, anlatım biçimlerinin ve tekniklerinin kavranmasını, öğrenciler tarafından uygulanabilmesini amaçlamaktadır.

1   Tasarım kavramı bağlamında meslek alanımızın ilgi alanını tanımlayabilecek (bilgi)
2   Soyutlama teknikleri aracılığıyla düşüncenin çeşitli ortamlara aktarılma biçimlerini ayırt edebilecek. (analiz)
3   Kentsel tasarım çalışmalarında kullanılan sunum ve anlatım biçimlerini kavrayarak tasarlayabilecek (sentez)
4   Tasarım sunumlarında el ya da bilgisayar yardımıyla gerçekleşen farklı teknikleri kullanacak ve uygulayabilecek (uygulama)
5   İmgesel anlatımların arka planlarını okuyabilecek, ifade teknikleri hakkında bilgi sahibi olabilecek. (analiz)

1 - Tanışma, ders içeriğinin ve işleyişinin aktarılması, değerlendirme yöntemlerinin anlatılması - Ders öncesi yapılan ankette öğrenci cevapları üzerinden tasarım kavramının tartışılması
2 - Farklı alanlarda tasarım kavramına yön veren tarihsel süreçler - Şehir planlama ve kentsel tasarım disiplinlerinde tasarımın yeri
3 - Temel tasarım ilke ve elemanlarının hatırlatılması - Görsel anlatım tekniklerine temel tasarm unsurlarının incelenmesi
4 - Sembol, logo, infografik tasarımlar üzerinden tekniklerin anlatılması Kısa bir uygulama yapılacaktır
5 - Kentsel tasarımda görsel anlatım biçimleri ve şemalaştırma teknikleri (fonksiyon şeması, akış şeması, vb)
6 - Sunum teknikleri (eskiz, poster, pafta oluşturma, vb) Kısa bir uygulama yapılacaktır
7 Ara sınav
8 - Kavramın tasarıma dönüştürülmesi - Nesnenin tasarıma dönüştürülmesi Ödev konusu bu hafta ayrıntılandırılacaktır
9 Bilgisayar destekli tasarım yazılımları aracılığıyla tasarımsal denemeler Ödev konusuna ilişkin kısa bir uygulama yapılacaktır
10 Bilgisayar destekli tasarım yazılımları aracılığıyla tasarımsal denemeler Önceki hafta yapılan uygulamalar tartışılacaktır
11 - Yapılı çevrede tasarım uygulamaları ve teknikler
12 - Yapılı çevrede tasarım uygulamaları ve teknikler
13 Ödev teslimi Ödevler teslim edilecektir
14 Ödev sunumları ve tüm öğrenciler ile tartışmalar Teslim edilen ödevler, çevrimiçi sınıfta sunulacaktır.
15 Final Sınavları Haftası

Anderson, J., Mimari Tasarım, Literatür Yayınları: 632, 2011.
Artun, A. , Aliçavuşoğlu, E., Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı, İletişim Yayınları 1381, İstanbul, 2011.
Ching, F. D. K., Mimarlık ve Sanatta Yaratıcı Bir Süreç Çizim, YEM Yayınları, İstanbul, 2010.
Onat, E., Mimarlık, Form ve Geometri, Efil Yayınevi, Ankara, 2010.
Bielefeld, B., El Khouli, S., Adım Adım Tasarım Fikirleri, YEM Yayınları, İstanbul, 2010.
Lynch, K., Kent İmgesi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2010,
Bademli, R., Kentsel Planlama ve Tasarım Öğrencilerine Notlar, ŞPO yayını, Ankara, 2005.

Ders kapsamında teorik aktarımlar, konferans sunumlar ve okumalar ile yapılacaktır. Belirli haftalarda davet edilecek farklı alanlardaki tasarım uzmanlarının, teorik ve gerektiğinde uygulamalı anlatımları ile öğrencilere disiplinlerarası uzmanlar ile tasarım aşamalarını deneyimleme imkanı sağlanacaktır. Dönem boyunca grup tartışmaları ve beyin fırtınası yöntemleri kullanılarak, öğrencilerin sınıf tartışmaları ile belirlenecek bir konuyu araştırmaları, tartışmaları, değerlendirmeleri ve belirli aşamalarda sunmaları istenecektir. Ders canlı ders tabanlı çevrimiçi sınıf ortamında yürütülecektir.

Ara sınavda değerlendirilecek öğrenme çıktıları: Tasarım kavramı bağlamında meslek alanına giren konuları tanımlama (bilgi), soyutlama teknikleri aracılığıyla düşüncenin çeşitli ortamlara aktarılma biçimlerini ayırt edebilme (analiz)

Ödev/Sunumda değerlendirilecek öğrenme çıktıları: Kentsel tasarım çalışmalarında kullanılan sunum ve anlatım biçimlerini kavrayarak tasarlayabilme (sentez), tasarım sunumlarında el ya da bilgisayar yardımıyla gerçekleşen farklı teknikleri kullanma ve uygulayabilme (uygulama)

Final sınavında değerlendirilecek öğrenme çıktıları: Tasarım kavramı bağlamında meslek alanına giren konuları tanımlama (bilgi), soyutlama teknikleri aracılığıyla düşüncenin çeşitli ortamlara aktarılma biçimlerini ayırt edebilme (analiz), imgesel anlatımların arka planlarını okuyabilme (analiz)

Bu ders, görsel sunumlarla destekli konferanslar şeklinde yürütülecektir. Ayrıca, ders kapsamında işlenen konularla ilgili ders içinde tartışmalar yapılarak, öğrencilerin anlatılan konularla ilgili kavrayışları sınanacaktır. Öğrencilerin görsel algılama, tasarım tekniklerini değerlendirme ve geliştirme becerileri interaktif tartışmalarla desteklenecektir. Aynı zamanda, ders kapsamında işlenen konularla ilgili tasarım uygulamaları yapılarak, öğrencinin konuyu uygulayarak kavraması sağlanacaktır.

gozde.eksioglu@deu.edu.tr

Salı 11:00 - 12:00

Ders anlatımı 9 2 18
Diğer (alan çalışması) 1 2 2