: ŞEHİR PLANLAMASINA GİRİŞ

Şehir ve Bölge Planlama

DR.ÖĞR.ÜYESİ TOLGA ÇİLİNGİR

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders, kent, kentsel nüfus, kentsel işlevler ve aktiviteler, nüfus ve yapı yoğunlukları ile çeşitli plan/planlama kademeleri hakkında mesleğin temel kavramlarını aktarmayı, öğrencileri meslek alanı hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

1   Kent ve kente ilişkin tanımlamaları yapabilecek (bilgi) ve kent ile ilişkili kavramlarını listeleyebilecekler (bilgi)
2   Kent planlama sorunlarını tanıyacaklar, planlama ölçekleri hakkında bilgi edinecekler (bilgi)
3   Planlama kademelerini ve bunların işlevlerini saptayabilecekler (kavrama)
4   Değişik kent ve kent planlama örneklerini tanıyarak, farklılıkları ayırt edebilecekler (analiz)
5   Nüfus ve yapı yoğunluğu kavramlarını ilişkilendirecekler (analiz) ve hesaplamalar yapabilecekler (analiz)

1 1. HAFTA Dersin kapsamı, kent ve kentleşme kavramları. Varsayımsal bir yerleşmenin yer seçim ve büyüme sorunu üzerine tartışma.
2 2. HAFTA Kentin ekonomik / coğrafi / toplumsal bir olgu olarak tanımlanması üzerinden münazara.
3 3. HAFTA Kent tanımları. Çeşitli ölçeklerde kent kategorileri.
4 4. HAFTA Şehir planlama süreci ve aşamaları. Planlama sürecinin aktörleri.
5 5. HAFTA Mevzuatta planlama, plan kademeleri. Halihazır harita, kadastro ve plan ilişkileri.
6 6. HAFTA Dünya'daki çeşitli şehirlerden plan örnekleri. Bu hafta ödev (grup) konuları verilecektir. (Dünya'nın çeşitli şehirlerindeki planlama öyküleri)
7 7. HAFTA Ara Sınav
8 8. HAFTA Planlamada yoğunluk kavramı, nüfus yoğunluğu, yapı yoğunluğu. Anlatılan konu üzerine bir Quiz uygulaması yapılacaktır.
9 9. HAFTA Şehir planlamanın çok boyutlu, çok katmanlı yapısı. Belgesel film izlenmesi.
10 10. HAFTA Şehir planlamada meslek örgütlenmesi. Şehir plancıları ile mesleki alana ilişkin çevrimiçi söyleşi.
11 11. HAFTA Ödev (grup) çalışmalarının sunumları. Görsel ve sözel anlatımlar yoluyla ödev sunumu.
12 12. HAFTA Şehir (mekansal) planlama gündemindeki sorunlar.
13 13. HAFTA Türkiye'de ve Dünya'da şehir planlama.
14 14. HAFTA Mesleki eğitim sürecinde şehir planlama.
15 Final sınavı

Kent ve planlama konularını içeren her türlü makale, kitap, bildiri metni, gazete haberleri ve yorumlar.

Bu ders ağırlıklı olarak konferanslar biçiminde yürütülecektir. Yanı sıra, münazara, oyunlaştırılmış kavram anlatımları, konuk meslek insanlarının katılımıyla tartışmalardan da yararlanılacaktır.

Tanımlama ve belirlemeler (kavrama); kent ve kent planlama kavramları ile ilgili bilgiler (bilgi) klasik ve test sınavı yöntemiyle arasınav ve final sınavı ile, yoğunluk hesaplamaları (analiz) quiz ile, çeşitli örnekler üzerinden yapılacak karşılaştırmalar ise ödev ve sunumlar aracılığıyla ölçülecektir.

Tanımlama ve belirlemeler (kavrama); kent ve kent planlama kavramları ile ilgili bilgiler (bilgi) ile çeşitli örnekler üzerinden yapılacak karşılaştırmalar, yoğunluk hesaplamaları (analiz) ara sınav ve final sınavı ile ölçülecektir.

Bu ders, ders kapsamında geliştirilen her türlü konferans, söyleşi, münazara, belgesel film ve tartışmalar ile verilecektir. Öğrencinin derse ilgisini canlı tutacak farklı aktivitelere yer verilmesi, bireysel çalışması yanı sıra çevrimiçi ortamda grubuna bireysel katkı sağlaması beklenmektedir.

tolga.cilingir@deu.edu.tr

Cuma 10.30-12.00

Öğrenci Sunumları 1 2 2
Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ) oturumu 1 2 2