: MALZEME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DOÇ.DR. MUSTAFA EROL

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bu dersin amacı, daha çok, kendi kararlarını verebilmeleri için malzemelerin seçimi ve kullanımında çevre ile ilgili temel sorunları tanıtarak öğrencilere bu konuda metot ve veri alt yapısı sağlamak ve bir görüş kazandırmaktır. Bu nedenle sorunlara kesin çözümler üretilmesi amaçlanmamıştır. Bu bağlamda, malzemelerin kullanımı ve kullanım sonuçlarının çevresel etkilerini irdelenecek ve özellikle maliyet gibi diğer tasarım parametreleriyle sıklıkla çelişen malzemelerin çevresel etkilerini en aza indirmenin yolları ve tasarım metotları tanıtılacaktır.

1   Malzeme tasarımında ve seçiminde çevresel parametreleri tanımlayabilmek,
2   Malzemelerin çevresel etkilerini en aza indirmek için alınabilecek önlem ve kararları irdeleyebilmek,
3   Malzemelerin yaşam döngülerinin değerlendirilmesi (LCA) ile ilgili kavramları tanımlayabilmek,
4   Eko-denetim ilgili kavramları ve süreçleri örneklerle açıklayabilmek
5   Sürdürülebilirlik açısından ve gelecek için tehditleri, fırsatları, seçenekleri ve olası çözüm yollarını değerlendirebilmek
6   Ekolojik malzeme seçimi ile ilgili olarak verilen bir konuyu ve/veya endüstrideki bir uygulamayı inceleyerek yazılı ve sözlü olarak sunmak
7   Sürdürülebilir kalkınma ve büyüme konularını değerlendirebilmek

1 Giriş, insan ve malzeme, kaynakların tüketimi
2 Malzemelerin yaşam döngüsü
3 İlk döngünün sonu; sorun veya yeni bir kaynak, mevzuatın uzun erimli durumu
4 Ekolojik veriler; değerler, kaynaklar, duyarlılık Eko-denetim ve eko-denetim araçları
5 Malzeme seçim stratejileri
6 Eko-bilinçli malzeme seçimi
7 Eko-bilinçli malzeme seçimi
8 Ara sınav 1
9 Sürdürülebilirlik; yenilenebilir yaşam(ak)
10 Gelecek için seçenekler - Kısa sınav
11 Malzemeler ve eko-özellikleri
12 Ara sınav 2
13 Öğrenci sunumları
14 Öğrenci sunumları

1. Materials and the Environment, Michael F. Asby, Elsevier Inc., ISBN:978-1-85617-608-8, A.B.D., 2009

Sunum + Bilimsel Tartışma + Kısa sınav + Ödev + Teknik Gezi+Rapor ve makale yazma

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 ODV Ödev
4 FN Final
5 BNS BNS VZ1 * 0.20 + VZ2 * 0.20 + ODV * 0.20 + FN * 0.40
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.20 + VZ2 * 0.20 + ODV * 0.20 + BUT * 0.40

Kısa sınavlar, ara sınavlar ve final sınavı kitap-defter kapalı klasik yazılı olarak yapılacaktır. Dönem ödevi ile ilgili çalışmalarda öğrencilerden istenenler ve değerlendirme ölçütleri hakkındaki tüm bilgiler Bölümün web sitesinde verilmektedir.

Derse devam ve derslerde sorulan sorulara verilen yanıtlar değerlendirmede dikkate alınacaktır. ÖÇ6 öğrencilere verilen ödevin raporu ve sunum yoluyla değerlendirilecektir. Diğer öğrenme çıktılarının değerlendirilmesi yapılacak her türlü sınavda bu çıktılara yönelik sorular ile yapılacaktır.

Öğrencilerin ders saatinde öğretim üyesinden önce derse girmesi, dersi bölmemeleri, derse hazırlıklı gelmeleri, derse ilişkin olarak sınıftaki bilimsel tartışmalara ve önceden bildirilen ve istenen tüm çalışmalara etkin bir şekilde katılmaları beklenmektedir. Dersler ve sınavlar, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi "ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI" yönergesine göre yürütülür.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Kat:2 Oda:288
telefon: (232) 301 74 58
e-posta: umit.cocen@deu.edu.tr

Öğretim üyesinin öğrencilerle bu dersle ilgili olarak görüşme günü her hafta ÇARŞAMBA günü ve 10:30-12:00 saatleri arasındadır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12