: FAZ DİYAGRAMLARI

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DOÇ.DR. ESRA DOKUMACI ALKAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bu dersin amacı: faz denge diyagramlarını serbest enerji diyagramları ile ilişkilendirerek oluşturmak; diyagramlardaki mevcut kararlı fazları tanımlamak; fazların değişen sıcaklık, basınç ve bileşimlerdeki davranışlarını irdelemek; üretim metalurjisi ve malzeme geliştirme süreçlerini faz diyagramlarını kullanarak yorumlamaktır.

1   Metalurji termodinamiği, çözeltiler termodinamiği ve faz denge diyagramları ile ilgili temel kavramları tanımlamak.
2   Farklı sıcaklık, basınç ve bileşimlerdeki Gibbs serbest enerji diyagramlarını kullanarak faz denge diyagramlarını oluşturmak.
3   Tanımlanmış bir sistemi esas alarak sistemin faz denge diyagramını oluşturmak ve faz denge diyagramı verilen bir sistemi incelemek.
4   Farklı ortam şartlarında faz denge diyagramlarında mevcut kararlı fazları belirleyerek, faz bileşimleri ve oranlarını hesaplamak.
5   Denge ve denge dışı soğuma durumunda faz dönüşümlerini belirterek mikroyapı ile ilişkilendirmek.
6   Üç bileşenli bir sistemin iki bileşenli alt sistemleri ile ilişkilendirerek belirtilen bileşim aralıklarında faz denge diyagramlarını oluşturmak.

1 Giriş, termodinamiğin faz denge diyagramları ile ilgili temel prensipleri
2 Bir bileşenli sistemler: sıcaklık ve basıncın fonksiyonu olarak Gibbs serbest enerjisi
3 İki bileşenli sistemler: ideal çözelti, düzgün çözelti, gerçek çözelti kavramları; kimyasal potansiyel, aktivite, düzenli ve ara fazlar
4 İki bileşenli sistemler: heterojen sistemlerde denge; iki bileşenli basit faz denge diyagramları ve karışabilirlik aralığı
5 İki bileşenli sistemler: faz dönüşüm reaksiyonları ve arabileşik içeren sistemler; Fe-C faz denge diyagramı
6 İki bileşenli sistemler: Gibbs in fazlar kuralı, terazi kuralı, çözünürlük ve katı çözeltiler; sıvı karışmazlığı ve spinodal ayrışma
7 1. Arasınav
8 Üç bileşenli sistemler: üçlü faz denge diyagramlarında bileşim bulma ve eşsıcaklık kesitlerinin belirlenmesi; iki, üç ve dört faz içeren üçlü faz denge diyagramları
9 Üç bileşenli sistemler: dört fazdan çok faza sahip üçlü faz denge diyagramları; üç bileşenli sistemlerde katılaşma ve ergitme işlemleri; katılaşma sürecindeki faz oluşumları, miktarı ve bileşimleri
10 Üç bileşenli sistemler: dengeli katılaşma durumunda ötektik ve peritektik reaksiyonlar; üçlü faz denge diyagramlarında oluşabilecek arabileşikler; ergitme sürecinde olası dönüşüm reaksiyonları
11 Üç bileşenli sistemler: üçlü faz denge diyagramında dikey kesit alma yöntemi; üçlü faz denge diyagramlarından ikili faz denge diyagramlarının çıkartımı
12 2. Arasınav
13 Faz denge diyagramlarının metal alaşımlarının üretilmesinde, ısıl işlemlerde ve katılaşmada kullanımı; faz denge diyagramı üzerinden mikroyapı tayini
14 Faz denge diyagramlarının refrakter, seramik ve çimento teknolojilerinde kullanımı

1. Porter, D. A., & Easterling, K. E. (1992). Phase Transformations in Metals and Alloys.
2. Gordon, P. (1968). Principles of phase diagrams in materials systems. MCGRAW HILL, NEW YORK. 1968, 232 P.
3. Hummel, F. A. (1984). Introduction to phase equilibria in ceramic systems.

Ders anlatımı, sınavlar, ödevler

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 OD Ödev
4 QZ Quiz
5 FN Final
6 BNS BNS VZ1 * 0.15 + VZ2 * 0.15 + OD * 0.20 + QZ * 0.10 + FN * 0.40
7 BUT Bütünleme
8 BBN BütünlemeSonuBaşarıNotu VZ1 * 0.15 + VZ2 * 0.15 + OD * 0.20 + QZ * 0.10 + BUT * 0.40

ÖK 1-6 ödevler ve sınavlar ile ölçülecektir.

Dersler ve sınavlar, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi "ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI" yönergesine göre yürütülür.

Ödevler doğrudan başka bir kaynaktan referans verilmeden veya diğer öğrencilerden birebir alıntılanması durumunda ilgili çalışma değerlendirme dışında tutulur.

Dr. Öğretim Üyesi Esra DOKUMACI
Dokuz Eylül Üniversitesi
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Tınaztepe Kampüsü
35160 Buca-İzmir
e-posta: esra.dokumaci@deu.edu.tr

Dr. Öğretim Üyesi Murat ALKAN
Dokuz Eylül Üniversitesi
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Tınaztepe Kampüsü
35160 Buca-İzmir
e-posta: alkan.murat@deu.edu.tr

Öğretim üyelerinin kapılarında yer alan haftalık ders programında belirtilen öğrenci danışma saatleridir.

Ders anlatımı 12 3 36
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 3 2 6