: ÇÖZELTİLER TERMODİNAMİĞİ

MME 2004 ÇÖZELTİLER TERMODİNAMİĞİ ZORUNLU 3 0 0 5

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DOÇ.DR. ESRA DOKUMACI ALKAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilimsel Hazırlık (DR)
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilimsel Hazırlık (YL)
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Çözeltiler termodinamiğinin temel bağıntı ve kavramlarının anlaşılması sağlanarak; çözeltilerin ve bileşenlerinin farklı ortam koşullarındaki davranışlarının incelenmesi ve gerçekleşen reaksiyonların termodinamik açıdan değerlendirilmesi; çözeltilerin termodinamik özelliklerinden yararlanarak ikili sistemlerin faz diyagramlarının oluşturulması ve faz-denge diyagramlarının temel prensiplerinin öğretilmesi; Metalurji ve Malzeme Mühendisliği alanına giren süreçlerde süreç parametrelerinin seçiminde çözeltiler termodinamiğinin kullanımının sağlanması amaçlanmaktadır.

1   Çözeltilerin ve çözeltiyi meydana getiren bileşenlerin termodinamik özelliklerini tanımlamak
2   İkili bir sistemde çözeltileri oluşturan bileşenlerin kısmi molar özelliklerini hesaplayarak bileşenlerin termodinamik özelliklerini belirlemek
3   İki bileşenli ideal çözeltileri açıklayarak bu çözeltilerin termodinamik özelliklerini hesaplamak
4   İki bileşenli ideal olmayan ve düzenli çözeltileri açıklayarak bu çözeltilerin termodinamik özelliklerini hesaplamak
5   İki bileşenli sistemlerde Gibbs serbest enerjisi - bileşim eğrilerini kullanarak ikili faz-denge diyagramları ile ilişkisini değerlendirmek
6   Termodinamik özellikleri ölçülmesinde deneysel yöntemleri kullanarak elde edilen verileri değerlendirmek
7   Çok sayıda çözüneni olan seyreltik çözeltilerde çözünenlerin etkileşimlerini irdelemek

MME 2003 - METALURJİ TERMODİNAMİĞİ

1 Giriş, termodinamik ile ilgili birim ve kısaltmalar, termodinamiğin dört temel eşitliği
2 Çözeltilerin oluşumu, çözeltilerin kısmi molar özelliklerinin saptanması, Gibbs-Duhem eşitliğinin tanımı
3 İdeal ve ideal olmayan çözeltiler, aktivite ve aktivite katsayısı kavramları, Raoult ve Henry yasaları
4 Gibbs-Duhem eşitliğinin uygulamaları, seyreltik çözeltiler
5 Çözeltilerin kimyasal bağ yönünden incelenmesi, düzgün çözeltiler, artık serbest enerji kavramı
6 Problem çözümleri
7 Arasınav 1
8 İki bileşenli sistemlerde serbest enerji- bileşim, aktivite- bileşim değişimleri
9 Farklı fazlara ait Gibbs serbest enerjisi - bileşim eğrileri ile denge diyagramları ilişkisi ve örneklerle açıklanması,
10 Aktivite ve serbest enerji eğrilerinin deneysel yöntemlerle belirlenmesi
11 Problem çözümleri
12 Arasınav 2
13 Alternatif standart durumlar ve çok sayıda çözünen içeren seyreltik çözeltiler
14 Metal alaşımlarında gaz çözünürlüğü

1) Gaskell, D. R., & Laughlin, D. E. (2017). Introduction to the Thermodynamics of Materials. CRC press.
2) Aydın,S. (2014). Metalurji ve Malzeme Mühendisleri için Termodinamik.Literatür Kitabevi, İstanbul.
3) Aytekin, V.(1980). Metalurji Termodinamiği, İ.T.Ü. Metalurji Fakültesi Ofset Baskı Atölyesi, İstanbul.
4) DeHoff, R. T. (1993). Thermodynamics in Materials Science McGraw Hill. Inc., New York, NY.
5) Ragone, D. V. (1995). Thermodynamics of Materials, JohnWiley & Sons. Inc., NY, USA.
6) Upadhyaya, G. S., & Dube, R. K. (2013). Problems in Metallurgical Thermodynamics and Kinetics: International Series on Materials Science and Technology (Vol. 25). Elsevier.

Ders anlatımı, sınavlar, ödevler

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 ODV Ödev
4 Q Quiz
5 FN Final
6 BNS BNS VZ1 * 0.20 + VZ2 * 0.20 + ODV * 0.10 + Q * 0.10 + FN * 0.40
7 BUT Bütünleme Notu
8 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.20 + VZ2 * 0.20 + ODV * 0.10 + Q * 0.10 + BUT * 0.40

ÖK1-7 sınavlar ile ölçülecektir.
ÖK3-5 ayrıca ödev ile ölçülecektir.

Dersler ve sınavlar, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi "ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI" yönergesine göre yürütülür.

Ödevler doğrudan başka bir kaynaktan referans verilmeden veya diğer öğrencilerden birebir alıntılanması durumunda ilgili çalışma değerlendirme dışında tutulur.

Dr. Öğr. Üyesi Esra DOKUMACI
Tel: 02323017468
E-posta: esra.dokumaci@deu.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Murat ALKAN
Tel: 02323017464
E-posta: alkan.murat@deu.edu.tr

Öğretim üyelerinin kapılarında yer alan haftalık ders programında belirtilen öğrenci danışma saatleridir.

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 5 10
Diğer Kısa Sınav 2 1 2