: METALURJİK ÖN İŞLEMLER

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DOÇ.DR. ESRA DOKUMACI ALKAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bu derste, öğrencilere Hammaddeler ve özellikleri ile hammadde kaynakları hakkında bilgi verilecektir. Metallerin piro, hidro ve elektrometalurjik süreçlerle üretimi için hammaddelere uygulanması gereken metalurjik ön işlemler tanıtılarak termodinamik ve kinetik yönden incelenecektir. Metalurjik ön işlemlerin bazı önemli metallerin üretimindeki endüstriyel uygulamaları aktarılacaktır. Metalurjik ön işlemlerin çevreye olan etkileri verilecektir.

1   Hammaddeler ve hammadde kaynakları ile ilgili temel kavramları tanımlayabilmek,
2   Cevherlerin metalurjik üretime hazırlanması için ön işlemleri ve özelliklerini sıralayabilmek,
3   Termodinamik ile metalurji termokimyası ilkelerini metalurjik ön işlem süreçlerine uygulayabilmek,
4   Metalurjik ön işlemlerin endüstriyel uygulamalarını örneklerle açıklamak,
5   Metalurjik ön işlemlerden kaynaklanabilecek çevre sorunlarını ve alınabilecek önlemleri ana hatlarıyla tanımlamak,
6   Metalurjik ön işlemlerle ilgili olarak verilen bir konuyu ve/veya endüstrideki bir uygulamayı inceleyerek yazılı ve sözlü olarak sunmak,

1 Giriş, hammaddeler ve hammadde kaynakları
2 Cevher hazırlama, sınıflandırma ve cevher zenginleştirme
3 Kurutma ve kalsinasyon
4 Kavurma ve kavurma tipleri
5 Kavurma fırınları ve endüstriyel uygulamaları
6 Aglomerasyon işlemleri ve sinterleme - Kısa sınav1
7 A.S. 1
8 Peletleme ve briketleme,
9 Katı halde indirgeme ve doğrudan indirgeme
10 Metalurjik ön işlemlerin endüstriyel uygulamaları
11 Metalurjik ön işlemlerin endüstriyel uygulamaları - Kısa sınav 2
12 A.S. 2
13 Metalurjik ön işlemler ve çevre - Ödev Teslimi
14 Öğrenci sunumları

1. Unit Processes of Extractive Metallurgy, Robert D.PEHLKE, Elsevier Science Publishing Co., Inc., 0-444-00130-1, A.B.D., 1984
2. Process selection in extractive metallurgy, P.C. Hayes, Hayes Publishing Co., 0-9589197-0-4, Australia, 1985

Bilimsel Tartışma +Kısa sınav + Ödev + Sunum

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 KS1 1.KısaSınav
4 KS2 2.KisaSınav
5 ODV Dönem Ödevi
6 FN Final
7 BNS BNS VZ1 * 0.10 + VZ2 * 0.10 + KS1 * 0.05 + KS2 * 0.05 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
8 BUT Bütünleme Notu
9 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.10 + VZ2 * 0.10 + KS1 * 0.05 + KS2 * 0.05 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50

Kısa sınavlar, ara sınavlar ve final sınavı kitap-defter kapalı klasik yazılı olarak yapılacaktır. Dönem ödevi ile ilgili çalışmalarda öğrencilerden istenenler ve değerlendirme ölçütleri hakkındaki tüm bilgiler Bölümün web sitesinde verilmektedir.

Derse devam ve derslerde sorulan sorulara verilen yanıtlar değerlendirmede dikkate alınacaktır. ÖÇ6, öğrencilere verilen ödevler ve yapacakları sunum yoluyla değerlendirilecektir. Diğer öğrenme çıktılarının değerlendirilmesi her türlü sınavda bu çıktılara yönelik sorular ile yapılacaktır.

Öğrencilerin ders saatinde öğretim üyesinden önce derse girmesi, dersi bölmemeleri, derse hazırlıklı gelmeleri, derse ilişkin olarak sınıftaki bilimsel tartışmalara ve önceden bildirilen ve istenen tüm çalışmalara etkin bir şekilde katılmaları beklenmektedir. Dersler ve sınavlar, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi "ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI" yönergesine göre yürütülür.

Prof. Dr. Ümit CÖCEN
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,
Kat:2 Oda:288
Telefon: +901(232) 301 74 58
e- posta: umit.cocen@deu.edu.tr

Öğretim üyesinin öğrencilerle bu dersle ilgili olarak görüşme günü her hafta Cuma günü ve 08:30-10:30 saatleri arasındadır.

Vize Sınavına Hazırlık 2 7,5 15
Kısa Sınavlara Hazırlık 2 2 4