: MİKROİŞLEMCİ TEMELLİ SİSTEM TASARIMI

Bilgisayar Mühendisliği

DOÇ.DR. MEHMET HİLAL ÖZCANHAN

Bilgisayar Mühendisliği

Günümüz teknolojisinin bilgi çağındaki birçok tür bilgisayarın temel taşı olan mikroişlemciler kullanılarak ortaya çıkan donanım ve mimarileri anlamak; makineden makineye (m2m: machine to machine) iletişimi, Nesnelerin İnterneti (IoT: Internet of Things) ve Herşeyin İnterneti (IoE: Internet of Everything) kapsamında yer aldıkları uygulamaları tanımak; IoT ve IoE öğelerinin bağlanarak veri depoladığı ve sorguladığı sunucu bilgisayarların performans ölçümlerini tanımak.

1   İşlemcilerin özelliklerini ve mimarilerini tanıyabilme.
2   Mikroislemci mimarilerindeki Hyper threading (Hiper dallanma) teknolojisini tanıyabilme ve faydalarını tesbit edebilme,
3   IoT cihazlarında bulunan gömülü sistemler, elektronik etiketler (RFID:Radyo Frekanslı Tanımlama) ve duyargalar (sensörler) gibi bilişim kaynakları kısıtlı cihazlarla kablosuz uygulama üretmenin zorluklarını tanıyabilme,
4   IoT ve IoE yapısında yer alan mikroişlemci temelli cihazları ve iletişim protokollerini tanıyabilme,
5   IoT ve IoE uygulamalarını tanıyabilme ve uygulama fikri geliştirebilme,
6   IoE öğelerinin bağlandığı farklı çok kullanıcılı, çok görevli, çok çekirdekli ana bilgisayarların genel özelliklerini tanıyabilme ve doğru mukayese edebilme.

CME 3205 - İŞLETİM SİSTEMLERİ

1 Giriş: IoT ve IoE nin doğuşu, öğeleri, mimarileri,
2 SOA ve API tabanlı IoT mimarileri,
3 IoT ve IoE'nin kullandığı temel iletişim protokolleri,
4 Mikroişlemcilerde sırasız islem, içerik degistirme, threading (dallanma) ve multithreading (çoklu dallanma),
5 IoT öğelerinde bulunan microkontrol işlemciye dayalı gömülü sistemler, IoT öğelerinde kullanılan iletişim ve ağ teknolojileri,
6 Çok çekirdekli mimarilerin özellikleri, çok çekirdekli mimarilerde ana bellek ve diğer kaynakların kullanımı,
7 IoT uygulamaları, uzaktan veri toplama, gözlemleme, veri işleme ve hareket başlatma,
8 Ara Sınav
9 Gömülü sistemlerin IoT ve IoE yapısındaki her an her yerde kavramındaki yeri ve rolü,
10 IoT ve IoE mimarisinde Bulut Bilişim'in yeri,
11 Proje Sunumları
12 IoE öğelerinin bağlandığı çok kullanıcılı, çok görevli, çok çekirdekli ana bilgisayarların genel özellikleri, performans mukayeseleri,
13 Proje sunumları
14 Final Sınavı

Ana Kaynak: Internet of Things Principles and Paradigms, Rajkumar Buyya & Amir Vahid Dastjerdi, Morgan Kaufmann, Elsevier, A.B.D., 2016, ISBN 978-0-12-805395-9.

Yardımcı kaynaklar: Internet of Things Building Blocks & Business Models, Fatima Hussain, Springer, İsviçre, 2017, ISBN 978-3-319-55405-1.

Diğer ders materyalleri: Web Kaynakları

Ders sunumu ve proje çalışması.

1 VZ Vize
2 PR Proje
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.25 + PR * 0.25 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.25 + PR * 0.25 + BUT * 0.50

Proje çalışmasında öğrenciler bir dersin amacı kapsamında bir proje konusu seçerek yazılım veya donanım uygulaması tamamlayıp, bir sunum ve proje raporu hazırlayacaktır.

Derse ait sunumlar, proje toplantı notları ve duyurular Bölüm tarafından yönetilen ders bilgilendirme sitesinden güncel olarak takip edilmelidir. Öğrencilerin derse ait web sayfasına girip girmedikleri, derse ait faaliyetleri yürütüp yürütmedikleri site loglarından takip edilmektedir.

mehmet.ozcanhan@deu.edu.tr, hozcanhan@cs.deu.edu.tr, +90-232-3017436.

Salı 10:00-12:00, Çarşamba 10:30-12:00, Perşembe 15:30-17:00.

Öğrenci Sunumları 2 3 6
Proje Hazırlama 1 32 32