: MADENCİLİK FAALİYETLERİNDE SÜREKSİZLİKLERİN ETKİSİ

DOÇ.DR. AHMET HAMDİ DELİORMANLI

Maden Mühendisliği
Maden Mühendisliği (İ.Ö)

Süreksizlikler, kayaçların mühendislik özeliklerine etkisi nedeniyle ve dolayısıyla mühendislik yapılarının tasarımında da en önemli rol oynayan etkenlerden biridir. Süreksizliklerin tanımlanması ve özelliklerinin belirlenmesi hakkında bilgi edinme ve öğrenilen bilgiler ışığında Mini dersler, takım çalışması, saha çalışması ve bireysel olarak proje hazırlama esasına dayalı olarak öğretim modelini kapsamaktadır.

1   Süreksizlik Türleri
2   Süreksizlik özellikleri
3   Süreksizliklerin özelliklerinin yüzeyde ve sondajlarla tayini
4   Süreksizliklerin modellenmesi
5   Temel Kaya kütlesi sınıflama kavramları
6   Mühendislik dizaynların da süreksizliklerin etkileri

1 Kaya malzemesi ve kaya kütlesi kavramları. Süreksizliklerin kaya kütlesindeki rolü ve önemi. Öğrencilerden konu hakkında ön araştırma yapmalarının istenmesi Sınıf içi tartışma(SİT) yaptırılması. Süreksizliklerin mühendislik yapılarındaki öneminin öğrenciler tarafından anlaşılmasının sağlanması.
2 Öğretim üyesi süreksizlik türleri ve özellikleri konusunda sunum verecektir. Sınıf içi tartışma(SİT) yaptırılması. süreksizlik türleri ve özelliklerinin öğrenciler tarafından anlaşılmasının sağlanması.
3 Süreksizlik türlerinin sahada uygulamalı olarak görülmesi
4 Süreksizliklerin yönelimi ve süreksizlik takımı kavramları hakkındaki detayların sunumu. Sınıf içi tartışması yaptırılarak süreksizliklerdeki yönelim ve süreksizlik takımı kavramlarının öneminin tartışılması sağlanacaktır.
5 Gül diagramları, histogramlar ve streografik iz düşüm teknikleri hakıında detaylı sunum yapılacaktır. Ayrıca bu tekniklerin kullanımına yönelik bilgisayar uygulamalrı yaptırılacaktır. Sunumda gösterilen tekniklerin önemini vurgulayan sınıf içi tartışma yapılacak ve her ögrenciye bu tekniklerin uygulanmasına yönelik küçük projeler verilecektir.
6 Bir önceki oturumda verilen küçük projelerin sunumu yapılacak ve ve sınıf içi tartışma ile sonuclar irdelenecektir
7 I. Vize Sınavı
8 Blok Boyutu Hesaplamsı (Blok boyutu indeksi, hacimsel eklem sayısı ve ağırlıklı eklem yoğunluğu) konusunda sunum yapaılacaktır. Bir önceki projedeki veriler kullanılarak her öğrenci blok boyutu hesaplamalarını yapacaktır
9 Süreksizlik özelliklerinin belirleme yöntemleri. Yüzeyde uygulanan hat etüdü yöntemi (Klasik ölçüm, optik ölçüm ve Laser ölçüm teknikleri) Saha uygulaması ile uygulanan yöntemlere ait küçük projelerin verilmesi
10 Süreksizlik özelliklerinin belirleme yöntemleri. Sondaj karotlarından süreksizliklerin belirlenmesi ve jeoteknik loglama konsunda sunum yapılacaktır. Laboratuar çalışması ile karotlar üzerinde süreksizliklerin tanımlanmasına yönelik uygulama yapılacak ve sınıf içi tartışma sağlanacaktır
11 Kaya Kütle sınıflama sistemleri hakkında temel bilgi içeren sunum yapılacaktır. Süreksizlik özelliklerinin kaya kütle sınıflama sistemleri üzerindeki önemini vurgulamak amacıyla sınıf içi tartışma ortamı sağlanacaktır
12 Öğrencilere (2 grup olarak) yerüstü yapıları ile ilgili olarak küçük proje yaptırılacaktır. Projelerin raporları 15-20 dakikalık sürede sunulacak ve tartışılacaktır
13 Öğrencilere (2 grup olarak)yer altı yapıları ile ilgili olarak küçük proje yaptırılacaktır. Projelerin raporları 15-20 dakikalık sürede sunulacak ve tartışılacaktır
14 Uygulama - Ders kapsamasında çevre ocaklarda süreksizlik ölçümleri yapılacak ve süreksizlik etkilerinin etkisinin raporlanması yapılacaktır.

Ana kaynak: Kaya Kütlesinin Mühendislik Özellikleri, TMMOB Jeo.Müh.Odası Yayını
Yardımcı kaynaklar: Uygulamalı Jeoteknik Bilgiler, TMMOB Jeo.Müh.Odası Yayını

Sunum, cihaz tanıtımı ve cihazların saha çalışmasında uygulamalı kullanılması, ödevler ve proje hazırlanması

1 ODV Proje/Ödev
2 FN Final
3 BNS BNS ODV * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.50 + BUT * 0.50

ÖÇ1-4: Ara sınav ve ödev ile değerlendirilecek.
ÖÇ5-6: Ödev ile değerlendirilecek.
ÖÇ 1-6: Ayrıca final sınavı ile değerlendirilecektir

Doç.Dr.Ahmet DELİORMANLI