: MADENCİLİKTE BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

PROF.DR. BAYRAM KAHRAMAN

Maden Mühendisliği
Maden Mühendisliği (İ.Ö)

Madencilik sektöründe bilgisayar destekli maden tasarım teknikleri, maden mühendisi tarafından cevher yataklarının optimum üretimini sağlamak amacı ile yapılan model analizlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Maden yataklarının büyük bir çoğunluğu son derece karmaşık jeolojik şartlar içermektedir. Bir cevher yatağı üzerine yatırım yapılabilmesi onun içeriğinin, kalitesinin ve faydalı kısmının miktarının bilinmesine bağlıdır. Tam bu noktada; ekonomik risklerin minimizasyonunda, analizlerin optimizasyonunda bilgisayar ve çok yönlü madencilik paket yazılımlarının kullanımı önemli rol oynamaktadır ve maden planlama mühendislerine büyük derecede yardımcı olmaktadırlar.
Bu ders bilgisayar destekli tasarım (BDT) yazılımlarının madenciliğin hangi aşamalarında ve nasıl kullanılabileceği hakkında öğrenciyi bilgilendirecektir.
Bu ders kapsamında öğrenciler, madenciliğin pek çok aşamalarında (3 boyutlu topoğrafyanın oluşturulması, rezerv hesabı, açık ve kapalı işletme planlaması, maden rehabilitasyonu) BDT yazılımlarının kullanımı hakkında bilgi sahibi olacaktır.

1   BDT ın yazılımları hakkında bilgi sahibi olma
2   Maden yatağına ait sayısal verileri kullanabilme
3   Maden yatağı modeli ile rezerv hesabı yapabilme
4   Açık işletme planlaması yapabilme
5   Kapalı işletme planlaması yapabilme

1 BDT ın tanımı ve madencilikte hangi alanlarda ve ne amaçla kullanılabileceği ile ilgili sunum yapılacaktır.
2 BDT programlarının ara yüzleri ve çalışma mantıkları hakkında kısa bir sunum verilecektir. Öğrencilere örnek bir program üzerinde uygulamalar yaptırılacaktır.
3 Saha ve maden ile ilgili verilerin sayısallaştırılması ve veri tabanı oluşturmanın temelleri ile ilgili sunum yapılacaktır.
4 Farklı CAD tabanlı programlarda elde edilmiş maden sahası ile ilgili tüm verilerin BDT tabanlı programlara tanıtılması ile ilgili kısa bir sunum yapılacaktır. Öğrencilere konu ilgili örnek veriler ile uygulama yaptırılacaktır.
5 Öğrencilere, örnek bir madene ait sayısallaştırılmış veri tabanı verilecektir. Bu verilerin BDT programına tanıtılması ve maden tasarımına hazır hale getirilmesi ile ilgili kısa bir sunum yapılacaktır.
6 Sayısallaştırılan verilerin BDT programına tanıtılması ve maden tasarımına hazır hale getirilmesi uygulaması yapılacaktır.
7 Sayısallaştırılan verilerin BDT programına tanıtılması ve maden tasarımına hazır hale getirilmesi uygulaması yapılacaktır.
8 Gruplar ellerindeki madenlere ait verilerle yaptıkları çalışmayı sunarak sonuçları hakkında sınıf içi tartışma yapacaklar. Öğretim üyesi hazırlanan projelerle ilgili eksiklikleri giderecek mini sunum yapacaktır.
9 Maden yatağına ait örnek sayısal model dosyası öğrencilere verilecektir. Bu dosyanın BDT programına tanıtılması ile ilgili kısa bir sunum yapılacaktır. Öğrencilere konu ile ilgili uygulama yaptırılacaktır.
10 Örnek maden yatağına uygulanabilecek maden tasarımı ile ilgili sınıf içi tartışma yapılacaktır. BDT programında açık ve kapalı işletme tasarımı esasları ile ilgili kısa bir sunum yapılacaktır.
11 Örnek maden yatağına ait açık ocak maden işletme tasarımı uygulaması yapılacaktır.
12 Örnek maden yatağına ait açık ocak maden işletme tasarımı uygulaması yapılacaktır.
13 Örnek maden yatağına ait yeraltı maden işletme tasarımı uygulaması yapılacaktır.
14 Örnek maden yatağına ait yeraltı maden işletme tasarımı uygulaması yapılacaktır.

Maden işletmeciliği İle ilgili diğer kitaplar ve yayınlar

Takım Çalışması + Sınıf içi tartışma + Ödev

1 ODV Proje/Ödev