: MADENCİLİKTE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS)

MDN 3311 MADENCİLİKTE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ (CBS) SEÇMELİ 2 0 0 3

Maden Mühendisliği

PROF.DR. BAYRAM KAHRAMAN

Maden Mühendisliği
Maden Mühendisliği (İ.Ö)

Madenciliğin tüm aşamalarında grafik ve öznitelik verilerinin aynı anda kullanılmasına duyulan ihtiyaç ve pek çok verinin mekânsal bir nitelik taşıması da CBS nin madencilikte kullanımını zorunlu hale getirmektedir. Bu ders CBS yazılımlarının madenciliğin hangi aşamalarında ve nasıl kullanılabileceği hakkında öğrenciyi bilgilendirecektir.
Bu ders kapsamında öğrenciler, madenciliğin pek çok aşamalarında (Maden arama faaliyetleri, işletme haklarının yönetimi, yer seçimi, çevre etki değerlendirmesi, maden rehabilitasyonu) CBS kullanımı hakkında bilgi sahibi olacaktır.

1   CBS nin tanımı ve önemini kavramalı ve değerlendirmeli
2   CBS nin temel bileşenlerini sınıflandırıp uygulamalı
3   CBS nin görevlerini sınıflandırıp tespit edebilmeli
4   CBS ve CAD yazılımları arasındaki farkları belirleyebilmeli
5   CBS madencilikte hangi alanlarda ve ne amaçla kullanılacağını tespit edebilmeli

1 CBS nin tanımı ve önemi hakkında sunum verilecektir. Sınıf içi tartışma (SİT) yaptırılarak, CBS nin madencilik için öneminin öğrenciler tarafından anlaşılması sağlanarak, öğrencilerden CBS ve CAD yazılımları ile ilgili araştırma yapmaları istenecektir
2 Öğrenciler yaptıkları araştırmaları kısa bir süre sınıfta sunarak tartışırlar. CBS ve CAD yazılımları üzerine fikirleri alınacaktır. Öğretim üyesi CBS ve CAD yazılımları hakkında mini sunum verecektir.
3 CBS nin madencilikte hangi alanlarda ve ne amaçla kullanılabileceği ile tartışma yaptırılması ve fikirlerinin alınacaktır. Öğrencilere CBS nin madencilikte hangi alanlarda ve ne amaçla kullanılabileceği ile ilgili sunum yapılacaktır.
4 Öğretim üyesi CBS yazılımları hakkında detaylı sunum verecektir. Dersi alan öğrencilerin sayısına bağlı olarak gruplar oluşturulacak. Öğrenciler tartışarak ödevlerinde kullanacakları yazılımı seçmeleri sağlanacaktır.
5 Her bir grup için hazırlanmış madenlere ait farklı veriler verilecektir. Bu verilerin sayısallaştırılması ile ilgili genel bir sunum yapılacaktır. Her bir grubun kendilerine ait madenlerle ilgi verileri sayısallaştırmaları istenecektir.
6 Sayısallaştırılan verilerin hangi alanlarda ve ne amaçla kullanılabileceğinin sunumu yapılacaktır. Öğrenciler tartıştırılarak ellerindeki sayısallaştırılmış verileri farklı alanda ve amaçla kullanacaklarının kararının verilmesi sağlanacaktır.
7 Vize Sınav bilgisayarda uygulamalı olarak yapılacaktır.
8 Gruplar ellerindeki madenlere ait verilerle yaptıkları çalışmanın ilkini sunarak sonuçları hakkında sınıf içi tartışma yapacaklar. Öğretim üyesi hazırlanan ödevlerle ilgili eksiklikleri giderecek mini sunum yapacaktır.
9 Gruplar ellerindeki madenlere ait verilerle yaptıkları çalışmanın ikincisini sunarak sonuçları hakkında sınıf içi tartışma yapacaklar. Öğretim üyesi hazırlanan ödevlerle ilgili eksiklikleri giderecek mini sunum yapacaktır.
10 Gruplar ellerindeki madenlere ait verilerle yaptıkları çalışmanın üçüncüsünü sunarak sonuçları hakkında sınıf içi tartışma yapacaklar. Öğretim üyesi hazırlanan ödevlerle ilgili eksiklikleri giderecek mini sunum yapacaktır.
11 Gruplar ellerindeki madenlere ait verilerle yaptıkları çalışmanın dördüncüsünü sunarak sonuçları hakkında sınıf içi tartışma yapacaklar. Öğretim üyesi hazırlanan ödevlerle ilgili eksiklikleri giderecek mini sunum yapacaktır.
12 Gruplar ellerindeki madenlere ait verilerle yaptıkları çalışmanın beşincisini sunarak sonuçları hakkında sınıf içi tartışma yapacaklar. Öğretim üyesi hazırlanan ödevlerle ilgili eksiklikleri giderecek mini sunum yapacaktır.
13 Sınav bilgisayarda uygulamalı olarak yapılacaktır.
14 Ödev grupları ders kapsamında yaptıkları analizleri 15-20 dakikalık sürede sunacak ve tartışacaklar.

Ana kaynak:
Eskikaya, Ş., Karpuz, C., Hindistan M.A., Tamzok N. (Ed.) (2008). Maden Mühendisliği Açık Ocak İşletmeciliği El Kitabı. (2. Baskı). Ankara: TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yayınları.
Tecim, V., (2008). Coğrafi Bilgi Sistemleri Harita Tabanlı Bilgi Yönetimi (1. Baskı).Ankara: Renk Form Ofset Matbaacılık Ltd. Şti.
Coğrafi Bilgi Sistemleri, Mart 2011, http://www.cografya.gen.tr/cbs/

Sözlü sunum + Sınıf içi tartışma + Görsel anlatım yöntemleri

1 ODV Proje/Ödev
2 FN Final
3 BNS BNS ODV * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.50 + BUT * 0.50

ÖÇ1-3: Ara sınav, ödev ve uygulama ile değerlendirilecek
ÖÇ3-4: 2.Ara sınav, ödev ve uygulama ile değerlendirilecek
ÖÇ 1-4: Ayrıca final sınavı ile değerlendirilecektir.

bayram.kahraman@deu.edu.tr Tel:0 232 301 75 21

Salı, Cuma 10:30-12:00