: HARİTA ÇİZİM

PROF.DR. HASAN SÖZBİLİR

Jeoloji Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği (İ.Ö)

Topoğrafik ve jeolojik haritaları okuyabilmeyi, bu haritalar ve üzerinden alınacak enine kesitler vasıtasıyla her türlü parametreyi ölçmeyi ve yorumlamayı öğretebilmektir.

1   Topografik ve jeolojik harita hazırlama yöntem ve kavramlarını bilebilme (BİLGİ).
2   Haritalar üzerindeki morfolojik ve jeolojik yapıları tanıyabilme bu yapıların uzaysal konumlarını belirleyebilme (BİLGİ)
3   Morfolojik yapılar ile jeolojik öğeleri ilişkilendirebilme (KAVRAMA)
4   Topoğrafik ve jeolojik kesit çizebilme (BİLGİ)
5   Harita üzerindeki jeolojik öğeleri oluşum zamanlarını gözeterek kronolojik olarak sıralayabilme (ANALİZ)
6   Haritada bilinen öğeleri kullanarak bilinmeyen öğeleri tasarlayabilme (SENTEZ)
7   Haritadaki jeolojik yapıyı jeolojik zamanı da gözeterek dört boyutta değerlendirebilme (DEĞERLENDİRME)

1 Dersin genel tanıtımı ve yararlanılacak ana ve yardımcı kaynaklar ile ilgili ders materyallerinin tanıtımı. Harita tanımı ve çeşitleri, ölçek, yön ve koordinat kavramları
2 Topoğrafya haritalarında morfolojik yapıların tanımı ve gösterilmesi, topoğrafik eğimin hesaplanması ve topoğrafik kesit çizimi
3 Jeolojik harita tanımı ve jeolojik harita üzerindeki simgelerin anlamları
4 Jeolojik haritalarda topoğrafya dokanak ilişkisi ve katman eğim doğrultusunun bulunması, uyumlu birimlerde bağıl yaş ilişkisinin kurulması
5 Jeolojik haritalardan enine jeolojik kesit alımı ve görünür eğim kavramı
6 Jeoloji haritalarında, kalınlık ve yüzlek genişliği kavramları.
7 Jeolojik haritalarda, jeolojik yapıların incelenmesi ve yorumu: Kıvrımlar
8 Jeolojik haritalarda, jeolojik yapıların incelenmesi ve yorumu: Kıvrımlar
9 Jeolojik haritalarda, jeolojik yapıların incelenmesi ve yorumu: Stratigrafik Uyumsuzluklar
10 Jeolojik haritalarda, jeolojik yapıların incelenmesi ve yorumu: Stratigrafik Uyumsuzluklar
11 Jeolojik haritalarda, jeolojik yapıların incelenmesi ve yorumu: Tektonik Uyumsuzluklar (Faylar)
12 Jeolojik haritalarda, jeolojik yapıların incelenmesi ve yorumu: Tektonik Uyumsuzluklar (Faylar)
13 Jeolojik haritalarda, karmaşık jeolojik yapıların (kıvrım, fay ve stratigrafik uyumsuzluk içeren) incelenmesi ve yorumu
14 Jeolojik haritalarda, karmaşık jeolojik yapıların (kıvrım, fay ve stratigrafik uyumsuzluk içeren) incelenmesi ve yorumu

ANA KAYNAK:
Emre, T. (2003). Harita Çizim. Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları No: 208, İzmir, 143s.

YARDIMCI KAYNAKLAR:
Tatar, Y. (2008). Geometri Destekli Jeoloji Harita Bilgisi. TMMOB JMO Yayınları No:102, Ankara, 333s.

Barnes, J. W., & Lisle, R. J. (2004). Basic geological mapping. USA: John Wiley & Sons, 184 p.

Lisle, R. J. (2004). Geological structures and maps: A practical guide. Oxford: Elsevier Butterworth-Heinemann,3th edition, 106p.

Boulter, C. A. (1989). Four dimensional analysis of geological maps: techniques of interpretation. New York:John Wiley & Sons, 266p.

Simpson, B. (1968). Geological Maps. London: Pergamon Press, 98p.

Diğer ders materyalleri: Ders içeriğinde verilmiş konular ile ilgili hazırlanmış sunular.

1. Ders/Sunum
2. Ödev
3. Uygulama
4. Değerlendirme sınavları (Uygulama, ödev ve Final)
Yüz yüze ve/veya uzaktan öğrenme ile harita çizim ilkeleri öğrenciye öğrenme çıktıları çerçevesinde sunumlar vasıtasıyla aktarılır. Uygulamalarda, öğrencinin yüz yüze ve/veya uzaktan öğrenmede gördüğü konular uygulayarak öğrenmesi sağlanır. Jeolojik harita üzerindeki jeolojik yapıyı tanıma ve yorumlamayı öğrenmesine yönelik ödev verilir. Yapılan değerlendirme sınavları ile öğrencinin genel bilgi ve dersten aldığı katkı seviyesi ölçülür.

1 OD Ödev
2 Q Quiz
3 FN Final
4 BNS BNS OD * 0.30 + Q * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu OD * 0.30 + Q * 0.20 + BUT * 0.50

Yüz yüze ve/veya uzaktan öğrenimde verilen harita çizim kuralları ve ilkeleri %30 ÖDEV (UZAKTAN) + %20 QUİZ (YÜZ YÜZE) şeklinde ölçülecektir (ÖÇ-1, ÖÇ-2 ve ÖÇ-3)
Ders ve uygulamalarda öğretilen topoğrafik harita / jeolojik harita ve kesitlerinin jeolojik ilişkisi verilecek ödevler, quiz ve Final/Bütünleme sınavında ölçülecektir (ÖÇ-2, ÖÇ-3, ÖÇ-4, ÖÇ-5, ÖÇ-6, ÖÇ-7).

Prof.Dr. Hasan sözbilir Tel: 232 3017319, e-mail: hasan.sozbilir@deu.edu.tr
Doç..Dr. Ökmen Sümer Tel: 232 3017322, e-mail: okmen.sumer@deu.edu.tr

Prof.Dr. Hasan sözbilir Tel: 232 3017319, her zaman yapilabilir.
Doç..Dr. Ökmen Sümer Tel: 232 3017322, her zaman yapılabilir

Uygulama 13 2 26