: UYGULAMALI MİNERALOJİ

Jeoloji Mühendisliği

Jeoloji Mühendisliği (İ.Ö)
Jeoloji Mühendisliği

MİNERALLERİN KİMYASAL, FİZİKSEL VE KRİSTALOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİ ÖLÇME YÖNTEMLERİ, MİNERALLERİN SANAYİDE VE ÇEVREDE KULLANIMININ NEDEN -NASIL
İLİŞKİSİ ÇERÇEVESİNDE TARTIŞILMASI VE KULLANIM YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENİLMESİDİR.

1   MİNERALLERİN KİMYASAL, KRİSTALOGRAFİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİ TANIMLAYABİLİR (BİLGİ).
2   MİNERALLERİN SANAYİDE KULLANIM YERLERİNİ VE ÇEVREYE OLAN ETKİLERİNİ AÇIKLAYABİLİR(KAVRAMA).
3   MİNERALLERİ KULLANIM ALANLARINA GÖRE SINIFLAYABİLİR(ANALİZ).
4   MİNERAL KULLANIMINDA İZLENECEK YOLLARI PLANLAYABİLİR (SENTEZ).
5   ÇEVREYE VE TOPLUMA FAYDA LI VE ZARARLI MİNERALLERİ AYIRABİLİR (DEĞERLENDİRME).

1 Giriş: Kullanımla ilgili kimyasal, fiziksel, kristalografik ve optik özellikler
2 Mineral örneklenmesi ve mineral ayrılması
3 Minerallerin tanımlanması ve analitik tekniklerin sınıflaması
4 Geleneksel görüntü analizleri ve yorumlanması
5 Modern görüntü analizleri ve yorumlanması
6 Mineral yataklarının aranmasında mineraloji
7 ARA SINAV
8 Element mineraller: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi Sülfitler:İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (element eldesi)
9 Oksit ve hidroksitler: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (element eldesi, boya, alaşım, oksitleyici, elektronik, refrakter), Halitler: Kimya endüstrisi, koruyucu, tıp, optik) Karbonatlar: çimento,kireç, harç,element eldesi tıp, askeri roket, inşaat ) Karbnatlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi(
10 Boratlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (cam, porselen,enerji uzay araçları, reaktorlerde, temizlik, tıp, böcek ilacı, tekstil ve temizlik) Sülfatlar kromatlar fosfatlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi(beyazlatıcı, sıva,gübre, element eldesi, radioaktif element eldesi,tıp)
11 Ada silikatlar::İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi(kıymetli taş, refrakter, aşındırıcı, porselen boya), Halkalı silikatlar:(element eldesi, süs taşı, tıp ve çevre, elektronik) Zincirli silikatlar:(element eldesi, tıp ve çevre, sondaj, sıva, gübre, süs taşı, beyazlatıcı)
12 Tabakalı silikatlar:İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (süsleme taşı, briket, döşeme taşı, seramik, boya lastik kaplama, geçirimsizlik sağlama, yağlama, ateşe dayanıklı malzeme, elektirik izalatörü, Tıp)
13 İskelet Silikatlar: İşlenmesi ve zenginleştirilmesi endüstri, çevre ve sağlıktaki etkinlik ve etkisi (optik,süs taşı, elektronik, aşındırıcı, çimento, porselen kağıt, cam sanayii, arıtma, beyazlatma temizlik, tıp ve çevre)
14 Proje/Ödev Teslimi ve Sunumu

ANA KAYNAK:
MUKHERJEE SWAPNA, APPLIED MINERALOGY: APPLICATIONS IN INDUSTRY AND ENVIRONMENT, SPRINGER, INDIA, 2011
YARDIMCI KAYNAKLAR:
1. JONES MEURIG P., APPLIED MINERALOGY: A QUANTITATIVE APPROACH, GRAHAM & TROTMAN, OXFORD, 1987
2. KIRSCH HELMUT, APPLIED MINERALOGY: FOR ENGINEERS, TECHNOLGIST AND STUDENTS, CHAPMAN AND HALL LTD AND SCIENCE PAPERBACKS,
FROME AND LONDON 1968
3. CHANG LUKE L.Y. INDUSTRIAL MINERALOGY, MATERIALS, PROCESSES, AND USES, PRENTICE HALL, NEW JERSEY, 2002

SUNUM(İNTERAKTİF)
BİR SONRAKİ HAFTADA BİR ÖNCEKİ HAFTANIN SORU CEVAP ŞEKLİNDE İNTERAKTİF TEKRARI
UYGULAMA VE UYGULAMA ÖDEVLERİ.

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ*0.35+OD *0.15+FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.35+OD *0.15+BUT * 0.50

5 ÖĞRENME ÇIKTISI , SINAVLAR, UYGULAMA SINAV ÖDEVLER VASITASIYLA ÖLÇÜLECEKTİR. AYRICA İNTERAKTİF SUNUM VE UYGULAMALARDAKİ
ÖĞRENCİ KATKISI DA DEĞERLENDİRMEYE ALINACAKTIR.

Doç.Dr. İbrahim GÜNDOĞAN
Dokuz Eylül Üniversitesi, Müh. Fakültesi,
Jeoloji Müh. Bölümü, Zemin Kat, Z63 nolu oda
Buca/İZMİR