: ZEMİN MEKANİĞİ I

PROF.DR. YELİZ YÜKSELEN AKSOY

İnşaat Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği (İ.Ö)

Bu dersin amacı, zemin mekaniğinin temel prensiplerini öğrencilere tanıtmak, ve zemin özeliklerinin sınıflandırma, sıkıştırma, sızma, sıkışma, konsolidasyon ve kayma dayanımı problemlerinin çözümünde kullanımını kavratmaktır.

1   Zemin faz ilişkilerini kurabilme ve zemin sınıflandırması yapabilme.
2   Laboratuar ve arazi deneyleri sonuçlarına dayalı olarak zemin sıkıştırma oranını değerlendirebilme.
3   Efektif gerilme ve boşluk suyu basıncı kavramlarını bilme, sızma hesaplarını yapabilme.
4   Tek yönlü sıkışma ve zamana bağlı oturmaları hesaplayabilme.
5   Zeminlerin kayma mukavemeti esaslarını bilme, kesme kutusu ve üç eksenli basınç deney bulgularını yorumlayabilme.
6   Mühendislik analiz bulgularını yorumlayabilme ve yazılı sunabilme.

1 ZEMİNLERİN TEMEL KARAKTERİSTİKLERİ: Zeminlerin oluşumu, zemin bileşenleri ve faz ilişkileri.
2 Zemin türleri ve yapısal özelikleri.
3 Zeminlerin indeks özelikleri (dane çapı dağılımı, sıkılık, kıvam). 1. Ödevin ilanı.
4 Zemin sınıflandırması (USCS ve AASHTO sistemleri). Zeminlerin sıkıştırılması (laboratuar ve arazi sıkıştırmaları, sıkıştırma kontrolü).
5 ZEMİN GERİLMELERİ: Geostatik zemin basınçları (toplam, efektif ve boşluk suyu basınçları). Sızmanın efektif gerilmeye etkisi. Efektif gerilme artışının zamana bağımlılığı.
6 SIZMA: Hidrolik eğim, Darcy, sızma hızı, sızma denklemi, akım ağı çizimi. 2. Ödevin ilanı.
7 Hidrolik iletkenlik (laboratuar ve arazi deneyleri): etki eden faktörler, tipik değerler ve sınıflandırma. Zeminde kılcallık: yükseklik, basınç ve etkileri.
8 TEK YÖNLÜ SIKIŞMA VE KONSOLİDASYON: Tek yönlü sıkışma denklemi, ödometre deneyi ve deney bulgularının değerlendirilmesi, ön yükleme basıncı, normal yüklemeli ve ön yüklemeli zeminlerin sıkışma hesabı. 3. Ödevin ilanı.
9 Konsolidasyon denklemi ve çözümü, konsolidasyon oranı, U-T ilişkileri,
10 Zamana bağlı yükleme. Konsolidasyon katsayısının tayini.
11 Ara Sınav
12 KAYMA DAYANIMI: Stabilite problemleri, Coulomb kayma dayanımı, Mohr-Coulomb göçme kriteri.
13 Kayma dayanımı deneyleri: Üç eksenli basınç deneyi (UU,CD,CU), kesme kutusu deneyi.
14 Zeminlerin kayma dayanımı özelikleri (kuru kum, doygun kil). Diğer dayanım deneyleri (kanatlı kesici deneyi, serbest basınç deneyi). Hassasiyet ve tiksotropi.

Ana kaynak: Craig, R.F. (2004) Craig's Soil Mechanics, Spon Press, Taylor & Francis Group, London, England, Seventh Edition, ISBN: 0-415-32703-2
Diğer ders materyalleri: Derste tutulacak notlar, uygulamalar

Ders konuları sınıfta anlatılacak, konuların pekiştirilmesi için sınıf içi uygulamaları yapılacaktır. Ayrıca her öğrencinin farklı veriler ile bir zonlu dolgu baraj zemin malzemelerinin sınıflandırma ve sıkıştırma değerlendirmeleri, bir palplanş duvarı altından sızma, bir kıyı yol dolgusu altındaki bir kil tabakasının sıkışma ve konsolidasyonu, kesme kutusu ve üç ekseni basınç deney bulgularının değerlendirilmesi konularında mühendislik çözümlemeleri yapmaları ve raporlandırmaları sağlanacaktır.

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.25 + OD * 0.25 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.25 + OD * 0.25 + BUT * 0.50

Başarı notu, bağıl not sistemi uygulanarak belirlenecektir.

ÖÇ1-7 Sınavı soruları ve ödev raporları değerlendirilmektedir.
ÖÇ7 Ödev raporları ile değerlendirilmektedir.

En az %70 devamın sağlanması, ödevlerin verilen süreler içinde ve başarılı olarak yapılmış olması gerekmektedir

Doç.Dr. Yeliz Yükselen Aksoy: yeliz.yukselen@deu.edu.tr
Öğr.Gör.Dr. Mehmet Kuruoğlu: mehmet.kuruoglu@deu.edu.tr
Doç.Dr.Ali Hakan Ören: ali.oren@deu.edu.tr
Doç.Dr. Okan Önal: okan.onal@deu.edu.tr

Yarıyılın ilk haftası içinde öğretim üyeleri tarafından duyurulacaktır.

Uygulama 12 1 12

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11