: ZEMİN DİNAMİĞİNE GİRİŞ

DR.ÖĞR.ÜYESİ MEHMET KURUOĞLU

İnşaat Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği (İ.Ö)

Bu derste, Geoteknik Deprem Mühendisliğinin temel ilkeleri çerçevesinde zeminlerin dinamik yükler altındaki davranışının ve dinamik analiz yöntemlerinin uygulamaya yönelik olarak öğrenilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, depremler ve kuvvetli yer hareketi ile ilgili temel kavramların yanında sismik tehlike analizi, dinamik yer tepki analizi, yerel zemin koşullarının yer hareketi üzerindeki etkileri, temellerin ve dayanma yapılarının dinamik yükler altında tasarımı, sismik şev stabilitesi ve sıvılaşma gibi uygulamaya yönelik konular çözümlü örneklerle desteklenerek işlenecektir.

1   Geoteknik deprem mühendisliğine ilişkin temel kavramları ve kuvvetli yer hareketi parametrelerini tanımlayabilme.
2   Laboratuar ve arazi deneyleri bulgularına dayalı olarak dinamik yer tepki analizleri için dinamik zemin modeli kurabilme.
3   Literatürde mevcut azalım ilişkilerini kullanarak dinamik yer tepki analizlerinde girdi işlevi görecek kuvvetli yer hareketi parametrelerini hesaplayabilme.
4   Dinamik yer tepki analizlerini, bir bilgisayar programı (yazılım) kullanarak yapabilme ve analiz sonuçlarını yorumlayabilme.
5   Yerel zemin koşullarının zeminlerin dinamik davranışı üzerindeki etkisini, dinamik yer tepki analizi bulgularına dayalı olarak yorumlayabilme.
6   Deprem yönetmeliği esasları dikkate alınarak, depreme dayanıklı temel tasarımı yapabilme.

İNŞ 3014 - ZEMİN MEKANİĞİ II

1 Sismik Tehlike Türleri; Sismoloji ve Depremler; Levha Tektoniği
2 Fay Geometrisi ve Hareketi, Fay Türleri, Sismik Moment, Depremin Lokasyonu, Şiddeti, Büyüklüğü ve Enerjisi
3 Kuvvetli Yer Hareketi: Kuvvetli Yer Hareketinin Ölçümü, Kuvvetli Yer Hareketi Kayıtları, Kuvvetli Yer Hareketi Parametreleri (Genlik, Frekans İçeriği, Süre), Deprem Dalgaları: Dalga Türleri ve Özellikleri
4 Kuvvetli Yer Hareketi Parametrelerinin Hesaplanması: Büyüklük ve Uzaklık Etkileri, Azalım İlişkileri, Hesap Yöntemleri
5 Sismik Tehlike Analizi: Deterministik ve Probabilistik Yöntemlerle Sismik Tehlike Analizleri
6 Dinamik Zemin Özellikleri: Gerilme Koşulları, Dinamik Zemin Özelliklerinin Ölçümü (Arazi ve laboratuar deneyleri), Tekrarlı Yüklenen Zeminlerin Gerilme-Deformasyon Davranışı
7 Dinamik Zemin Davranışının Eşdeğer Doğrusal Model ile Temsil Edilmesi, Yer Tepki Analizi: Eşdeğer Doğrusal Yaklaşımı Esas Alan Tek Boyutlu Dinamik Yer Tepki Analizi, EERA (Bardet vd., 2000) Dinamik Analiz Yazılımı
8 Yerel Zemin Koşullarının Yer Hareketi Üzerindeki Etkileri, Tasarım Parametreleri, Tasarım Parametrelerinin Parsel Bazlı ve Yönetmelik Tabanlı Geliştirilmesi, Ödev verilerinin ilanı
9 Dinamik Yükler Altında Temel Tasarımı: Analiz Yöntemleri ve Tasarım Uygulaması
10 Ara Sınav
11 Sıvılaşma: Sıvılaşma Analizi, Sıvılaşma Potansiyelinin Değerlendirilmesi, Deprem Sonrası Oturma Hesabı
12 Sismik Şev Stabilitesi: Analiz Yöntemleri ve Problem Çözümü
13 Dayanma Yapılarının Sismik Tasarımı: Analiz Yöntemleri ve Problem Çözümü
14 Sismik Tehlikeleri Azaltmada Uygulanan Zemin İyileştirme Yöntemleri, Ödev teslimi, Genel Değerlendirme

Ana kaynak: Geotechnical Earthquake Engineering, Steven L. Kramer, Prentice Hall, Inc., 1996, New Jersey, USA, ISBN: 0-13-374943-6, 653p.

Yardımcı kaynaklar: Geotechnical Earthquake Engineering Handbook, Robert W. Day, McGraw Hill, 2002, New York, USA, ISBN: 0-07-137782-4, 600p.

Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (2007):
www. koeri.boun.edu.tr/depremmuh/eski/DBYBHY-2007-KOERI.pdf

İstanbul Yüksek Binalar Deprem Yönetmeliği:
www. koeri.boun.edu.tr/depremmuh/eski/yuksekyapiyonetmelik.zip

T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı:
www.deprem.gov.tr

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü:
www.koeri.boun.edu.tr

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi:
www.deu.edu.tr/daum

Diğer ders materyalleri: Derste işlenecek konularla ilgili makale ve bildiriler, EERA (Bardet vd., 2000) dinamik analiz yazılımı ve kullanma kılavuzu, deprem veri tabanları

Derste yapılacak teorik anlatımın yanında, problem çözümlerine yer verilecektir. Her öğrenciye dönem ödevi verilerek eşdeğer doğrusal yaklaşım ile dinamik yer tepki analizi yapabilmesi sağlanacaktır. Bu amaçla kullanabilecekleri EERA (Bardet vd., 2000) yazılımı kendilerine tanıtılacak; analiz bulguları 2007 Deprem Yönetmeliği ve diğer uluslararası deprem yönetmelikleri çerçevesinde tartışılacaktır.

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.20 + BUT * 0.50

ÖÇ 1-3, 7: Ara sınav ve/veya finalde sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.
ÖÇ 4-6: Dönem ödevi raporu ile değerlendirilecektir.

Derse en az %70 devam koşulu, ara sınav, ödev ve final faaliyetlerine katılma, değerlendirmede dikkate alınacaktır.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kuruoğlu: mehmet.kuruoglu@deu.edu.tr

Dönemin ilk iki haftası içinde öğretim üyeleri tarafından ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11