: SU YAPILARI

DR.ÖĞR.ÜYESİ AHMET ALKAN

İnşaat Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği (İ.Ö)

Su yapılarının tarihi gelişimi, su yapıları sistemleri, su hukuku, su kaynaklarını geliştirme planları, su kaynakları ekonomisi, su kaynakları yönetimi, su ihtiyacı, barajlar, bağlamalar, su alma yapıları , kumsuzlandırma, içme ve kullanma sularının arıtılması, kullanılmış suların arıtılması, serbest yüzeyli ve basınçlı akışla iletim yapıları, su getirme ve kanalizasyon, sulama kurutma, su kuvveti sistemleri, taşkından korunma ve akarsu ulaşımı konularında temel bilgilerin verilerek uygulamaya yönelik örnekleri çözebilme becerisini kazandırılması.

1   Geçmişten günümüze kadar olan uygulamaların gelişimi, hukuku ve ekonomisi hakkında temel bilgi sahibi olmak,
2   İçme ve kullanma suyu, sulama suyu ihtiyacının nasıl belirleneceği hususunda bilgi sahibi olmak. Bunlara ait su yapılarının boyutlandırılmasına esas temel yöntemleri uygulayabilmesini sağlamak
3   Su ihtiyacının karşılanması için yapılan su yapısından su alımını sağlayacak su alma yapılarının seçimini yapabilmek. Serbest yüzeyli akışlı çevirme santralı türlerinde kumsuzlandırma yapılarının boyutlandırmasını yapabilmek,
4   İçme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılanmasına yönelik olarak su getirme ve kullanılmış suyun uzaklartırılmasına yönelik kanalizasyon sistemlerinin oluşturulabilmek. Boyutlandırılmasındaki temel prensipleri kazandırarak küçük uygulamaları yapabilmek,
5   Su kuvveti sistemlerini ve bunların elemanlarını öğrenerek bunların uygulamalarını küçük örnekler üzerinde, uygulamaya yönelik olarak, uygulayabilmek,
6   Taşkından korunmada alınabilecek yapısal önlemleri öğrenme,
7   Akarsu ulaşımı konusunda temel bilgileri öğrenme.

İNŞ 3023 - HİDROLİK

1 Su yapılarının tarihi gelişimi. Su yapıları sistemleri.
2 Su hukuku, Su kaynaklarını geliştirme planları.
3 Su kaynakları ekonomisi. Su kaynakları yönetimi.
4 Su ihtiyacı. Barajlar.
5 Barajlar (devamı). Bağlamalar ve yardımcı tesisler.
6 Ara sınav
7 Su alma yapıları. Kumsuzlandırma. İçme ve kullanma sularının arıtılması. Kullanılmış suların arıtılması.
8 Serbest yüzeyli akışla iletim. Basınçlı akışla iletim.
9 Su getirme ve kanalizasyon. Sulama ve kurutma.
10 Su kuvveti sistemleri. Kuvvet santralı. Alçak düşülü nehir içi santraları.
11 Ara sınav
12 Baraj etek santraları. Yüksek düşülü çevirme santraları.
13 Pompaj biriktirmeli santralar.
14 Taşkından korunma.

-Su Yapıları, Ü. Öziş, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayınları, İzmir, 1983.
-Su Kaynaklarının Geliştirilmesi, Su Yapıları Cilt I, Edit. Öziş, Ü.; Türkman, F.; Baran, T.; Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayınları, İzmir, 2009.
-Su Kuvveti, Su Yapıları Cilt IX, Edit. Öziş, Ü.; Keloğlu, N.; Alkan, A.; Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayınları, İzmir, 2009.
-Su kuvveti tesislerinde sayısal Örnekler, Öziş, Ü.; Türkman, F.; Alkan, A.; Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayınları, İzmir, 2009.
-Su getirme ve kanalizasyon sistemlerinde sayısal örnekler, Benzeden, E.; Öziş, Ü.; Özdağlar, D., Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Yayınları, İzmir, 2009.
-Projeksiyon ile derste kullanılan sunumlar.

Derste yapılan yapılan görsel konu sunumları, konu uygulamaları, ders öncesi ve ders sonrası ilgili kaynakları okuma ve uygulamaları çalışma.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50

ÖÇ 1-7: Ara sınav ve finalde sorulan sorular ile değerlendirilmektedir.

-Derse devam değerlendirmede dikkate alınacaktır.

Yrd.Doç.Dr. Ahmet Alkan: ahmet.alkan@deu.edu.tr
Yrd. Doç. Dr. Okan Fıstıkoğlu: okan.fistikoglu@deu.edu.tr
Öğr. Gör. Dr. Müh. Yalçın Özdemir: yalcin.ozdemir@deu.edu.tr

Dönemin ders programı oluşturulduğunda öğretim üyesi tarafından ilan edilecektir.

Uygulama 14 1 14

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11