: TAŞYICI SİSTEM KAVRAMLARI

İnşaat Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği (İ.Ö)

İnşaat Mühendisliği öğrencilerine, geleneksel ve çağdaş yapıların taşıyıcı sistemlerin tanıtılması, taşıyıcı sistem tasarımına ilişkin olarak kavramsal ve teknik bilgi aktarımı ve betonarme taşıyıcı sistemlerin tasarım ilkeleri hakkında kapsamlı bilgi vermek, değişik yapı örnekleri üzerinde taşıyıcı sistem incelenmesi ve değerlendirilmesinin yapılması.

1   Taşıyıcı sistem kavramı, tarihsel süreç ve sınıflandırma ölçütlerini anlatmak
2   Taşıyıcı sistemler için genel koşullar, malzemenin olanaklarını açıklamak
3   Çeşitli taşıyıcı sistem seçeneklerinin kullanılma olanakları açısından ele alınması ve elde edilen verilerin kullanım fonksiyon sorunlarına çözüm sağlamasına yönelik olarak irdelenmesi
4   Taşıyıcı sistem açısından sürdürülebilirlik kavramlarının değerlendirilmesi, dünyadan örnekler sunulması
5   Taşıyıcı sistemlerde, yüksek teknoloji kullanım süreçlerini anlatmak

İNŞ 3008 - YAPI STATİĞİ II

1 Derse giriş, yapı tanımı, yapı sistemlerinin tarihçesi, geleneksel ve çağdaş yapı sistemlerinin tarihsel gelişimi
2 Yapılarda taşıyıcı sistem kavramı, taşıyıcı sistem nedir, taşıyıcı sistem bileşenleri
3 Yapı taşıyıcı sistemine etkiyen yükler, yük kuvvet ilişkisi, dış kuvvet-iç kuvvet ilişkisi, iç kuvvet bileşenleri (çekme kuvveti, basınç kuvveti, kesme kuvveti, eğilme momenti, burulma momenti etkileri), temel gerilme durumları
4 Geleneksel ve çağdaş yapı malzemeleri, yapı taşıyıcı sistem malzemelerinin iç kuvvet etkileri altında davranışları
5 Taşıyıcı sistem elemanları, kablolar, çubuk elemanlar (ayaklar, kemerler, kafes kiriş çubukları, kirişler, kolonlar), yüzeysel elemanlar (duvarlar, plaklar, perdeler, kabuklar, membranlar)
6 Basit taşıyıcı eleman biçimleri ve yük taşıma ilişkisi, fonksiyonel sorunlar
7 Yapı taşıyıcı sistemlerinin tasarımında temel ilkeler, kullanım fonksiyonuna uygunluk, denge, stabilite, dayanım, ekonomi, estetik ve dayanıklılık kavramları
8 Yığma taşıyıcı sistemler, iskelet taşıyıcı sistemler (çerçeve taşıyıcı sistemler, perde taşıyıcı sistemler, perde - çerçeve taşıyıcı sistemler, tüp çerçeve taşıyıcı sistemler, çekirdek - perde - çerçeve taşıyıcı sistemler)
9 Kafes taşıyıcı sistemler (düzlem kafes taşıyıcı sistemler, uzay kafes taşıyıcı sistemler, düz yüzeyli uzay kafes taşıyıcı sistemler, eğri yüzeyli uzay kafes taşıyıcı sistemler), katlanmış yüzeysel taşıyıcı sistemler, kabuk taşıyıcı sistemler (tek eğrilikli kabuk taşıyıcı sistemler, çift eğrilikli kabuk taşıyıcı sistemler)
10 Asma germe taşıyıcı sistemler, membran taşıyıcı sistemler, pnömatik taşıyıcı sistemler
11 Ara Sınav
12 Betonarme binalarda taşıyıcı sistem düzenleme ilkeleri (Betonarme Binalarda Taşıyıcı Sistem Elemanları, Betonarme Binalarda Taşıyıcı Sistem Düzenlenmesine Etkiyen Parametreler)
13 Betonarme binalarda taşıyıcı sistem düzenleme ilkeleri (Düzensizlikler)
14 Betonarme binalarda taşıyıcı sistem düzenleme ilkeleri (Hasarlar ve önlemler)

Ana kaynak: "Mimarlıkta Taşıyıcı Sistem", Salvadori, M., Robert, H., Çeviren: Karataş, H., Utku, B., (1982), , İ.T.Ü.Mimarlık Fakültesi, Yayınları.

Yardımcı kaynaklar: "Çağdaş Taşıyıcı Sistemler", Türkçü, Ç., (2003), Birsen Yayınevi; "Strüktür Sistemleri", Engel, H., (2004), Tasarım Yayın Grubu, "Betonarme Katlanmış Plaklar", Aka, İ., Keskinel, F., Arda, T.S.A., (1981), , Birsen Yayınevi, "Asma Sistemler", Karataş., H., (1979), İ.T.Ü.Mimarlık Fakültesi, Yayınları, "Simplified Building Design", Ambrose, J., Vergun, D., (1995), John Willey, Sons, "Mimarlıkta Çağdaş Taşıyıcı Sistemler", Çamlıbel, N., (1982), Birsen Kitabevi Yayınları, "Structure and Architecture", Macdonald, A., (2001), Architectural Press. Understanding of Structures , Moore, F., (1999), McGraw-Hill.

Sunum, Anlatım, Tartışma, Ödev

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.20 + BUT * 0.50

Öğrenme çıktıları ara sınav, ödev, final sınavları ile değerlendirilecektir.

Derse devam değerlendirmede dikkate alınacaktır. Öğrencilere dönem ödevi konuları ve yazım kuralları dönem içinde dağıtılacaktır.

Prof.Dr.Mustafa DÜZGÜN, mustafa.duzgun@deu.edu.tr

Dönemin ders programı oluşturulduğunda öğretim üyesi tarafından ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11