: KALİTE KONTROL

Endüstri Mühendisliği

DOÇ.DR. KEMAL SUBULAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bu dersin amacı, gerek imalat gerekse hizmet sektöründe uygulanabilecek istatistiksel kalite kontrol tekniklerinin öğrencilere aktarılması ve MINITAB istatistik paket programı yardımıyla istatistiksel proses kontrol, kontrol kartları, proses yeterlilik analizleri, ölçüm sistemlerinin analizi, deney tasarımı ve kabul örneklemesi gibi konularda uygulamaların gerçekleştirilmesidir. Ayrıca ders kapsamında, toplam kalite yönetimi felsefesi doğrultusunda 6-Sigma, kalite çemberleri, Hata türü ve etkileri analizi (FMEA) ve Kalite fonksiyon göçerimi (QFD) gibi kalite iyileştirme/geliştirme teknikleri ve yaklaşımlarının uygulamalar ile aktarılması hedeflenmektedir.

1   İstatistiksel kalite kontrol ve toplam kalite yönetimi konularında bilgi sahibi olmak
2   İstatistiksel Proses Kontrol - Kontrol Kartlarının kullanımı ve uygulanıp yorumlanması
3   Tam faktöriyel, kesirli faktöriyel ve Taguchi deney tasarımlarının uygulanması ve yorumlanması
4   Kabul örneklemesi planlarının kullanımı ve uygulanıp yorumlanması
5   Proses iyileştirme ve proses yeterliliğinin arttırılması hakkında bilgi sahibi olmak
6   6-Sigma, FMEA analizi, Kalite Evi, Kalite Çemberleri uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak

1 Kalite Tanımı, Tarihçesi, Temel Kavramlar, Kalite & İstatistik İlişkisi, Kalite Kontrol & Muayene, İstatistiksel Kalite Kontrol.
2 Toplam Kalite Kontrol, Toplam Kalite Yönetimi, Temel İstatistiksel Yöntemler (7 Kalite Aracı), Kalite Planlama, Kalite Güvence & Kalite Geliştirme, Kalite Mühendisliği, Kalite Guruları, Kalite Kuruluşları ve Kalitede Mükemmellik Ödülleri, ISO 9000 Standartlar Serisi, Kalitesizliğin Maliyetleri, 6-Sigma, DMAIC, Kalite ve Yalın Üretim Sistemleri, Kalite Verimlilik İlişkisi.
3 Temel İstatistiksel Olasılık Dağılımlarının Kalite Kontrolde Uygulamaları, İstatistiksel Proses Kontrol Uygulama Örnekleri, Kontrol Kartları ve Hipotez Testleri Arasındaki İlişki, I. ve II . Tip Hatalar, Merkezi Limit Teoremi, Ortalama Koşum Uzunluğu (ARL), Kontrol Kartlarına Giriş ve Konrol Kartı Seçimi, I. ve II. Aşama Kontrol Kartı Uygulamaları, Rasyonel Alt Grup Oluşturma,
4 Değişkenler için Kontrol Grafikleri, X-ort. ve R Kontrol Kartı Uygulamaları, Doğal Tolerans Limitleri, Kontrol Limitleri & Spesifikasyon (Özellik) Limitleri ve Aralarındaki İlişkiler, Kontrol Kartı Tasarımı, Kontrol Grafiklerinde Örneklem Büyüklüğü Değişiminin Etkisi, X-ort ve S Kontrol Kartları, Değişken Örneklem Büyüklüğü ile Kontrol Grafiği Uygulamaları
5 Değişkenler için Kontrol Grafiklerine Devam, Örneklem Varyansı Kontrol Grafiği, Hareketli Aralık Kontrol Grafiği ve Birimler Kontrol Grafiği, Kontrol Grafikleri için Operasyon Karakteristik Eğrileri, MINITAB İstatistik Yazılım Programı ile Değişkenler için Kontrol Grafiği Uygulamaları.
6 Niteliklere (Belirtilere) Göre Kontrol Grafikleri: Kusurlu Oranı Kontrol (p) Grafiği, Kusurlu Sayısı (np) Kontrol Grafiği, Stabilize - p Kontrol Kartları, Hata/Kusur Sayısı Kontrol Grafikleri: C ve U Kontrol Grafikleri ve MINITAB İstatistik Yazılım Programı ile Kontrol Grafiği Uygulamaları.
7 Süreç Yeterlilik Analizi (Değişken ve Nitelik), Proses Yeterlilik İndeksleri, Ölçüm Sistemlerinin Analizi, Ölçüm Sistemlerinin Yeterlilik Analizleri, Gauge R & R Analizleri, Nitelik Ölçüm Yeterliliği Analizleri, MINITAB İstatistik Yazılımı ile Proses Yeterlilik & Ölçüm Sistemlerinin Yeterliliği Analizleri.
8 I. Ara Sınav
9 Klasik Kontrol Grafiklerine Alternatif Kontrol Grafikleri: CUSUM (Birikimli) Kümülatif Toplam Kontrol Kartları, Üstel Ağırlıklı Hareketli Ortalama (EWMA) Kontrol Kartı ve MINITAB İstatistik Yazılımı ile Uygulamalar.
10 Tam Faktöriyel Deney Tasarımı (DOE), Kesirli Faktöriyel ve Taguchi Deney Tasarımı Yöntemleri ve MINITAB Uygulamaları.
11 Tam Faktöriyel Deney Tasarımı (DOE), Kesirli Faktöriyel ve Taguchi Deney Tasarımı Yöntemleri ve MINITAB Uygulamaları.
12 II. Ara Sınav
13 Nitelikler için Kabul Örneklemesi Teknikleri, Standart Örnekleme Planları ve Değişkenlere Göre Kabul Örneklemesi Yöntemleri
14 Nitelikler için Kabul Örneklemesi Teknikleri, Standart Örnekleme Planları ve Değişkenlere Göre Kabul Örneklemesi Yöntemleri ve FMEA (Hata Türü ve Etkileri Analizi), QFD (Kalite Fonksiyon Göçerimi Kalite Evi).

- Montgomery, Douglas C. Introduction to Statistical Quality Control. John Wiley & Sons, Inc.
New Yoruk, USA 1996.
- Timischl, Wolfgang. Qualitaetssicherung. Hanser Verlag. München Wien 2002
- R. E. Devor, T. Chang, J. W. Sutherland, Statistical Quality Design and Control , Pearson
Prentice Hall, Second Edition, (2007)
- E. L. Grant, R. S. Leavenworth, Statistical Quality Control , McGraw-Hill, Seventh Edition
(1999)

Bu ders kapsamında, farklı kaynaklar kullanılarak hazırlanmış sunumlardan yararlanılacaktır. Ayrıca, MINITAB istatistik yazılımı ile istatistiksel kalite kontrol uygulamalarına yer verilecektir. Sunumların yanı sıra, ders anlatımı interaktif bir şekilde yapılacak, konular ile ilgili tartışmalara yer verilecektir.Tüm öğrencilerin derslere ve tartışma oturumlarına katılmaları gerekmektedir.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50

Ders kapsamında, Ara sınav (%50), final sınavı (%50) ve bütünleme sınavı gerçekleştirilecektir.

kemal.subulan@deu.edu.tr
Tel.Nr.: +90 232 301 76 24
Fax.Nr.: +90 232 301 76 08

Pazartesi 8:30 - 12:00 ders ile ilgili görüşmeler kabul edilecektir.

Ders anlatımı 13 3 39
Vize sınavına hazırlık 1 7 7
Final sınavına hazırlık 1 10 10
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 1 14 14