: ENERJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ

IND 3936 ENERJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ SEÇMELİ 3 0 0 4

Endüstri Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

Bu dersin temel amacı, enerji sistemlerinin tasarımı ve işletilmesinde karşılaşılabilecek temel kavramlar, metotlar ve problemler hakkında bilgi verilmesi ve bu problemlerin modellenmesi ve çözülmesi becerilerinin kazandırılmasıdır. Ayrıca, ders kapsamında enerji sistemleri, enerji ekonomisi, enerji verimliliği, enerji politikası ve yenilenebilir enerji ile ilgili temel bilgilerin, ve enerji sistemlerinin modellemesi ve optimizasyonu için temel prensiplerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

1   1. Enerji yönetiminin yeri ve önemini kavrama.
2   2. Enerji sistemleri, enerji yönetimi, yenilenebilir enerji ve enerji yönetiminde planlama aktivitelerinin önemi ile ilgili temel bilgilerin öğrenilmesi.
3   3. Enerji ekonomisi, enerji verimliliği ve enerji politikası ile ilgili temel bilgilerin öğrenilmesi.
4   4. Enerji sistemlerinin planlaması ve tasarımı için modelleme ve optimizasyon metotları hakkında temel prensiplerin öğrenilmesi.
5   5. Enerji üretimi ve dağıtımı planlaması için modelleme ve optimizasyon metotları hakkında temel prensiplerin öğrenilmesi.
6   6. Enerji sistemleri planlamasında sürdürülebilirlik ve belirsizlik kavramları ile ilgili temel bilgilerin öğrenilmesi.
7   7. Enerji sistemleri tasarımı ve işletilmesi aşamasında karşılaşılabilecek modelleme ve optimizasyon problemlerinin tanımlanabilmesi, enerji sistemleri modellemesi ve optimizasyonu ile ilgili temel problemler için çözüm yaklaşımları geliştirebilme.

1 1. Hafta Enerji sistemleri ve yönetimine giriş
2 2. Hafta Enerji kullanımı, enerji ekonomisi ve enerji verimliliği
3 3. Hafta Dünya da ve Türkiye de enerji politikası
4 4. Hafta Yenilenebilir ve alternative enerji sistemleri
5 5. Hafta Enerji depolama ve dağıtımı
6 6. Hafta Enerji sistemleri planlaması ve tasarımına giriş
7 7. Hafta Enerji sistemleri planlaması ve tasarımı için optimizasyon teknikleri
8 8. Hafta Arasınav
9 9. Hafta Enerji sistemleri işletimi için optimizasyon teknikleri
10 10. Hafta Enerji sistemleri planlamasında sürdürülebilirlik ve belirsizlik konuları
11 11. Hafta Enerji sistemlerinin sürdürülebilir bir şekilde planlaması için teknikler
12 12. Hafta Enerji talep tahminlemesi için kullanılan metotlar
13 13. Hafta Enerji sistemleri planlaması, tasarımı ve işletimi için uygulama çalışması
14 14. Hafta Sürdürülebilirlik ve belirsizlik kıstasları altında enerji sistemleri planlaması için uygulama çalışması
15 15. Hafta Final sınavı

Ana kaynaklar:
1. Bob Everett, Godfrey Boyle, Stephen Peake and Janet Ramage, 2012, Energy Systems and Sustainability, , Oxford University Press, London, UK.
2. F. Carl Knopf, 2012, Modeling, Analysis and Optimization of Process and Energy Systems, Wiley, Newyork, USA.
Yardımcı kaynaklar:
1. Shin ya Obara, 2014, Optimum Design of Renewable Energy Systems, IGI Global, Hershey, USA.
2. Eksioglu, Sandra D., Rebennack, Steffen, Pardalos, Panos, 2015, Handbook of Bioenergy: Bioenergy Supply Chain - Models and Applications, Springer, Newyork, USA.

Ders kapsamında yer alan konular, tahta ve görsel sunum araçları kullanılarak anlatılacak ve derslerde alıştırma ve uygulamalar yapılacaktır. Ders anlatımı öğrenci sunumları ve sınıf içi tartışmalar, soru-cevap ve problem çözme uygulamaları ile desteklenecektir. Ayrıca proje/ödev çalışmaları ile bu ders kapsamında anlatılan konu ve tekniklerin kullanılması sağlanacaktır.

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.20 + FN * 0.50