: DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ

İktisat
İşletme
İşletme (İ.Ö)

Dış ticaret hakkında gerek teorik gerek uygulamaya yönelik bilgiler vermek; Türkiye'deki uygulamayı ve Türkiye'nin dış ticaret mevzuatını son durumu itibariyle öğrencilere aktarmak.

1   Dış ticarete ilişkin kavramları açıklayabilme.
2   İhracat, İthalat, Kambiyo ve Gümrük Mevzuatlarındaki değişiklikleri gözden geçirebilme.
3   Türk dış ticaret politikasını tarihsel gelişim süreci içinde değerlendirebilme.
4   Dış ticarette kullanılan teslim şekillerini ve belgeleri birbirleriyle ilişkilendirebilme.
5   Dış ticarette ödeme şekillerini karşılaştırmalı olarak analiz edebilme.
6   Dış ticarette tarafların karşılaşabilecekleri sorunları ve riskleri değerlendirebilme.
7   Dış ticaretin finansman yöntemlerini karşılaştırabilme.
8   Bir ürünün ihracat ve ithalatını, paketlemeden teslim ve ödeme sürecine kadar ilgili mevzuatı takip ederek değerlendirebilme.

1 Dış ticaret işlemlerinin kapsamı (İhracat: İhracat Şekil ve Esasları, Türkiye'de İhracat Rejimi Kararı, İhracat Yönetmeliği
2 İthalat: İthalat Şekil ve Esasları; Türkiye'de İthalat Mevzuatı
3 Gümrük Birliği Çerçevesinde Dış Ticaret Rejimindeki Değişiklikler: Dahilde İşleme Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi
4 Türkiye'nin Gümrük ve Kambiyo Mevzuatı
5 Türk Dış Ticaret Politikası; Ticarette Tarife Dışı Önlemler, Türkiye'nin Uluslararası Anlaşmalar/WTO ve Bölgesel Anlaşmalar/Gümrük Birliği Çerçevesinde Yükümlülükleri
6 Dış Ticarette Kullanılan Teslim Şekilleri/INCOTERMS 2000; E terimi:(EXW); F Terimleri: FCA, FAS, FOB; C Terimleri: CFR, CIF, CPT, CIP; D Terimleri: DAF, DES, DEQ, DDU, DDP
7 Dış Ticarette Ödeme Şekilleri; Açık Hesap; Peşin Ödeme; Konsinye Teslim; Mal Mukabili Ödeme; Vesaik Mukabili Ödeme; Akreditifli Ödeme
8 Ara Sınav
9 Ara Sınav
10 Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler; Ticari Belgeler, Resmi Belgeler, Taşıma Belgeleri; Sigorta Belgeleri; Finansman Belgeleri, Dış Ticarette Kullanılan Diğer Belgeler; Gümrük Otomasyonunda E-Ticaret Uygulamaları
11 Ulusal ve Uluslararası İhracat ve İthalatı Geliştirme Merkezleri; İhracat ve İthalat İşlemlerine Yardımcı Olan Kuruluşlar; Ticaret ve Sanayi Odaları, İhracatçı Birlikleri, İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME), Uluslararası Ticaret Odası/Internatonal Trade Center (ICC/ITC), Dünya Ticaret Örgütü/World Trade Organization, (WTO), vd.
12 Dış Ticaretin Finansmanı: Ticari Banka Kredileri İhracatın Teşviki ve Finansmanında Devlet Desteği ve Türk Eximbank Kredileri
13 Dış Ticaretin Finansmanı Dış Ticarette Diğer Finansman Yöntemleri: Factoring, Forfaiting, Finansal Kiralama (Leasing)
14 İthalat ve İhracata Ait Örnek Uygulama

Ana Kaynaklar
Özcan Güven (2003), İhracat ve İthalat İşlemleri, İhracat ve İthalatçının El Kitabı,İzmir.
İhracat ve İthalat Mevzuatları, İgeme Yayınları
Utku Utkulu, İsmail Aydemir (edt), (2009).Türkiye de Dış Ticaret İşlemleri ve Uygulaması, Gazi Kitabevi, Ankara.
Dilek Seymen, Türkiye'nin Dış Ticaret Yapısı ve Rekabet Gücü, DEÜ Yayını, İzmir 2009.
Emine Koban (Derleyen)(2003), Dış Ticaret Eğitimi, Alfa Yayınları, Bursa.
Yardımcı Kaynaklar
Sadık Acar (2000), Uluslararası Reel Ticaret:Teori,Politika, Dokuz Eylül Üniversitesi Yay. İzmir.
Adnan ÇELİK, İsmail BAKAN, Mustafa TAŞLIYAN, Nusret GÖKSU, Mesut BİLGİNER, Murat CANITEZ, Ö. Okan FETTAHLIOĞLU, Alaaddin İLKER, Güçlü TÜMER ve C. Gamze BAL (2004), Dış Ticaret, İşlemler ve Uygulamalar, Gazi Kitabevi, 3. Baskı, Ankara.
Coşkun Yeni (2005), Bankalar ve Dış Ticaret Firmaları İçin Uluslararası Ticarette Ödeme Yöntemleri, Alfa Yayınları, İstanbul.
Ali Sait Yüksel, A.Yüksel, Ü.Yüksel( 2002), Banka Yönetimi El Kitabı, Alfa Yayını, İstanbul.

Dersin konuları slaytlar yardımıyla işlenmekte, öğrenciler grup olarak, belirledikleri bir ürünün ihracat ve ithalat sürecini takip etmektedirler.

1 DIC Dönemiçi Çalışma
2 ARS Arasınav