: İŞ ÖNGÖRÜMLEME

İşletme

DOÇ.DR. AYSUN KAPUÇUGİL İKİZ

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik (İngilizce)
İşletme

Bu ders, öğrencilere iş tahminlerinin oluşturulması ve uygulanmasına yönelik ana konuların verilmesini amaçlamaktadır. İşletmelere yönelik uygulamalar, satışlar, üretim, envanter, faiz oranları ve döviz kurları gibi makroekonomik faktörler ve hem kısa hem de uzun vadeli iş planlamanın diğer yönleri için tahminleri içermektedir.

1   Tahminlemenin temel araçları ve temel zaman serisi analizi teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak
2   Veri analizi ve model seçim kriterlerinin önemi hakkında bilgi sahibi olmak.
3   Ortalama-bazlı tahminleme ve düzleme tekniklerini ve regresyon yöntemi ile zaman serilerini modellemeyi iyi şekilde anladığını göstermek.
4   Bir istatistiksel paket program kullanarak gerçek ekonomik, işletme ve finansal zaman serilerini tahminlemeye yönelik bilgi ve becerilerini sergilemek.
5   Güven düzeyi yüksek ve doğru yöntemleri kullanarak işletme ortamındaki zaman serilerini analiz etme becerisini göstermek.
6   Tam bir tahmin yapma konusunda deneyim kazanmak ve bilgisayar çıktılarını yorumlama ve rapor yazımı konusunda becerilerini sergilemek.

1 Tahminlemeye Giriş
2 Temel İstatistiksel Kavramlara ve Tahminleme Yöntemlerine Genel Bakış
3 Zaman Serisi Veri Yapılarının Araştırılması
4 Tahminleme Süreci ve Doğruluk Ölçüleri
5 Hareketli Ortalamalar ve Düzleme Yöntemleri
6 Hareketli Ortalamalar ve Düzleme Yöntemleri
7 Zaman Serilerini Bileşenlere Ayırma
8 Basit Regresyon
9 Çoklu Regresyon Analizi
10 Çoklu Regresyon Analizi
11 Zaman Serileri ile Regresyon
12 Box-Jenkins (ARIMA) metodolojisi
13 Yargısal Tahminleme ve Tahmin Düzeltmeleri
14 Tahminlerin Yönetsel Etkileri

1. Ders Kitabı:

Business Forecasting. John E. Hanke and Dean W. Wichern, 9th Edition, Pearson Education, 2014. (9. baskı ve sonrakiler kullanılabilir)

2. Yardımcı Kaynaklar:

Business Forecasting. J. Holton Wilson and Barry Keating, 6th Edition, Irwin/McGraw-Hill, 2009.
Forecasting Methods and Applications. Spyros Makridais, Steven C. Wheelwright and Rob. J. Hyndman, 3th Edition or later. John Wiley and Sons Inc.

3. Yazılımlar:
Minitab
IBM SPSS
Excel

4. Hesap makinesi:
Öğrenciler, ders içi, dışı ve sınav esnasında çeşitli hesaplama problemleri için bilimsel bir hesap makinesine ihtiyaç duyacaktır.

1. Dersler
Ders anlatımı yüksek derecede etkileşimlidir ve formatı doğrudandır. Öğretim üyesi öğrencileri ortaya çıkan sorulara yanıt vermeye yönlendirir ve tartışılan konulardaki görüşlerini sunmalarını ister. Dersler, kavramanın ek açıklamalar ve örneklerle önemli ölçüde pekiştirildiği bir ortamda temel tahminleme araçları ve zaman serisi analizi tekniklerinin aktarımına yöneliktir.
2. Metin Okumaları
Her hafta kitap içinden metin okumaları, yeni tahminleme kavramlarını ve sayısal teknikleri tanıtacaktır. Okumalar ileri düzeyde iş tahminlerinin oluşturulması ve yorumlanması için gereken hem teorik altyapı hem de teknik becerileri sağlayacaktır.
3. Gözden Geçirme Oturumları ve Sınıf Tartışmaları
Gözden geçirme oturumları sıklıkla öğretim üyesi tarafından gerçekleştirilecektir. Bu oturumlarda örnek problemler çözülecek ve öğrencilerin sınıf tartışmalarına katılımı önemli ölçüde teşvik edilecektir.
4. Bilgisayar Uygulamaları
Laboratuar uygulamalarında, gerçek ekonomik, işletme ve finansal zaman serisi verilerinin analizini gerçekleştirmek amacıyla elektronik tablo yazılımı ve belirli bir istatistiksel eklenti paketi tanıtılacaktır

1 ARS ARA SINAV
2 ODV ÖDEV PROJE
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYLI SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV * 0.50 + YYS * 0.25
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV * 0.50 + BUT* 0.25

Arasınav ve final sınavı, derste ele alınan konular çerçevesinde, tahminleme sürecinin her aşamasına ilişkin analiz yapma ve yorumlama becerisini ölçecek sorulardan oluşmaktadır.

Dönem projesi ise bir kuruluşun (hipotetik) verileri kullanılarak baştan sonra tahminleme sürecinin adımlarının uygulanmasına yönelik bir grup çalışmasıdır. Dönem projesine yönelik yönlendirme klavuzu ve formatlar öğrencilere ders esnasında sunulmaktadır.

1. Derslerin %70ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Öğrencilerin bu ders için kendi hesap makinelerinin olması gerekmektedir. Sınav sırasında hesap makinesi değişimine izin verilmeyecektir. Cep telefonları sınav esnasında hesap makinesi olarak kullanılamayacaktır.

Doç. Dr. Aysun KAPUCUGİL İKİZ
aysun.kapucugil@deu.edu.tr