: Türk Din Musikisi(Naz.)

İLA 1015 Türk Din Musikisi(Naz.) ZORUNLU 2 0 0 2

İlahiyat

DOÇ.DR. TÜRKAN UYMAZ

İlahiyat (İ.Ö)
İlahiyat

Öğrencinin, öncelikle medeniyetinin kültürel değerlerinin farkına varmasını sağlayarak, Türk Musikisi'nin her bireyin bilmesi gereken genel kültür düzeyindeki bilgilerini öğrenmelerini sağlamak, Dini Musikinin öğrencilerin edinecekleri mesleklere katkısını üst düzeye çekmek. Bunun yanı sıra İslam sanatlarımızın insandaki manevi yönün gelişmesine olan faydalarından hareketle-musikinin de dinimizle olan ilişkisi doğrultusunda-bireylerin dini ritüellerdeki musiki unsurunun olmazsa olmazlığını anlayarak, uygulamalarında musikiye önem vermelerinin doğuracağı estetik ve konsantrasyon bütünlüğünün kavratılması ve müziğin evrensel gücünün kişinin manen olgunlaşmasına katkıda bulunacağına olan inancın pekiştirilmesi.

1   Bugüne dek yabancı kaldığı, müzik terimlerine aşinalık kazanacaktır.
2   Oldukça zengin olan dini musiki formları hakkında geniş malumata sahip olup, karşılaştığında yabancılık çekmeyecek ve yeteneği doğrultusunda hayata geçirebilecektir.
3   Musikimizin basit makamlarına, öğretilen ilahiler ile kulağı alışacak, bu dersle ancak başlamış olduğu müzik eğitimi geliştirdiği ve devam ettiği takdirde alt yapı teşkil edecektir.
4   Öğrendiği ilahilerin sözlerine de vakıf olması gerektiğini öğrenecek, manası hakkında fikir sahibi olacaktır.
5   Musikimizin ve musiki edebiyatımızın mühim şahsiyetlerini tanıyacak, bu şahsiyetlerin mümkün olanlarının, kayıtları ve belgeselleri sayesinde, bu sanatkarların icralarında, kişiliklerinde ve eserlerinde örnek alıp hayata geçirebilecekleri yönler kazanacaklardır.Musiki yeteneği varsa, Dini Musikimizin Kur'an-ı Kerim, Ezan, Kamet, Kaside, Mevlid, Naat okunması gibi improvize formlarının güzel icra edilebilmesi için alt yapı oluşturur.

1 Müziğin tanımları ve ders için gerekli müzik terimlerinin öğrenimi
2 Müzik ve din ilişkisini kaynaklarla açıklama, İslam Tarihi nin sanatsal, estetik, edebi yönden gelişimi konusunda ders anlatımı
3 Dini Musiki formlarına giriş ve Rast makamında ilahi.
4 Rast Makamını pekiştirme ve Türk Musikisi üstadlarıyla ilgili belgesel izleme
5 Dini Musiki formlarından, Mi'raciyye, Mevlid, Tevşih konularının işlenmesi
6 Uşşak makamında ilahi öğretilmesi ve dini musiki formlarından Na't, Durak, Münacaat formlarının işlenmesi.
7 Dini Musiki formlarından Salat ü selamlar, ezan, tekbir konuları ile ilgili malumat ve Hüseyni makamında ilahi öğretilmesi.
8 Ara Sınav
9 Mevlevi ayinleri sema konusu hakkında bilgilendirme ve anlatımlı Mevlevi SEMA TÖRENİ izlettirilmesi.
10 Hicaz Makamında ilahiler. Türk Musikisi sazlarının tanıtılması ve kullanıldığı alanların öğrenilmesi
11 Türk Musikisi Tarihi dönemlerinin öğrenimi ve köşe taşı sanatkarların hayatları hakkında sunum.
12 Nihavend makamında ilahiler ve musikimizin köşe taşı sanatkarlarının tanınmasına devam.
13 Segah makamında ilahiler ve Salat-ı Ümmiye, Tekbir icrası, bu eserlerin bestekarı olan Buhurizade Mustafa Itri Efendi'nin tanıtılması.
14 Yunus Emre, Niyazi Mısri, Gaybi, Aziz Mahmut Hüdayi vb. gibi mutasavvıf dini musiki şairlerinin tanıtılması, öğretilen ilahilerin sözlerindeki mana ve Osmanlı Türkçesi açısından öğrencilerin bilmedikleri kelimelerin manaları.
15 Yarıyıl Sonu Sınavı

Yusuf Ömürlü "İlahi neşriyatı" 8 cilt; Cüneyt Kosal ilahi neşriyatı; Dr.Nazmi Özalp "Türk Musikisi Tarihi"; Sadeddin Nüzhet Ergun "Türk Musikisi Antolojisi (Dini Eserler); Niyazi Mısri Divanı; Yunus Emre Divanı; Cinuçen Tanrıkorur "Biraz da Müzik"; "Müzik kimliğimiz üzerine düşünceler", "Osmanlı Dönemi Türk Musikisi"; Doç.Dr. Gönül Paçacı'nın hazırladığı, Bekir Sıdkı Sezgin, Kani Karaca, Cinuçen Tanrıkorur başlıklı belgesel dvdleri

Ders anlatımı, icra örnekleme, eser uygulama.

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 +FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonu BaşarıNotu VZ * 0.40 +BUT * 0.60

Öğrencilerin başarısı ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ile dersteki performansına göre değerlendirilir.

turkan.uymaz@deu.edu.tr

Serbest