: Tezhip Sanatında Şükûfe

ÖZKAN BİRİM

İlahiyat
İlahiyat (İ.Ö)

Öğrencinin Tezhip Sanatı hakkında genel bilgi sahibi olmasını ve Tezhip sanatında kullanılan tekniklerin başında gelen Şükûfe tekniği hakkında bilgi edinmesini sağlamak.
Öğrencinin Tezhip Sanatında özellikle 18. ve 19 yüzyılda benimsenen bir süsleme olan şükûfe hakkında teorik ve pratik bilgi sahibi olmasını sağlamak.

1   Öğrenci dersin sonucunda, Türk Tezhip Sanatının kaynakları ve terminolojisi hakkında ana hatlarıyla bilgi elde eder.
2   Çiçek minyatürleri de denilen şükûfe, Tezhip Sanatında tabii ve üslûplaştırılmış çiçekler hakkında ana hatlarıyla bilgi elde eder.
3   Şükûfe üslûbunun kullanıldığı yerler ve uygulama teknikleri hakkında fikir elde eder.
4   18. ve 19. Yüzyılın gerçekçi sanat anlayışı, yarı üsluplaştırılmış çiçeklerinin çiçek ressamlığına doğru yolculuğunu ve bu üslûbun doğru anlaşılması gerektiğini kavrar.
5   Yazma eserlerde görülen şükûfe üslûbundaki örneklerin uygulaması hakkında bilgi sahibi olur.

1 İslam felsefesinin, Tezhip sanatına yansımaları, Sanatın, insan ruhunda ki tesirleri yahut insan ruhunun sanata katkıları,
2 Geleneksel sanatlarımızın içinde Tezhip Sanat'ının yeri/önemi diğer sanat dallarına katkısı
3 18. ve 19. Yüzyılın gerçekçi sanat anlayışının, doğru tanınmasının ve algılanmasının önemi
4 18. ve 19. yüzyıl Tezhip Sanatı ve o dönem süsleme özelliklerini tanımlama becerisi
5 Tezhip Sanatı'nda kullanılan Şükûfe tekniği konusunda örneklerin analizi hakkında genel bilgi ve becerisi
6 Tezhip sanatının beslendiği alanlar ve beslediği diğer sanat dallarından örnekler. Tezhip sanatında klasik dönem ve özellikleri
7 Şükûfe üslûbunun kullanıldığı yerler ve uygulama teknik özelliklerini doğru bir şekilde değerlendirme
8 Ara Sınav
9 Çiçek minyatürleri de denilen şükûfe tekniğinin uygulama özellikleri kullanım alanlarına göre görsel etkileri
10 Tezhip Sanatında tabii ve üslûplaştırılmış çiçekler, yarı üsluplaştırılmış çiçeklerinin çiçek ressamlığına doğru yolculuğunu
11 Yazma eserlerde ve murakkalarda görülen şükûfe üslûbunda kullanılan çiçek motiflerini özellikleriyle ayırt edebilme
12 Şükûfe üslubunda uygulama tekniklerinin örnekler üzerinden anlatım
13 Şükufe üslubunda çiçek buketlerinde kompozisyon teknikleri
14 Şükûfe üslubunda kompozisyon tahlili tahlil becerisi
15 Yarıyıl Sonu Sınavı

1. İnci A. Birol, Çiçek Deman, Motifler, İstanbul 1991.
2. İnci A. Birol, Türk Tezyînî Sanatlarında Desen Tasarımı,İstanbul 2008.
3. Gülnur Duran, Ali Üsküdârî, İstanbul 2008.
4. Mine Esiner Özen, Tezhip Sanatından Örnekler, İstanbul 2007.
5. Yıldız Demiriz, Osmanlı Kitap Sanatında Doğal Çiçekler, İstanbul 2005.
6. Yıldız Demiriz, Yüzyıllar Boyunca Çiçek Ressamlığı, İstanbul 2007.
7. Metin Sözen, Geleneksel Türk El sanatları, İstanbul 1998.
8. Nurhan Atasoy, Hasbahçe, İstanbul 2002.
9. Ali Rıza Özcan, Hat ve Tezhip Sanatı, İstanbul 2009.
10. Metin Özel, Geleneksel Türk Sanatları, İstanbul 1993.

Dersin teorik anlatımı görseller eşliğinde yapılıp öğrencinin derse katılımı için araştırma konuları başlıklar halinde ders öncesi verilecektir. Tezhip Sanatı'nda şükufe üslubunun yeri/önemi. Natüralist üslupta çiçekler ve çiçek ressamcılığı hakkında genel bilgi ve örnekleri. Şükûfe üslubunda kullanılan çiçek motifleri ve uygulama tekniklerinin örnekler üzerinden tanıtımı. Şükufe ince fırça darbeleriyle gölgelendirme yapılarak çalışılan, özellikle Tezhip sanatında çokça eserler verilen örnekler özellikleriyle tanıtılacaktır.

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 +FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonu BaşarıNotu VZ * 0.40 +BUT * 0.60

Öğrencilerin başarısı ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ile dersteki performansına göre değerlendirilir.

ozkan.birim @deu.edu.tr

Serbest