: Ortaçağ Yahudi Felsefesi

DOÇ.DR. MEHMET AYDIN

İlahiyat
İlahiyat (İ.Ö)

Öğrencinin Ortaçağ Yahudi Felsefesinin kaynakları, doğuşu, gelişimi, geçirdiği dönemler ve felsefe ekolleri hakkında bilgi sahibi olmasını, Ortaçağ Yahudi Filozoflarını ve görüşlerini öğrenmesi ve yeniçağ felsefesi ile çağdaş felsefî düşünceler üzerindeki etkilerini fark etmesini sağlamak. Öğrencinin Ortaçağ Yahudi Felsefesi üzerinde İslam düşüncesi ve felsefesinin etkisi konusunda bilgi sahibi olmasını ve Yahudiliğin anlaşılmasında felsefenin oynadığı rolü görmesini sağlamak.

1   Ortaçağ Yahudi felsefesinin ana problemlerinin günümüzde de hala etkili bir şekilde tartışıldığını ve bu tartışmaların hem felsefî düşünce hem de dinî düşünce üzerindeki etkilerini tarihsel olarak görecek ve bilecek bir duruma ulaşacaktır.
2   Ortaçağ Yahudi filozoflarının felsefe, bilim ve din anlayışları ile birlikte metotlarını ve etkilerini konusunda gerekli olan düzeyde bir bilgi birikimi elde eder.
3   Ortaçağ Yahudi felsefesinin problemlerinin İslam düşüncesi ve felsefesinin problemleriyle ilişkilendirilmesi ve birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kavrar.
4   Modern dönemde Yahudi düşüncesi ve felsefesinde yapılan tartışmaların köklerinin ortaçağ Yahudi düşüncesi ve felsefesinde bulunan kavram, konu ve problemler olduğunu öğrenir.
5   Ortaçağda İslam felsefesi ile Yahudi felsefesi arasındaki ilişkinin bir benzerinin günümüzde de kurulmasının pratik ve teorik yararının olacağını öğrenmek gibi kazanımları elde eder.

1 Ortaçağ Yahudi Felsefesi: Tanımı, Konuları, Alanı ve Sınırları
2 Ortaçağ Yahudi Felsefesinin İlkçağ ve Hellenistik Dönemle İlişkisi: Platonculuk, Aristoculuk ve Yeni-eflatunculuk
3 Ortaçağ Yahudi Felsefesinin İslam Düşüncesi ve Felsefesiyle İlişkisi: Mutezile Kelamı ve Felasifenin Etkisi
4 Saadia Gaon El-Feyyûmî ve Felsefesi
5 İbn Gabirol ve Felsefesi
6 Bahya İbn Pakuda ve Felsefesi
7 Abraham İbn Ezra ve Felsefesi
8 Ara Sınav
9 Judah Halevî ve Felsefesi
10 Abraham İbn Daud ve Felsefesi
11 İbn Meymun (Maimonides) ve Felsefesi
12 İbn Meymun'un Felsefesinde Metafizik, Ahlak ve Siyaset.
13 Gersonides (Levi Ben Gershom) ve Felsefesi
14 Yahudilik ve Sûfizm

1. Seyyid Hüseyin Nasr-Oliver Leaman (ed.), İslam Felsefesi Tarihi, çev., Şamil Öçal ve Hasan Tüncay İmamoğlu, Açılımkitap, c.II, İstanbul 2007.
2. H.Austryn Wolfson, Kelam Felsefeleri, çev., Kasım Turhan, Kitabevi, İstanbul 2001.
3. Dan Cohn Sherbok, Medieval Jewish Philosophy: Introduction, Curzon Press, Richmond Surrey, Great Britain 1996.
4. Daniel H. Frank and Oliver Leaman (ed.), History of Jewish Philosophy, Routledge, New York 1997.

Ders anlatımı

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 +FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonu BaşarıNotu VZ * 0.40 +BUT * 0.60

Öğrencilerin başarısı ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ile dersteki performansına göre değerlendirilir.

mehmetaydin@deu.edu.tr

Serbest