: Din ve Çağdaş Sorunlar

PROF.DR. OSMAN BİLEN

İlahiyat
İlahiyat (İ.Ö)

19 yüzyıldan itibaren ortaya çıkan ve sanayileşme, bireyselleşme, aklın ve bilimin egemenliği, küreselleşme, göçler, sosyal ve kültürel değişmeleri hızlandıran iletişimde gelişmelerle tanımlanan modernite ya da çağdaş çağdaş durumun, dinlerin temel öğretileri, dini topluluklar açısından doğurduğu hukuki, siyasi, sosyal, ahlaki ve çevre sorunları hakkında düşünsel ve bilişsel farkındalık oluşturmak. Din ve inanç özgürlüğü, dinî ve kültürel ayrımcılık, sosyal ve meseleleri çözümlemekte dini kültürlerin inanç, öğreti ve tarihi tecrübelerinden nasıl yararlanabileceği becerisini kazandırmak.

1   Öğrenci dersin sonucunda, Uluslararası hukuki belgelerde din ile ilgili hükümleri yaşayan dinlerin temel öğretileri açısından değerlendirir.
2   Çeşitli dinlerin mensuplarının karşılaştığı sorunlarla ilgili çözüm yollarını kavrar.
3   Uluslar arası hukuk ve din arasındaki meselelerde ufuk sahibi olur
4   Dinlerin sorun çözme kabiliyeti ile ilgili olarak geliştirilen yol ve yötemleri anlar
5   Dinin çağdaş sorunlar karşısındaki konumu, bu sorunlara sunduğu farklı çzöüm yolları hakkında bilgilenir.

1 Çağdaşlık, Çağdaş durumu tanımlayan beşeri olgular ve toplumsal değişimin dini ilgilendiren boyutları
2 Çağdaş durumda ortaya çıkan sorunların dini ve hukuki çerçevesi: Ulusal ve Uluslararası Hukuki Belgeler
3 BM Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve Din
4 Yaşayan Dinlerin Temel Öğretileri Açısından Çağdaş Dini Sorunların tanımı:
5 Hukuki Sorunlar: Din ve inanç özgürlüğü Siyasi Sorunlar: Sekülarizm ve Laiklik uygulamaları, dini azınlıkların hakları
6 Kültürel Sorunlar: Dini ve kültürel ayrımcılık sorunları
7 Sosyal Sorunlar: Sağlık, eğitim ve çalışma gibi haklardan yararlanmada ayrımcılık
8 Ara Sınav
9 Dinler ve Toplumlararası ilişkiler
10 Ahlaki Sorunlar
11 Çevre Sorunları
12 Unesco 'Gelecek Nesiller Programı' İçinde Çevreye Duyarlılık Eğitiminde Dini Öğretilerin Yeri
13 İslam Öğretileri ve tarihi uygulamalarda Çevre Duyarlılığı Öğretimi
14 Genel Değerlendirme
15 Yarıyıl Sonu Sınavı

1. Hilmi Ziya Ülken, Eski Yunandan Çağdaş Düşünceye Doğru İslam Felsefesi: Kaynakları ve Etkileri, Ülken Yayınları, İstanbul 2007.
2. Mehmet Bayraktar, İslam Felsefesine Giriş, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 1997.
3. Macit Fahri, İslam Felsefesi Tarihi, çev., Kasım Turhan, İklim Yayınları, İstanbul 1992.
4. M.M. Şerif (ed.), İslam Düşüncesi Tarihi, (İslam Felsefesi ve Filozofları Bölümü), insan Yayınları, c.I-IV, İstanbul 1990.
5. Seyyid Hüseyin Nasr-Oliver Leaman (ed.), İslam Felsefesi Tarihi, çev., Şamil Öçal, Hasan Tuncay Başoğlu, Açılımkitap Yayınları, c.I-III, İstanbul 2007.
6. Peter Adamson ve Richard C. Taylor (ed.), İslam Felsefesine Giriş, çev., M. Cüneyt Kaya, Küre Yayınları, İstanbul 2007.

Ders Anlatımı

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 +FN * 0.60