: İslam Felsefe Tarihi I

PROF.DR. OSMAN BİLEN

İlahiyat (İ.Ö)
İlahiyat

Öğrencinin İslam Felsefesinin doğuşu, gelişimi ve geçirdiği safhalar ve sistematik konuları hakkında bilgi sahibi olmasını; İslam Felsefesinin özgün filozofları ve felsefelerini öğrenmesini ve bilgi edinmesini sağlamak.Öğrencinin İslam felsefesinin sistematik konuları ile İslamî ilimler arasındaki ilişkiyi anlama ve yorumlama konusunda teorik ve pratik bilgi sahibi olmasını sağlamak.

1   Öğrenci dersin sonucunda, İslam felsefesinin mahiyeti, alanı, doğuşu, gelişimi, sistematik konuları, filozofları ve islamî ilimlerle ilişkisi hakkında bilgi elder; Gazzâlî'nin İslam filozoflarına yönelttiği eleştirilerin değeri ve etkisine dair bilgi edinmiş olur
2   İslam felsefesinin doğuşuna etki eden dahili ve harici nedenleri, gelişme dönemleri, felsefî ekol ve konuları, felsefe ile islamî ilimler arasındaki ilişkiyi ve felsefe-din ilişkisini öğrenmiş olur.
3   İslam felsefesinin kendi içindeki farklılıkları ve öneminin bu dersin sonucunda öğrenmiş olur. Bunun yanında İslam düşüncesindeki fikri farklılıklara da aşinalık kazanmış hale gelir.
4   İslam felsefesini kaynakları hakkında bilgi sahibi olur İslam düşüncesi içerisinde bu ekolün önemini somut bilgilere dayalı olarak öğrenir.
5   İslam felsefesinin farklı boyutlarını ahlak, metafizik, epistemoloji gibi diğer felsefe ekolleriyle ortak olan yönlerini öğrenir ve daha geniş kapsamlı bir İslam yeti algısına sahip olur.

1 İslam Felsefesinin Mahiyeti ve Alanı
2 İslam'da Felsefî İlimlerin Doğuşu. a)Dahilî Nedenler: Kur'an ve Sünnetin Felsefî Boyutu. b)Haricî Nedenler: Kültürler Arası Münasebetler; Kadim Felsefe Okulları, Tercüme Faaliyetleri
3 İslam Dünyasında Felsefe Eğitimi ve Gelişme Dönemleri
4 İslamî İlimlerle Felsefe Arasındaki İlişki: Bilgi, Varlık ve Değer Konuları Bakımından Kelam, Fıkıh, Tasavvuf ve Tabiat İlimleri
5 İslam Felsefesi Ekolleri
6 İslam Felsefesinde Sistematik Konular: Bilgi Felsefesi, Varlık Felsefesi, Değer Felsefesi (Ahlak ve Siyaset), Tabiat Felsefesi (Bilimler).
7 İslam Felsefesinin Özgün Filozofları ve Felsefeleri.
8 Ara Sınav
9 Tabiatçı ve Eklektik Düşünce: Zekeriya Razi, İbn Ravendi ve İhvân-ı Sâfâ
10 Meşşâî Ekol ve Temsilcileri: Kindî ve Felsefesi
11 Farabi ve Felsefesi
12 Farabi Okulu ve Felsefe Kültürünün Yaygınlaşması
13 İbn Miskeveyh
14 İbn Sina
15 Yarıyıl Sonu Sınavı

1. Hilmi Ziya Ülken, Eski Yunandan Çağdaş Düşünceye Doğru İslam Felsefesi: Kaynakları ve Etkileri, Ülken Yayınları, İstanbul 2007.
2. Mehmet Bayraktar, İslam Felsefesine Giriş, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 1997.
3. Macit Fahri, İslam Felsefesi Tarihi, çev., Kasım Turhan, İklim Yayınları, İstanbul, 1992.
4. M.M. Şerif (ed.), İslam Düşüncesi Tarihi, (İslam Felsefesi ve Filozofları Bölümü), insan Yayınları, c.I-IV, İstanbul 1990.
5. Seyyid Hüseyin Nasr-Oliver Leaman (ed.), İslam Felsefesi Tarihi, çev., Şamil Öçal, Hasan Tuncay Başoğlu, Açılımkitap Yayınları, c.I-III, İstanbul 2007.
6. Peter Adamson ve Richard C. Taylor (ed.), İslam Felsefesine Giriş, çev., M. Cüneyt Kaya, Küre Yayınları, İstanbul 2007

Ders Anlatımı

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 +FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonu BaşarıNotu VZ * 0.40 +BUT * 0.60

Öğrencilerin başarısı ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ile dersteki performansına göre değerlendirilir.

osman.bilen@deu.edu.tr

Serbest