: Felsefe Tarihi I

PROF.DR. MEHMET TÜRKERİ

İlahiyat (İ.Ö)
İlahiyat

Yorum ve anlama yöntemleri hakkında öğrencinin teorik ve pratik bilgi sahibi olmasını, bilgiyi kullanabilme ve değerlendirebilmesini sağlamak.

1   Felsefe tarihinin ilk döneminde ortaya çıkan filozof ve ekollerin varlık, bilgi, değer gibi alanlardaki temel görüşlerini öğrenir.
2   Felsefe Tarihinin birikimli bir alan oluşundan hareketle ilk dönemden sonra (Antik Çağ Yunan Felsefesi) Ortaçağ Hıristiyan felsefesi ile İslam felsefelerinin temsilcileri ve bunların genel karakterlerini öğrenir.
3   Felsefenin Yunanla birlikte değil ama ilk insanla başlamasından hareketle felsefenin başlangıcı noktasında bilinçli olur.
4   Felsefe tarihinin Rönesans dönemi felsefi karakterini, dönem temsilcileri ile bu kişilerin görüşlerini öğrenir.
5   Felsefe tarihinin Aydınlanma dönemi felsefi karakterini, dönem temsilcileri ile bu kişilerin görüşlerini öğrenir.Felsefe tarihinde on dokuzuncu yüzyıldan günümüze kadar felsefe alanında dile getirilen yeni akımları ve filozofların zihinlerinde yansımalarını öğrenir..Felsefe tarihinde her bir filozofu, akımı ya da öğretiyi bağımsız bir şekilde değil birbirleriyle olan ilişkiler dahilinde mukayeseli bir şekilde öğrenir.Felsefe tarihi öğrenmenin ilahiyat ana alanına olası katkılarını ve kazanımlarını öğrenebilme ve bunları hayata aktarmada yardımı olabilir.

1 Felsefeye Giriş, Felsefenin tanımı ve Bilimlerden farklılığı
2 Felsefe tarihinin temel konuları, Felsefenin Bilim, Din ve Sanatla ilişkisi
3 Sokrates Öncesi Antik Yunan Felsefesi (Milet Okulu, Elea Okulu, Çoğulcu Filozofların temel görüşleri).
4 Sofistler
5 Sokrates'te Felsefenin amacı ve yöntemi
6 Sokrates'in Ahlâk ve Siyaset anlayışı
7 Sokratesçi okullar olarak Megara, Elis-Eretria, Kinik ve Kirene Okulu filozoflarının temel görüşleri
8 Ara Sınav
9 Platon ve Felsefesi I (Platon'un Varlık anlayışı, İdealar ve Fizik Evren anlayışı)
10 Platon ve Felsefesi II (Platon'un Ruh ve Bilgi anlayışı, Etik ve Siyaset anlayışı)
11 Aristoteles ve Felsefesi I (Mantık anlayışı, Metafizik-Varlık anlayışı)
12 Aristoteles ve Felsefesi II (Fizik-Doğa anlayışı, Ruh ve Bilgi anlayışı, Etik ve Siyaset anlayışı).
13 Hellenistik Felsefe (Epikürcülük ve Epikür; Varlık ve Ahlâk anlayışı. Stoacılık ve Kıbrıslı Zenon, Yeni-Platonculuk ve Plotinus: Varlık, Bilgi ve Ahlâk anlayışı).
14 Patristik Felsefe (Aziz Augustinus; Bilgi anlayışı ve Aydınlanma kuramı, Tanrı ve Varlık anlayışı, Ahlâk ve Siyaset anlayışı).
15 Yarıyıl Sonu Sınavı

Arslan, Ahmet (2008-2010). İlkçağ Felsefe Tarihi I-V, Bilgi Üniversitesi Yay., 2. Baskı, İstanbul.
Cevizci, Ahmet (2008). Felsefe, Sentez Yay., 2. Basım, Bursa.
Cevizci, Ahmet (2011). Felsefe Tarihi, Say Yay., 3. Basım, İstanbul.
Durant, Will (2009). Felsefenin Öyküsü, çev. Ender Gürol, İz Yay., İstanbul.
Gökberk, Macit (2008). Felsefe Tarihi, Remzi Kitabevi, 18. Basım, İstanbul.
Toktaş, Fatih (2012). Felsefe Tarihi, Tibyan Yayıncılık, İzmir.

Ders anlatımı

1 VZ Arasınav
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 +FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonu BaşarıNotu VZ * 0.40 +BUT * 0.60

Öğrencilerin başarısı ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı ile dersteki performansına göre değerlendirilir.

mehmet.turkeri@deu.edu.tr

Serbest