: Hadis I (ARP)

DR.ÖĞR.ÜYESİ AHMET TAHİR DAYHAN

İlahiyat (İ.Ö)
İlahiyat

Hadislerin muhtevası, temel hadis kaynaklarının telif mantığı ve yazılış metotları hakkında öğrencileri bilgilendirip, onlara seçilen örnek bölüm ve hadislerden hareketle, benzer hadisleri diğer kaynaklardan bulma, anlama ve akademik bir yöntemle değerlendirme yeteneğini kazandırmaya çalışmak, öğrencilerin klasik ve modern yöntemleri kullanarak hadis kaynaklarını güncel yorumlama kabiliyetini kazanmalarını sağlamak.

1   Hadislerin muhtevası hakkında genel bir fikre sahip olup, okutulan örnek metinlerden hareketle, temel hadis kaynaklarının yöntemini kavrayabilme.
2   Hadisleri anlama ve yorumlama konusunda kullanılan mümkün yöntemler yardımıyla hadisleri analiz edebilme.
3   Klasik hadis kaynaklarının, hadisleri bağlamında kullanma ve yorumlama yöntemleri ile yeni yöntemler arasında mukayeseler yapabilme.
4   Hadis usûlüne dair edindiği bilgiler çerçevesinde hadisleri anlama ve yorumlama metotlarını uyumlu biçimde kullanabilme.
5   Hadisleri temel kaynaklardan okuyup anlayabilme yeteneği kazanabilme.

1 Hadis öğrenimi ve hadis okuma şekilleri
2 Hadisleri anlama ve yorumlama yöntemleri hakkında genel çerçeve
3 Klasik hadis kaynaklarının Kitâbu l-İ tisâm bi l-Kitâbi ve s-Sünne bölümünden hadislerin okunması
4 Klasik hadis kaynaklarının Kitâbu l-İ tisâm bi l-Kitâbi ve s-Sünne bölümünden hadislerin okunması.
5 Klasik hadis kaynaklarının Kitâbu l-İman bölümünden ulûhiyet konusuyla ilgili hadislerin okunması.
6 Klasik hadis kaynaklarının Kitâbu l-İman bölümünden nübüvvet konusuyla ilgili hadislerin okunması.
7 Klasik hadis kaynaklarının Kitâbu l-İman bölümünden ahiret konusuyla ilgili hadislerin okunması.
8 Ara sınav
9 Klasik hadis kaynaklarının Kitâbu l-İman bölümünden kader konusuyla ilgili hadislerin okunması.
10 Klasik hadis kaynaklarının ibadetlerle ilgili bölümünden namaz konusuyla ilgili hadislerin okunması.
11 Klasik hadis kaynaklarının ibadetlerle ilgili bölümünden namaz konusuyla ilgili hadislerin okunması.
12 Klasik hadis kaynaklarının ibadetlerle ilgili bölümünden oruç konusuyla ilgili hadislerin okunması.
13 Klasik hadis kaynaklarının ibadetlerle ilgili bölümünden zekat konusuyla ilgili hadislerin okunması.
14 Klasik hadis kaynaklarının ibadetlerle ilgili bölümünden hac konusuyla ilgili hadislerin okunması.
15 Final

1. Buhârî, el-Câmi`u s-Sahîh, (Kütüb-ü Sitte içerisinde I-III. ciltler) Çağrı Yay., İstanbul 1981.
2. Müslim, Sahîh, (Kütüb-ü Sitte içerisinde IV-VI. ciltler) Çağrı Yay., İstanbul 1981.
3. Ebu Davud, Sünen, (Kütüb-ü Sitte içerisinde VII-XI. ciltler) Çağrı Yay., İstanbul 1981.
4. Tirmizî, Sünen, (Kütüb-ü Sitte içerisinde XII-XIV. ciltler) Çağrı Yay., İstanbul 1981.
5. Nesâî, Sünen, (Kütüb-ü Sitte içerisinde XV-XVI. ciltler) Çağrı Yay., İstanbul 1981.
6. İbn Mâce, Sünen, (Kütüb-ü Sitte içerisinde XVII-XVIII. ciltler) Çağrı Yay., İstanbul 1981.
7. Dârimî, Sünen, (Kütüb-ü Sitte içerisinde XIX. cilt) Çağrı Yay., İstanbul 1981.
8. Malik b. Enes, Muvatta, (Kütüb-ü Sitte içerisinde XX. cilt) Çağrı Yay., İstanbul 1981.
9. Bünyamin Erul, Hadislerin Dili - İlk Hadis Belgesi, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları

1. Sınıfta ders anlatımı
2. Tarihten ve güncel konulardan örnekler, karşılıklı soru-cevap