: Petrol Kimyası

DOÇ.DR. DERYA TOPKAYA TAŞKIRAN

Kimya (İ.Ö)
Kimya

Bu dersin amacı öğrencileri, doğal petrolün enerji ve kimyasal hammadde kaynağı olarak kökeni, oluşumu, ham petrolün yapısı ve bileşimi, petrokimya teknolojisi ve ürünleri, yakıt ve yakıt olmayan ürünler ve amaca yönelik kullanımları hakkında bilgi sahibi yapmaktir.

1   Doğadaki fosil kaynaklardan enerji ve kimyasal hammadde kaynakları olan petrolün kökeni, oluşumu, ham petrolün yapısı ve bileşimi hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir.
2   Petrol kaynakları ve sınıflandırılmaları petrolün nasıl çıkarıldığı konusunda bilgi sahibi olabileceklerdir.
3   Petrolden elde edilen petrokimyasal ham maddeler ve kullanım amaçlarına yönelik genel bilgileri kavrayabileceklerdir.
4   Yakıtlar ve yakıt olarak kullanılan petrol ürünleri, petrole dayalı teknolojiler ile ilişkilendirebileceklerdir.
5   Yakıt olmayan ürünler ve mineral yağlar, parafinler, asfaltenler hakkında bilgi sahibi olarak teknolojileri ve amaca yönelik kullanımları ile ilişkilendirebileceklerdir

1 Dünya Enerji Kaynakları; Ham Petrol ve Doğal Gaz
2 Petrol kaynakları ve sınıflandırılmaları, Petrolün çıkarılması, Doğal gaz
3 Petrol arıtımının genel prensipleri, Petrol arıtımında mevcut yöntemler
4 Rafineri Prosesleri; Fraksiyonlama, Dönüşüm, İşlemleme, Harmanlama ve Diğer Prosesler
5 Rafineri Prosesleri; Harmanlama ve Diğer Prosesler, Yardımcı işlermeler ve diğer sistemler
6 Ödev sunumu
7 Ödev sunumu
8 Ara Sınav
9 Yakıtlar ve Yağlar; LPG, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları, Motor Benzini ve Uçak Benzini, Jet yakıtları ve Gazyağı Dizel yakıtları ve Fuel Oiller, Yağlama Yağları
10 Alternatif Yakıtlar ve Petrokimya Kompleksi, Olefinler ve Aromatikler Fabrikası
11 Petrokimya Endüstrisi, Polimerler, sınıflandırmaları, Polimerlerin üretimleri, Ticari polimerler ve İşleme Teknikleri
12 Ödev sunumu
13 Ödev sunumu
14 Ödev sunumu

Ana kaynak:1- Petrol Kimyası, Birsen Beşergil, Gazi, 2009
2- Ham Petrolden Petrokimyasallara, Prof.Dr. Birsen Beşergil,Tükelmat AŞ. İZMİR 2007.
3- Organik Sınai Kimya, Prof.Dr. Salih Yaşlak, Dahi yayınları, EgeBasım, 2008.
4- Rafineri Prosesleri, Prof. Dr. Birsen Beşergil, Ege Üniversitesi Basımevi, İZMİR, 2009.
5- Polimer Teknolojisi, Prof.Dr. Mehmet Saçak, Gazi Kitapevi, ANKARA, 2005.
Diğer ders materyalleri: Kaynak kitapların ve internet ortamında yayınlanan ppt sunumları

Sunum, konu anlatımı, soru cevap tekniği, örneklendirme

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.30 + BUT * 0.40

Öğrenci ara sınav, ödev sunumu (Her öğrenci ders de sunum yapacaktır) ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir. Her öğrenci için dönem boyunca tek ödev sunumu yapılacak olup, ödev sunum konularının planlaması ilk iki hafta içerisinde sınıfta öğrencilere duyurulur.

Dönem boyunca derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatleri ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

serap.alp@deu.edu.tr,

Her gün 16.30-17.00 arası

Öğrenci Sunumları 2 3 6

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17