: Metal ve Ametal Kimyası

PROF.DR. ELİF SUBAŞI

Kimya (İ.Ö)
Kimya

Bu dersin amacı; Periyotlar çizelgesindeki elementleri sınıflandırabilmek, genel davranışları yönünden karşılaştırabilmek, ametal, yarı metal ve metallerin farklılıklarını ifade edebilmektir.

1   Periyotlar çizelgesindeki elementleri sınıflandırabilir ve elementlerin genel davranışlarını açıklayabilir.
2   . Hidrojenin özelliklerini açıklayabilir ve bileşiklerini sınıflandırabilir.
3   Ametallerin özelliklerini ve kullanım alanlarını belirtebilir, bileşik ve tepkimelerini yazabilir.
4   Metal ve yarı metallerin özelliklerini ve kullanım alanlarını belirtebilir, bileşik ve tepkimelerini yazabilir.
5   Ametal, metal ve yarı metallerin farklılıklarını ifade edebilir.

1 Periyodik sistem ve periyodik tablonun tarihçesi
2 Ametal ve yarımetallerin genel özellikleri
3 Hidrojenin genel özellikleri , bileşikleri, tepkimeleri ve kullanım alanları
4 Grup IIIA ve IVA elemetleri özellikleri, bileşikleri ve tepkimeleri ve kullanım alanları
5 Grup VA ve VIA elemetleri özellikleri, bileşikleri ve tepkimeleri ve kullanım alanları
6 Grup VIIA ve VIIIA elemetleri özellikleri, bileşikleri ve tepkimeleri ve kullanım alanları
7 Metallerin genel özellikleri, IA ve IIA Grubu metallerinin doğada bulunuşu, özellikleri, bileşikleri, tepkimeleri ve kullanım alanları
8 Ara Sınav-1
9 IIIA ve IVA Grubu metallerinin doğada bulunuşu, özellikleri, bileşikleri, tepkimeleri ve kullanım alanları
10 VA ve VIA Grubu metallerinin doğada bulunuşu, özellikleri, bileşikleri, tepkimeleri ve kullanım alanları
11 IIIB ve IVB Grubu geçiş metallerinin doğada bulunuşu, özellikleri, bileşikleri, tepkimeleri ve kullanım alanları
12 VB ve VIB Grubu geçiş metallerinin doğada bulunuşu, özellikleri, bileşikleri, tepkimeleri ve kullanım alanları
13 VIIB ve VIIIB Grubu geçiş metallerinin doğada bulunuşu, özellikleri, bileşikleri, tepkimeleri ve kullanım alanları
14 IB ve IIB Grubu geçiş metallerinin doğada bulunuşu, özellikleri, bileşikleri, tepkimeleri ve kullanım alanları
15 Ara Sınav-2

Tunalı, N. K., Özkar, S. (1993). Anorganik Kimya, Gazi Üniversitesi Yayınları, No: 185.
Çetinkaya, B. (1993). Kavramlarla Anorganik Kimya, İnönü Üniv. Fen-Ed. Yayınları
Shriver, D.F., Atkins, P.W. (2003). Anorganik Kimya, Bilim Yayıncılık, Ankara
(Çev. Ed.: Özkar,S.)
Miessler, G. L., Tarr, D. A. (2002). İnorganik Kimya, Palme Yayıncılık, Ankara
(Çev. Ed.: Karacan, N., Gürkan, P.)
Tezcan, R.,Tezcan, H.(2007) Metaller Kimyası Nobel yayın dağıtım.No:1080
Kaya,C. (2008).İnorganik Kimya1-2 Palme Yayıncılık, Ankara.No: 454-472.
Huheey, J.E. (1972). Inorganic Chemistry, Harper International Edition, Newyork.
Shriver, D. F., Atkins, P. W., Langford, C. H. (1994). Inorganic Chemistry, Oxford University Press, Oxford.
Missler, G.L., Tarr, D.A. (1991) Inorganic Chemistry, Prentice-Hall, New Jersey.
Henderson, R.A. (1995) The Mechanisms of Reactions at Transition Metal Sites, Oxford University Press, New York.

Çevrim içi sunum, İnteraktif anlatım, Soru cevap tekniği ve ödev

1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 FN Final
4 BNS BNS VZ1 * 0.30 + VZ2 * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ1 * 0.30 + VZ2 * 0.30 + BUT * 0.40

Öğrenci Ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavı ile BNS sistemine göre değerlendirilecektir.

Dönem boyunca derslerin %70 ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saati ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir. D.E.Ü. Fen Fakültesi öğretim ve sınav uygulama esasları yönetmeliğini http://web.deu.edu.tr/fen adresinden temin edebilirsiniz.

D.E.U Fen Fakültesi Kimya Bölümü, m.yurdakoc@deu.edu.tr,elif.subasi@deu.edu.tr, senem.karahan@deu.edu.tr, pelin.kose@deu.edu.tr, elif.ant@deu.edu.tr

Prof. Dr. Mürüvvet Yurdakoç, Çarşamba 16:00-17:00

Final Ödevi 1 2 2

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17