: Siberkültür

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

DR.ÖĞR.ÜYESİ LEMAN GİRESUNLU

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Ders Sibernetik ve kültür/ilişkisini Amerikan kültür ve edebiyatı alanı ve kültür çalışmaları ekseninde irdeleyen akademik nitelikli teorik, felsefi metinler öncelikli olmak üzere, Siberkültür alanı ile ilgili belgesel, kısa hikâye, roman ve film olacak şekilde metin çeşitliliğini de esas alarak, alanı en güncel hali ile öğrenciye tanıtmayı amaçlar. Derslik ortamı ve DEU Online Eğitim portalı teknik donanımı ölçüsünde etkileşimli çalışmalarda bulunmayı amaçlar.

1   Öğrenci Siberkültür konusunda alan bilgisi edinir, terim öğrenir.
2   öğrenci Siberkültür konusunda yazınsal, görsel ve işitsel içerikli çeşitli metinleri (kısa hikaye roman, film, belgesel)okuyup izleyerek, dinleyerek tanır.
3   öğrenci Siberkültür konusunda öğrendiği terim ve kavramlar ile ilgili hatırlama becerilerini geliştirir.
4   öğrenci ilgili ders konularını sentezlemeyi öğrenir; akademik yazım kurallarına uygun (MLA) araştırma ödevi hazırlar; sınıfta sunum gerçekleştirir (ders katılımı 30-35 olması durumunda uygundur) ölçme değerlendirmede gerektiğinde test yöntemi de uygulanabilir)
5   Dersin blog sayfası ders içeriğine erişimde süreklilik sağlar.

1 David Bell, Barbara Kennedy Approaching cyberculture veya konu ile ilgili güncel kaynaklar Siberkültüre bakış Dersin konusu ve yapısı ile ilgili genel tanıtım sunum
2 Siberkültür -edebiyat ilişkisi Siberpunk Alan ile ilgili metin okuma -Belgesel izleme-tartışma
3 Siberkültürler Alan ile ilgili metin okuma -Belgesel izleme- tartışma
4 Siberkültürler -Sunum--Alan ile ilgili metin okuma tartışma
5 Siberkültürler Sunum--Alan ile ilgili metin okuma -tartışma
6 Siberkültürler ve gerçeklik Sunum--Alan ile ilgili metin okuma -tartışma
7 Siberkültürler ve gerçeklik Sunum--Alan ile ilgili metin okuma - Belgesel izleme- film bölümleri izleme tartışma tartışma
8 Arasınav Sunum--Alan ile ilgili metin okuma -tartışma
9 Siber mekânın ölçeklenmesi Sunum--Alan ile ilgili metin okuma -tartışma
10 Siberkolonizasyon Sunum--Alan ile ilgili metin okuma -tartışma
11 Siberkültürde yeni yaklaşimlar ve üç boyut. Sunum--Alan ile ilgili metin okuma -tartışma
12 Simülasyon ve bilgisayar oyunları Sunum--Alan ile ilgili metin okuma - Belgesel izleme- film bölümleri izleme tartışma tartışma
13 İnternette yeni anlam arayışları Sunum--Alan ile ilgili metin okuma - Belgesel izleme- film bölümleri izleme tartışma tartışma
14 Genel Değelendirme

Örnek: David Bell, Barbara Kennedy, The Cybercultres Reader (2000)
Güncellenmiş ders içerikleri DEÜ Eğitim portalı içinde yer alır.

1. Her ders için seçilen metinler: görsel nitelikli belgesel, film, kısa hikaye roman vb. dersin çalışma metnidir.
2. Ders içeriği online ortamda DEU eğitim portalı içinde yer alır, ders öncesi ve sonrasında güncellenir.
3. Ders kayıt oranı ile orantılı olarak ( 30-35 kişi) öğrencilerin ders konusu ile ilgili seçili konular
üzerinden ilgili araştırma ve ödevlerini sunum olarak sınıf ile paylaşmaları istenebilir. Veya sınıf içi test sınavı da uygulanabilir.
4. Ders içeriği DEU eğitim portalı içerisinde yer alır ve ders kaynaklarına dönem içerisinde sürekli erişim sağlanır

1 VZ1 1. Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ1 * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.50 + BUT * 0.50

Ara Sınav: Ara sınav test şeklinde olup, çoktan seçmeli, boşluk doldurma, ve açık uçlu olmak üzere öğrenciye aktarılmış olan bilginin anlaşılma, tanıma ve hatırlanma düzeyini belirler.
Final: Finalin bir bölümü gerektiğinde test şeklinde olup, çoktan seçmeli, boşluk doldurma, ve açık uçlu olmak üzere üç kategoride öğrenciye aktarılmış olan bilgilerin anlaşılma, tanıma ve hatırlanma düzeyini belirler./
Final sınavı veya arasınav öğrencinin derste okumuş olduğu teorik metinler ve ilgisi doğrultusundaki bir konuyu sentezleyecek şekilde akademik yazım kuralları ölçüsünde (MLA) ödev hazırlaması şeklinde de gerçekleşebilir.

1. Sınav soruları dersin konusunu kapsar: bilgi ölçmeyi hedefler.
2. Sınıf içi Test; yazılı kompozisyon; araştırma ödevi şeklindeki sınavların soruları
aynı dönem içinde çalışılan konuları değerlendirecek şekilde çeşitlendirilir.
3. Açık uçlu ve çoktan seçmeli sorularla tanım, kavram, terim bilgisi; sebep sonuç ilişkileri değerlendirilir.
4. Ara sınav ve Final sınavları işlenen konuları kapsar; soru sayıları ve istenen süre orantılıdır.

1. Derslerin %70'ine devam zorunludur. Öğrenci derslere hazırlıklı katılır.
2. Araştırma Ödevleri MLA kurallarına uygun olarak hazırlanır.
3. Geç teslim edilen ödevler düşük not üzerinden değerlendirilir.
4. Derse devamdan muaf olan öğrenci aynı akademik yarıyılın ders içeriğinden sorumludur.
5. Öğrencilerin akademik etik kurallara uyması beklenir.

Edebiyat Fakültesi

Duyurulacaktır.