: Amerikan Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

DOÇ.DR. ESRA ÇÖKER

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Büyülü Gerçekçilik akımını Amerikan çok-kültürlü toplum dinamizminin içinde nasıl şekillendiğini konuyla ilgili eserleri inceleyerek ortaya çıkartmak.

1   Büyülü Gerçekçilik akımının Latin Amerika da ortaya çıkışını hazırlayan sosyal ve kültürel sebepleriyle birlikte ele alabilme
2   Amerikan çok-kültürlü coğrafyasında Büyülü Gerçekçilik akımının oluşum süreçlerini tanıma ve tanıyabilme
3   Büyülü gerçekçilik roman ve öykücülüğünde önemli yazarlar ve yapıtlar hakkında fikir yürütebilme ve ülkesel perspektif farklılıkları altta yatan toplumsal ve bölgesel farklara göre değerlendirebilme.
4   Hayal ve gerçeğin iç içe girdiği karma dünya görüşünü anlayabilme.
5   Fantastik roman ve bilim kurgu gibi büyülü gerçekçi romanla akraba olan diğer edebi türler ve büyülü gerçek roman arasında benzerlik ve farklılık bağlantıları kurabilme.

1 Büyülü Gerçekçilik Geleneğinin Kökeni ve Gelişim Süreci Magic(al) Realism, pp:1-20, On the Marvellous Real in America (Alejo Carpienter) in Magical Realism: Theory, History, Community, pps. 15-32
2 Bir Yazım Tarzı olarak Büyülü Gerçekçilik Magic(al) Realism, pp:66-83, The Textualization of the Reader in Magical Realism (Jon Thiem) in Magical Realism: Theory, History, Community, pps. 235-248, Ordinary Enchantments, pps: 7-87.
3 Bir Dünya görüşü olarak Büyülü Gerçekçilik Magic(al) Realism, pp:83-102, The Territorialization of the Imaginary in Latin America; Self-Affirmation and Resistance to Metropolitan Paradigms, Magical Realism: Theory, History, Community, pps. 125-145,
4 Büyülü Gerçekçiliğin A.B.D/ Latin Amerika da farklı uygulamaları Magical Romance/Magical Realism: Ghosts in U.S. and Latin American Fiction (Lois Parkinson Zamora), Magical Realism: Theory, History, Community, pps. 497-550.
5 Rus Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik Nikoloai Gogol, "The Nose" Leo Tolstoy, "The Porcelain Doll"
6 Latin Amerikan Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik Julio Cortazer, "Axolotl" Jorge Louis Borges, "The Aleph"
7 Latin Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik Gabriel Garcia Marquez "A Very Old Man with Enormous Wings"
8 Ara Sınav
9 Amerikan Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik Sarah Addison Allen, The Girl Who Chased the Moon
10 Amerikan Etnik Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik Louise Erdrich, The Antelope Wife.
11 Amerikan Etnik Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik Louise Erdrich, The Antelope Wife.
12 Amerikan Etnik Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik Amy Tan, A Hundred Secret Senses
13 Amerikan Etnik Edebiyatında Büyülü Gerçekçilik Amy Tan, A Hundred Secret Senses
14 Genel Değerlendirme

Allen, Addison Sarah. The Girl Who Chased the Moon. New York: Random, 2010.
Bowers, Maggie Ann. Magic(al) Realism. Routledge; London, 2004.
Erdrich, Louise. The Antelope Wife. New York: HarperFlamingo, 1998.
Faris, Wendy B. Ordinary Enchantments: Magical Realism and the Remystification of Narrative. Nashville; Vanderbilt UP, 2004.
Young, David and Keith Hollaman. Magical Realist Fiction: An Anthology. New York: Longman, 1984.
Zamora, Lois Parkinson and Wendy B Faris. Magical Realism: Theory, History, Community. Durham: Duke UP, 1995.

1. Dersler: Konunun kuramsal zeminini oluşturma ve üzerine bina edilecek materyalin tanıtımı yönünden dersler, öğretim stratejileri arasında doğrudan etkileşim içeren temel formattır. Konuya esas teşkil eden kavram ve terminolojinin aktarımında merkezi öneme sahiptir.
2. Sınıf Tartışmaları: Derste işlenen kuramsal malzeme ve ilgili metinlerin farklı durumlara uygulanabilirliğini sorgulama ve bilgiyi somutlaştırma sürecidir. Her hafta dersin son saatinde gerçekleştirilir.
3. Görsel sunumlar ve filmler: Dersin ana malzemesini tanımlayıcı resimler, çizimler, fotoğraflar, haritalar gibi görsel bilginin sunumu ve konuyla ilgili kısa filmlerin ve belgesellerin sınıf içinde gösterimidir.

1 VZ1 1. Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ1 * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.50 + BUT * 0.50

Sınavlar, derste ele alınan malzemenin ana profilini oluşturan anahtar kelime ve kavramların doğru kullanımını ölçmeye ve edinilen temel düşünce modellerini sorgulamaya yöneliktir.

1. Ara sınav, dönem başından sınav tarihine kadar derste işlenen konulardan hazırlanan soruları kapsar.
2. Yarıyıl Sonu Sınavı, Ara Sınav tarihinden dönem sonuna kadar derste işlenen konulardan hazırlanan soruları kapsar ve ara sınavın kapsadığı konulara göndermeler içerir.
3. Soruların bazıları açık uçlu sorulardır ve öğrencinin analiz ve sentez becerisine dayanır.
4. Öğrencinin sorumlu olduğu temel kaynaklara referans vermesi beklenir.
5. Sınavlarda verilen süre dahilinde soruları yanıtlamak zaruridir

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Öğrenciler sınav sırasında hiçbir kitap, ders notu vb. kullanamazlar.
3. Öğrenciler sınav sırasında sözlük kullanamazlar. Sorularda yer alan kelimeler ders metinlerinde işlenen ve/ya öğrencinin bilgisi dahilinde olması beklenen kelimelerdir.
4. Sınavlarda her türlü kopya girişimi, disiplin işlemi ile sonuçlanır.

korpez@hotmail.com

Salı günleri: 14:00-16:00