DERS ADI

: Amerikan Kültürüne Giriş

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
AKE 2025 Amerikan Kültürüne Giriş ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ LEMAN GİRESUNLU

Dersi Alan Birimler

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Dersin Amacı

Bu ders öğrencileri Amerikan kültürünü tanımlayan fikir akımlarını kapsayacak şekilde merkezi öneme sahip temsilcilerini belirli dönemler içerisinde tanıtır. Ders kültür nesnesi olarak tanımlanan sanat eserleri, mimari eserler, fikir akımları ve edebi eserleri belirli dönemleri kapsayacak şekilde (1900-1930, 40, 50) ve bu nesnelerin edebi kültürel değerler ile olan etkileşimini yıllar içerisindeki dönüşüm ve gelişim süreci içerisinde tanıtır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   öğrenci kültür nesneleri hakkında bilgi edinme, terim öğrenme, görme, tanıma, algılama ve hatırlama becerilerini geliştirir.
2   Öğrencilere kültür nesneleri ile ilgili belgeseller uygun aralıklarla durdurularak dinletilirken yeni terimleri duymaları ve sözcükleri telaffuz etmeleri sağlanır.
3   Öğrenci çeşitli İngilizce metinleri kısa paragraflar halinde okuyarak öğrendiği bilgiyi kendi cümleleri ile sözlü olarak anlatmayı öğrenir.
4   Öğrenci dersin konusu ile ilgili çeşitli görsel metinleri İngilizce olarak yazılı ve sözlü şekilde tanımlamayı öğrenir.
5   Derse ek olarak dersin hocası tarafından hazırlanan online kaynaklar, öğrencilerin bu alanda derste edinmiş oldukları bilgiyi pekiştirmelerini ve öğrenmede sürekliliği sağlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Ders içeriğinin tanıtımı genel kapsam Tanıtım
2 Amerikan Kültür çalışmalarına giriş American Studies/Culture studies/Gender Studies/Popüler Kültür vb alan tanıtımları, tarihsel gelişimi; akademik alanda disiplinler arası çalışmalar ve güncel yapılanmalar ile ilgili sunum.
3 1900 `lü yılların reformları; şehirleşme; Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler-
4 1900 `lü yılların reformları; şehirleşme; Dünya Fuarı 1893 Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler-
5 Edebiyat Upton Sinclair; Edith Warthon; Theodore Dreiser; Frank Baum Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler- paragraf okuma-paraphrase
6 Sanat: Art Nouveau Vs. Art Deco Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler- paragraf okuma-paraphrase
7 Sanat: Arts and Crafts hareketi; Çevre düzenleme ve bahçecilik and F.L. Olmstead Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler- paragraf okuma-paraphrase
8 Arasınav
9 Thornstein Weblen, the theory of the Leisure Class ; Max Weber, The Protestant Work Ethic Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler- paragraf okuma-paraphrase
10 Yüzyıl başı sanat akımları ve mimari --devam Modernistler; The Armory Sergisi; Ash Can sanat okulu S; Precisionims ve Teknolojik Amerika; Frank L. Wright Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler- paragraf okuma-paraphrase
11 Modernist sanat devam: Jazz Age, F.Scott Fitzgerald, The Great Gatsby; Kızılderili sanatı ve Western Modernizm; Pueblo Stili; Georgia O Keefe; Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler- paragraf okuma-paraphrase
12 Modernist sanat devam, mimari Gökdelenler, New York: Art Deco, Fritz Lang, Metropolis, Utopia versus dystopia; Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler- paragraf okuma-paraphrase
13 The New Deal; F.D. Roosevelt 1932; The Works Progress Administration; Duvar resimi sanatı; Rockefeller Center; Public Art; The Hoover Dam (1935); Güneyden Kuzeye göç ve sanata etkileri 1930s; Jacob Lawrence, The Migration Series (Ressam). Bölgeciler; Edward Hopper (ressam) ve New York. Sunum power point /belgesel izleme/ yeni terimler- paragraf okuma-paraphrase
14 Genel değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Dersin konusu ile ilgili kültür ve sanat nesnelerini ve kişilerini tanıtan çeşitli belgesel ve film (görsel Öğe)
Dersin kapsadığı dönemlerle bağlantılı görsel öğe ve ilgili belgesel ve yazılı metinlerde yıldan yıla değişiklik
yapılabilir. Gerogia O Keeffe, Norman Rockwell Belgeselleri örnektir.
2. Ders sunumu ve power point çıktıları
3. Edebiyat metinleri (İngilizce olarak); Edebiyat akım ve dönemlerle ilgili tanıtıcı web materyali,
4. Ders materyalinin yüklendiği Blog sayfası ve içeriği.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Dersler:
1. Her ders için seçilen okuma metni veya görsel nitelikli belgesel, o dersin inceleme metnidir.
Okuma metni ve önemi hakkında öğrenciye bilgi aktarımı sağlanır. Bu amaçla sözlü bilgi aktarımı; power
point sunumu; tahtanın kullanımı ve veya okuma metni dersten önce öğrenciye sağlanır.
2. Ders içeriğini oluşturan okuma materyali online ortamda dersin blog (internet) sayfası aracılığı ile öğrenciye önceden duyurulur, ve gereken ön hazırlığın yapılması sağlanır.
3. Dersi içeriği ile ilgili görsel nitelikli belgesel ders sırasında uygun aralıklarla durdurularak, öğrencinin konu ile ilgili materyali duyması, görmesi ve gereken terimleri, deyimleri yeni kelimeleri tanımaları ve öğrenmeleri sağlanır.
Bilgisayar Uygulamaları:
Ders için oluşturulan blog sayfası ilgili ders materyalinin paylaşımı ve ders ile ilgili duyuruların öğrenciye eriştirildiği bir ortamdır. Bu ortam üzerinden öğrencinin derste incelenen yazılı ve görsel metinlere ders dışı zamanlarda da erişmesi sağlanır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ1 1. Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ1 * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.50 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Sınavlar
Dönem boyunca iki (2) sınav gerçekleştirilecektir.
1. Ara Sınav
Ara sınav test şeklinde olup, çoktan seçmeli, boşluk doldurma, ve açık uçlu olmak üzere üç kategoride öğrenciye aktarılmış olan bilgilerin anlaşılma, tanıma ve hatırlanma düzeyini belirler.
2. Final
Ara sınav test şeklinde olup, çoktan seçmeli, boşluk doldurma, ve açık uçlu olmak üzere üç kategoride öğrenciye aktarılmış olan bilgilerin anlaşılma, tanıma ve hatırlanma düzeyini belirler.

Değerlendirme Kriteri

1. İlgili test sınavlarında çoktan seçmeli bölümde yanıtlar sabittir.
2. Boşluk doldurma bölümünde öğrencinin ilgili konuda bir kavramın adını, yazarın adı veya eserini, döneme ait belirgin bir özelliği, mimari bir stilin adını, bir felsefeciye ait fikrinin özünü vb. hatırlayarak ilgili bölüme yazması beklenir. Bu bölümde doğru ve doğruya en yakın cevap doğru kabul edilir. Doğru yanıt 2 puan değerinde ise; doğruya en yakın cevap 1 puan olarak kabul edilir.
3. Açık uçlu soru bölümünde ise öğrenciden bir tanımı en doğru şekilde hatırlayıp derste öğrendiği şekli ile sebep sonuç ilişkileri içinde yeniden hatırlaması ve gerekli terim ve kavramları bildiğini göstermesi beklenir. Doğru yanıt 2 puan değerinde ise; doğruya en yakın cevap 1 puan olarak kabul edilir.
4. Test soruları her bir sınav için o ara sınava kadar işlenen konular ile orantılı olarak ve öğrencinin verilen sürede yanıtlayabileceği soru miktarı düşünülerek hazırlanır.
5. Final sınavını takiben gerekli görüldüğü takdirde 70 ortalama olacak şekilde çan eğrisi hesaplanır. Bu işlem için DEÜ Oracle otomatik not hesaplama siteminden faydalanılır.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Derste okutulan izletilen materyali dersin öğrencisi ve o dersten devam zorunluluğu olmayan öğrenci de dersin içeriğini takip etmek zorundadır. Dersin içeriğinde gerekli görüldüğünde yıldan yıla eklemeler çıkartmalar yapılabilir.
3. Öğrencinin akademik etik kurallarına uyması beklenir

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Edebiyat Fakültesi

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Duyurulacaktır.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 1 18 18
Final Sınavına Hazırlık 1 18 18
Final Sınavı 1 6 6
Vize Sınavı 1 6 6
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 100

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14
ÖK.14553
ÖK.234545
ÖK.3553555355
ÖK.4555
ÖK.534444