: Amerikan Gotik Geleneği

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

DOÇ.DR. YEŞİM BAŞARIR

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı

Gotik edebiyatın temel unsurları esas alınarak Amerikan gotik edebiyatını oluşturan başlıca metinleri Avrupa gotik geleneğiyle karşılaştırmalı olarak incelemek.

1   Gotik edebiyat tarihini, gotik romanın Avrupa'da ortaya çıkışını hazırlayan sosyal ve kültürel sebepleriyle birlikte ele alabilme
2   Gotik romanın ilk örneklerini, modern gotik metinlerin çözümlenmesinde ve gotik tarzın geçirdiği evrimi anlamada bir "edebi şablon" olarak kullanabilme
3   Geçmişten günümüze gotik roman ve kısa öyküleri biçimlendiren ortak geleneksel anlatım modellerinin kuramsal çatısını tanımlayabilme
4   Amerikan gotik roman ve öykücülüğünde önemli yazarlar ve yapıtları hakkında fikir yürütebilme.
5   Avrupa ve Amerikan gotik edebiyat gelenekleri arasındaki ayrılıkları, altta yatan toplumsal ve bölgesel farklara göre değerlendirebilme.

1 Halk Masallarından Gotik Anlatılara Washington Irving, "The Legend of Sleepy Hollow"
2 Bir Tekinsizlik Formu olarak Kadın Edgar Allan Poe, "Ligeia" Nathaniel Hawthorne, "Rappaccini's Daughter"
3 Bir Tekinsizlik Formu olarak Erkek Edgar Allan Poe, "Tell-Tale Heart"
4 Lanetli Aileler ve Geçmişin Sırları Edgar Allan Poe, "The Fall of the House of Usher" Francis Marion Crawford, "The Dead Smile"
5 Çılgın Bilim Adamı ve Yasak Arayış Nathaniel Hawthorne, "The Birthmark" Nathaniel Hawthorne, "Dr. Heidegger's Experiment"
6 Bir Tekinsizlik Modeli olarak Doğa Edgar Allan Poe, "The Black Cat" Ambrose Bierce, "The Damned Thing"
7 Bir Tekinsizlik Modeli olarak Doğa Ray Bradbury, "The Wind"
8 Hayaletler ve Ruhlar Francis Marion Crawford, "The Upper Berth" Ralph Adams Cram, "In Kropfsberg Keep"
9 Hayaletler ve Ruhlar Edgar Allan Poe, "Metzengerstein" Henry James, "The Romance of Certain Old Clothes"
10 Hortlaklar, Yaşayan Ölüler ve Vampirler H.P.Lovecraft, "The Outsider"
11 Hortlaklar, Yaşayan Ölüler ve Vampirler Anne Rice, "Freniere"
12 Uzak, Issız ve Terkedilmiş Herman Melville, "The Tartarus of Maids" H P Lovecraft, "The Picture in the House"
13 Tuhaf Çocuklar, Tuhaf Toplumlar Shirley Jackson, "The Lottery" Ray Bradbury, "The Veldt"
14 Nihai Gizem: Ölüm Stephen King, "The Reach"

Ders materyalleri dersin öğretim elemanı tarafından sağlanacaktır.

1. Dersler: Konunun kuramsal zeminini oluşturma ve konuyla ilgili temel eserleri tanıtma yönünden dersler, öğretim stratejileri arasında öğrenciyle doğrudan etkileşim içeren birincil araçtır. Konuya esas teşkil eden kavram ve terminolojinin aktarımında merkezi öneme sahiptir.
2. Sınıf Tartışmaları: Tartışmalar, kuramsal altyapı ışığında ilgili edebi metinlerin gerçek hayattaki karşılığını sorgulama ve bilgiyi somutlaştırma sürecidir. Eser incelemenin sonunda gerçekleştirilir.
3. Görsel sunumlar ve filmler: Dersin ana malzemesini tanımlayıcı resimler, çizimler, fotoğraflar, haritalar gibi görsel bilginin sunumu ve konuyla ilgili kısa filmlerin sınıf içinde gösterimidir.

1 VZ1 1. Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ1 * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ1 * 0.50 + BUT * 0.50

Sınavlar, derste ele alınan malzemenin ana profilini oluşturan anahtar kelime ve kavramların doğru kullanımını ölçmeye ve edinilen temel düşünce modellerini sorgulamaya yöneliktir.

1. Ara sınav, dönem başından sınav tarihine kadar derste işlenen konulardan hazırlanan soruları kapsar.
2. Yarıyıl Sonu Sınavı, Ara Sınav tarihinden dönem sonuna kadar derste işlenen konulardan hazırlanan soruları kapsar ve ara sınavın kapsadığı konulara göndermeler içerir.

1. Derslerin %70'ine katılım zorunludur.
2. Öğrenciler sınav sırasında hiçbir kitap, ders notu vb. kullanamazlar.
3. Öğrenciler sınav sırasında sözlük kullanamazlar. Sorularda yer alan kelimeler ders metinlerinde işlenen ve/ya öğrencinin bilgisi dahilinde olması beklenen kelimelerdir.
4. Sınavlarda her türlü kopya girişimi, disiplin işlemi ile sonuçlanır

yesim.basarir@deu.edu.tr