: Siyasi Coğrafya ve Türkiye Jeopolitiği

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

DOÇ.DR. ALİ EKBER GÜLERSOY

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Bu dersin amacı, öğretmen adaylarına siyasi coğrafya ve siyasi coğrafyayla ilgili başlıca görüşler hakkında bilgi vermek; siyasi coğrafyada fiziki, beşeri ve ekonomik etkenlerle dünya üzerinde bulunan siyasi, askeri ve ekonomik teşkilatların Dünya ve Türkiye ölçeğinde irdelenip sistemli bir şekilde kavratmak; ülke siyasetlerine etki eden faktörleri öğretmek; bu faktörlerin ülkelerin kalkınmalarına olan etkilerinin karşılaştırmalı olarak aktarmak ve Türkiye'nin izlemesi gereken ulusal-uluslararası politikaları yorumlamaktır.

1   Devletlerin ortaya çıkışı ve güç kaynaklarını analiz edebilme
2   Siyasi yapılarına göre devletleri sınıflandırabilme
3   Dünyadaki siyasi bakımdan sorunlu bölgeler hakkında değerlendirmelerde bulunabilme
4   Türkiye'nin Balkanlar-Kafkaslar-Ortadoğu üçgeninde, Orta Asya-Hazar Denizi Havzası ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve Afrika ülkeleri arasındaki konumu ve bunun yarattığı avantaj-dezavantajları analiz edebilme
5   Bölgesel ve küresel siyasal organizasyonların faaliyet amaçları hakkında değerlendirmelerde bulunabilme
6   Ülke içinde siyasi faaliyetler ve bunların sonuçları hakkında yorum yapabilme
7   Ülkemizin jeopolitik-jeoekonomik-jeososyokültürel ve jeostratejik konumu ve önemi çerçevesinde 'vatanperverlik' kazanımının öğrencilere nasıl aktarılabileceğini kavrayabilme

1 A) GİRİŞ (Siyasi coğrafyanın, coğrafya bilimi içindeki yeri, mekânsal analiz ve öğrenmeyi kolaylaştıran araç-gereçlerin kullanımı; haritalardan yararlanılarak enlem ilişkileriyle konumlandırma ve iklim kuşaklarıyla yeryüzü şekilleri ve doğal kaynakları belirleme).
2 B) SİYASAL COĞRAFYADA STATİK FAKTÖRLER B.1. Alan
3 B.2. Biçim
4 B.3. Sınırlar
5 B.3. Sınırlar
6 B.3. Sınırlar
7 B.4. Konum
8 GENEL TEKRAR, DERS DEĞERLENDİRMESİ, ARA SINAV
9 B.4. Konum (Siyasi coğrafya kuramları)
10 C) TÜRKİYE JEOPOLİTİĞİ: Küreselleşen Dünyada Yeni Dünya Düzeni (Yeni Jeopolitik/Jeostratejik Senaryolar, Projeler) ve Türkiye'nin Yeni Jeopolitiği
11 C) TÜRKİYE JEOPOLİTİĞİ (Bölgesel, Kıtasal ve Uluslararası Siyasal-Ekonomik-Askerî Organizasyonlar ve Türkiye'nin Bunlar İçerisindeki Konumu. Türkiye'yi etkileyen siyasi coğrafya bölgeleri (Avrupa Birliği, Orta Doğu, Balkanlar, Kıbrıs, Kafkaslar ve Orta Asya).
12 D) DÜNYA'YI ve TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYEN SİYASİ SORUNLAR 1-Küresel Ölçekte Sınır (Kara, Deniz, Hava) Anlaşmazlıkları ve Su Kaynaklarının Paylaşımı Sorunu, 2-Dünyada ve Türkiye'de Enerji Kaynakları ve Enerji Politikaları.
13 3-Tarih Boyunca Türkiye-Yunanistan İlişkileri Çerçevesinde Ege Kıta Sahanlığı, Karasuları ve FIR Hattı Sorunları 4-Geçmişten Günümüze Kıbrıs'ın Jeopolitik/Jeostratejik Önemi
14 5-Değişmekte Olan Bir Dünyada Türk Boğazlarının Önemi ve Geleceği. 6-Siyasî Coğrafya Açısından Azgelişmişlik Sorunu. E) SİYASI COĞRAFYA AÇISINDAN ÜLKELERE GENEL BAKIŞ (Siyasi coğrafya, kıta ve ülkelerin öğrenilmesinde anahtar öğeler).
15 YARIYIL SONU SINAVI

1. GÜNEL, Kâmil (2002) Coğrafyanın Siyasal Gücü, Çantay Kitabevi, İstanbul.
2. GÖNEY, Süha (1979) Siyasi Coğrafya, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayın No: 103, İstanbul.
3. ÖZEY, R., (2002) Dünya ve Türkiye Ölçeğinde Siyasi Coğrafya, Aktif Yayınevi, İstanbul.
4. ARIBAŞ, K., (2007) Küresel Çağda Siyasi Coğrafya, Çizgi Kitabevi Yayınları, Konya.
5. AKENGİN, H., (2010) Siyasi Coğrafya, Pegem Akademi Yayınevi, Ankara.
6. LACOSTE, Y., (2008) Büyük Oyunu Anlamak, Jeopolitik: Bugünün Uzun Tarihi, NTV Yayınları, İstanbul.
7. TARAKÇI, N., (2003) Devlet Adamlığı Bilimi: Jeopolitik ve Jeostrateji, Çantay Kitabevi, İstanbul.
8. SEVGİ, C. (1988) 'Jeopolitik ve Jeostratejinin Tarihsel Gelişimi Açısından Türkiye'nin Stratejik Konumu', Ege Coğrafya Dergisi, Sayı: 4, İzmir, s. 214-249.
9. TARAKÇI, N., (2003) Türkiye ve Dünya Üzerine Jeopolitik Analizler, Çantay Kitabevi, İstanbul.
10. KARABAĞ, S., (2002) Mekânın Siyasallaşması, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Sunu (power point) yöntemiyle anlatım, tartışma, soru-yanıt, beyin fırtınası, görselleri yorumlama.

1 VZ Ara Sınav
2 FN Yarıyılsonu Sınavı
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Çoktan seçmeli testler, yazılı sınavlar (uzun ve kısa yanıtlı).

ali.gulersoy@deu.edu.tr

Kitap Okuma 1 1 1