: Zaman Serisi Modelleri

Matematik
Fizik
Fen Fakültesi

Bu dersin temel amacı, seri bağımlı gözlemler, bu tür gözlemler için matematiksel modeller ve bu modelleri tanımlamak ve tahmin etmek için gerekli araçların tanıtımı ve kullanımı hakkında temel bilgiler vermektir. Ders, zaman serisi ayrıştırma, düzeltme teknikleri ve doğrusal zaman serisi modelleri; durağan ARMA ve çarpımsal SARMA sınıfları, durağan olmayan ARIMA ve çarpımsal SARIMA sınıfları, konularını içermektedir. Öğrenciler zaman serisi verilerinin sistematik örüntülerini belirleme bilgisine sahip olacaklar ve bu derste öğrendikleri teknikleri tahmin ve uzun vadeli planlar için uygulayabileceklerdir. Öğrenciler zaman serisi verilerinin hesaplanması, görselleştirilmesi ve analizi için R, Minitab, SPSS istatistiksel paketlerini kullanacaklardır.

1   Zaman serileri kavramını /seri bağlantılı gözlemleri öğrenmek
2   Zaman serisi bileşenlerinin nasıl tanımlanacağını ve ayrıştırılacağını öğrenmek
3   Zaman serisi verileri için düzeltme tekniklerini öğrenmek
4   Stokastik sürecin gerçekleşmesi olarak bir zaman serisinin ortalama, varyans, korelasyon ve kısmi korelasyon fonksiyonlarını tahmin edebilmek
5   Durağan ARMA ve çarpımsal SARMA sınıflarını, durağan olmayan ARIMA ve çarpımsal SARIMA sınıflarını belirlemek
6   Zaman serisi modelinin anlamlılığını ve yeterliliğini test etmek
7   Box-Jenkins metodolojisini kullanarak yeterli zaman serisi modelini kullanarak tahmin yapabilme

1 Zaman Serileri Verilerinin Karakteristikleri, durağan olmama durumu / durağanlık.
2 Zaman serisinin bileşenleri
3 Düzleştirme teknikleri: Üssel, Çift Üssel Yöntemler, Winter Yöntemi
4 Bir zaman serisinin ortalama, varyans, korelasyon ve kısmi korelasyon fonksiyonlarının tahmini
5 Bir zaman serisinin ortalama, varyans, korelasyon ve kısmi korelasyon fonksiyonlarının tahmini
6 Korelogram, Otokorelasyon Fonksiyonu, Kısmi Otokorelasyon Fonksiyonu
7 Mevsimsel olmayan Otoregresif Hareketli-Ortalama Modelini ARMA (p, q) tanımlama
8 Tahmin, Model Teşhisi, Öngörü / ARMA (p, q) Modelleri
9 Proje Sunumu 1
10 Ara sınav
11 Mevsimsel Otoregresif Hareketli Ortalama Model tanımlama (SARIMA)
12 Tahmin, Model teşhisi, Öngörü / Mevsimsel ARIMA Modelleri
13 Zaman serisi modelini geliştirmek
14 Proje Sunumu 2

Wei, W.W.S., 2006, Time Series Analysis, Univariate and Multivariate Methods, 2nd Edn. Pearson
Bowerman L. B., O Connell R. T. 1993 Forecasting and Time Series, 3rd Edition, Duxbury
Jonathan D. Cryer, Kung-Sik Chan, (2008) Time Series Analysis with Application in R, Second Edition, Springer.
Paul S.P. Cowpertwait , Andrew V. Metcalfe (2009), Introductory Time Series with R, Springer.

Ders Notları

Teorik kavramları göstermek için seçilen örneklerle ders kitabı okumaları ve R / SSPSS / Minitab istatistiksel paket uygulamaları etrafında oluşturulmuş ders formatı. Uygulamalar ve örnekler. Sorular ve tartışma teşvik edilir. Anlatım, proje ve sunum.

1 VZ Vize
2 PRJ PROJE
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + PRJ * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ * 0.30 + PRJ * 0.30 + BUT * 0.40

Proje ve sınavların değerlendirilmesi

Derslerin en az % 70'ine katılım gereklidir ve öğrencinin sorumluluğundadır. Derse katılım ve ödev teslimi zamanında yapılmalıdır. Sunumlarda veya sınavlarda gerçekleşen etik olmayan davranışlar, okul politikasında belirtildiği gibi ele alınacaktır.

Prof. Dr. Burcu Hüdaverdi
e-mail: burcu.hudaverdi@deu.edu.tr
tel: +90-232-3018597

Uygulama 13 1 13