: LaTeX ile Bilimsel Yazım

Matematik
Fizik
Fen Fakültesi

Bu dersin amacı, her zaman matematiksel metinler üretmek için çok uygun ve yardımcı olan LaTeX yazılım paketinin eşlik ettiği matematiksel yazma ilkelerini öğrencilere tanıtmaktır.

1   Doğru dil kullanımıyla açık matematiksel metinler yazabilecektir.
2   LaTeX kullanarak ödev, tez ve sunum yazabilecektir.
3   LaTeX kullanarak doğru numaralandırma, içerik, referanslar, alıntılar vb. İle mantıksal olarak iyi organize edilmiş metinleri kolayca üretebilecektir.
4   Matematiksel metinlerin üretilmesinde daha fazla yardım için mevcut birçok LaTeX paketini kullanabilecektir.
5   psTricks, gnuplot ve Tikz paketlerini kullanarak LaTeX de şekil çizebilecektir.

1 Yazarın araçları, matematiksel yazma, matematiksel metinler için ipuçları.
2 Dil kullanımı. Matematiksel ifadelerin açık delillerini yazmak.
3 İyi yazılmış matematiksel metinleri verimli bir şekilde üretmek için LaTeX nasıl kullanılır
4 LaTeX, bir ödev yazmak yazmak, taslağı revize etmek, bir makale yayınlamak için nasıl kullanılır
5 LaTeX, tez yazmak ve savunmak, konuşma yazmak ve konuşma yapmak, poster hazırlamak için nasıl kullanılır
6 LaTeX ile hazırlanan metinlerde, kullanıcıların matematiksel ifadelerin (teoremler, lemmalar, vb.), tabloların, şekillerin numaralandırılması ve referanslandırılması ile ilgili detayları organize etmede çok az uğraşmasına izin veren mantıklı iyi organize edilmiş metinler üretmek.
7 İçindekiler hazırlamak için LaTeX'i kullanmak, bibliyografya veritabanlarını, atıf türlerini düzenlemek.
8 LaTeX, matematikçinin yazarken tipografik ve teknik ayrıntılarla zaman kaybetmeden sadece içeriklere odaklanmasına nasıl yardımcı olur. Ara sınav
9 LaTeX kullanarak yazma alıştırmaları ve örnekleri.
10 Matematikte yazma ve araştırma için yardım ve kaynaklar.
11 LaTeX'te grafikler nasıl yapılır
12 LaTeX'i web ile nasıl entegre edebilirim
13 Birçok paketin nasıl kullanılacağını öğrenmek için tamamlayıcı kaynak kullanarak LaTeX'te daha fazla yardım.
14 Matematiksel girişimin doğası, matematiksel kültüre bir bakış: Sunum yazısı için ödüller kazanan tavsiye edilen okuma.

Ana kaynak:
1. Nicholas J. Higham, Handbook of Writing for the Mathematical Sciences, SIAM, 1998.
2. George Gratzer, More Math into LaTeX. 4th edition. Springer, 2007.
3. Tobias Oetiker, The Not So Short Introduction to LATEX 2 (İnce bir LaTeX 2 Elkitabı), 2018
4. Greenberg, H.J., A Simplified Introduction to LATEX, 2010
Yardımcı kaynaklar:
5. Frank Mittelbach, Michel Goossens, Sebastian Rahtz, Helmut Kopka, Patrick W. Daly, The LaTeX Companions, Revised Boxed Set: A Complete Guide and Reference for Preparing, Illustrating, and Publishing Technical Documents, 2nd Edition, Addison-Wesley Professional, 2004.
6.
7. Steven G. Krantz, A Primer of Mathematical Writing: Being a Disquisition on Having Your Ideas Recorded, Typeset, Published, Read & Appreciated, American Mathematical Society, 1997.
8. Steven G. Krantz, Mathematical Publishing: A Guidebook, American Mathematical Society, 2005.
9. Steven G. Krantz, A Mathematician's Survival Guide: Graduate School and Early Career Development, American Mathematical Society, 2003.
10. Steven G. Krantz, Mathematical Apocrypha: Stories and Anecdotes of Mathematicians and the Mathematical (Spectrum), The Mathematical Association of America, 2002.
11. Steven G. Krantz, Handbook of Typography for Mathematical Sciences, Chapman & Hall/CRC, 2000.
12. Stanley A. Sawyer, A TEX Primer for Scientists, CRC-Press, 1st Edition, 1995.
13. Leslie Lamport, LaTeX: A Document Preparation System, 2nd Edition, Addison-Wesley Professional; 2 edition, 1994.
14. Frank Mittelbach, LaTeX Companion, 2nd Edition, Addison-Wesley Professional, 2004.
15. Michel Goossens, The LaTeX Graphics Companion: Illustrating Documents with TeX and Postscript(R), Addison-Wesley Professional, 1997.
16. Michel Goossens, The LaTeX Web Companion: Integrating TeX, HTML, and XML, Addison-Wesley Professional, 1999.
17. Helmut Kopka, Guide to LaTeX, 4th Edition, Addison-Wesley Professional, 2003.

Ders anlatımı, Ders notları, Sunum

1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + OD * 0.30 + BUT * 0.40

Ara sınav, Ödev, Final sınavı

%70 oranında derse devam zorunluluğu vardır.

Dr.Öğr.Üyesi Celal Cem Sarıoğlu
E-posta: celalcem.sarioglu@deu.edu.tr
Tel. : 0 232 3018585

TBA