: Piyano 5

Piyano

PROF. ECE SÖZER

Piyano

Öğrencinin çalgı üzerindeki kontrolünü teknik ve müzikal olarak solo dinletiler, eşlikler yapabilecek ve oda müziği gruplarında çalabilecek düzeye getirmek. Kendi çalışmaları ve başka çalışmaları sentezleyerek kişisel bakış açısını kazandırarak, kendini geliştirme ve öğrenme kavramlarını içselleştirmesini sağlamaktır.

1   Piyano çalma tekniğini ve müzikalitesini geliştirebilir.
2   Çalışılan eserlerdeki teknik zorluklarını aşmak için kendine özgü alıştırmalar oluşturabilir
3   Piyano için, değişik müzik formlarında yazılmış, sınıf seviyesine uygun eserleri teknik çalışmalarla yorumlayabilir.
4   Yorumladığı eserlerin seslendirilmesi ile ilgili projelerde sorumluluk alarak etkinlikleri planlayabilir.
5   Piyano için yazılan modern eserlerde karşılaşılan farklı çalma tekniklerini

1 Dönem Haftası 1: Ders Tanıtımı ve Planlama Dönem içinde çalışılacak ve final sınavında çalınacak olan eserlerin seçilmesi ve çalışma programının belirlenmesi. Bu ders kapsamında dönem boyunca bir Etüt ve bir konçerto çalışılmaktadır.
2 Dönem Haftası 2: Etüdün Çalışılması Seçilmiş olan etüdün deşifre edilmesi, etüdün gerektirdiği teknik çalışmanın yapılması ve stile uygun yorumun geliştirilmesi.
3 Dönem Haftası 3:Etüdün Çalışılması Deşifre edilen etüdün gerektirdiği teknik çalışmanın yapılması, stile uygun yorumun geliştirilmesi ve ezbere yönelik çalışmanın yapılması.
4 Dönem Haftası 4: Konçertonun Birinci Bölümünün Çalışılması Seçilmiş olan konçertonun birinci bölümünün deşifre edilmesi.
5 Dönem Haftası 5: Konçertonun Birinci Bölümünün Çalışılması Deşifre edilen konçerto birinci bölümünün stile uygun yorumunun geliştirilmesi ve ezbere yönelik çalışmanın yapılması.
6 Dönem Haftası 6: Konçertonun Birinci Bölümünün Çalışılması Deşifre edilen konçerto birinci bölümünün stile uygun yorumunun geliştirilmesi ve ezbere yönelik çalışmanın yapılması.
7 Dönem Haftası 7: Konçertonun İkinci Bölümünün Çalışılması Seçilmiş olan konçertonun ikinci bölümünün deşifre edilmesi.
8 Dönem Haftası 8: Konçertonun İkinci Bölümünün Çalışılması Deşifre edilen konçerto ikinci bölümünün stile uygun yorumunun geliştirilmesi ve ezbere yönelik çalışmanın yapılması.
9 Dönem Haftası 9: Konçertonun İkinci Bölümünün Çalışılması Deşifre edilen konçerto ikinci bölümünün stile uygun yorumunun geliştirilmesi ve ezbere yönelik çalışmanın yapılması.
10 Dönem Haftası 10: Konçertonun Üçüncü Bölümünün Çalışılması Seçilmiş olan konçertonun üçüncü bölümünün deşifre edilmesi.
11 Dönem Haftası 11: Konçertonun Üçüncü Bölümünün Çalışılması Deşifre edilen konçerto üçüncü bölümünün stile uygun yorumunun geliştirilmesi ve ezbere yönelik çalışmanın yapılması.
12 Dönem Haftası 12: Konçertonun Üçüncü Bölümünün Çalışılması Deşifre edilen konçerto üçüncü bölümünün stile uygun yorumunun geliştirilmesi ve ezbere yönelik çalışmanın yapılması.
13 Dönem Haftası 13: Etüdün Çalışılması Dönemin ikinci ve üçüncü haftalarında çalışılmış olan etüde geri dönülerek tekrar edilmesi; Eserin hatırlanması, ezberin pekiştirilmesi ve yorumdaki ayrıntıların ele alınması.
14 Dönem Haftası 14: Konçertonun Tüm Bölümlerinin Çalışılması Dönem içinde çalışılmış olan konçertonun tüm bölümlerinin tekrar edilmesi; Tüm bölümlerin eser bütünlüğü içinde tekrar edilmesi, yorumdaki ayrıntıların ele alınması.

Ana Kaynak: Rönesans döneminden günümüze değin çalgı için yazılmış solo ya da eşlikli, sınıf seviyesine uygun her müzik biçiminde yazılmış eserler.
Yardımcı kaynaklar: Dönemde çalışılan eserlerin bestecileri, müzikal formları, çalma tarzlarına ilişkin yazılı görsel ve işitsel kaynaklar. Çalışılan eserlerin farklı icracılar tarafından oluşturulmuş kayıtları.

Dersler birebir ve uygulamalı olarak yapılır. Öğrenilenler izleyici önünde, sınavlarda, yarışmalarda sergilenir.

1 AS Kanaat/Arasınav
2 FN Final
3 BNS FinalSonuBaşarıNotu AS * 0.40 +FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonuBaşarıNotu AS * 0.40 +BUT * 0.60

Kanaat: Öğrencinin ders içi ve dışı yaptığı çalışmaların öğretim elemanı tarafından yapılan değerlendirme.
Final Sınavı: Bu sınav için seçilmiş eserlerin jüri önünde çalınınması.

Çalınan eserleri, ait oldukları dönemin özelliklerini gözeterek seslendirme.
Bilgi, beceri ve uygulama temelli yeterliklere ulaşıp ulaşmadığını ölçme.

seniz.duru@deu.edu.tr
ece.sozer@deu.edu.tr
deytemiz@deu.edu.tr
asli.tuncay@deu.edu.tr