: Gitar Eşlik 5

Yüksek Lisans/Lisans

KADİRCAN ÖZDEMİR

Gitar

Klasik Gitarın çok seslilik olanaklarını kullanarak çalgı ve şan eşliği konularında öğrencinin teknik, estetik, stilistik becerileri kazanarak yetkin bir konuma gelebilmesi, hazırlanan eserleri sergileyebilmesidir.

1   Seviyesine uygun eserlerde müzikal bir yaklaşımla çalgı ve şan eşliği yapabilir.
2   Çalgı ve şan eşliği ile ilgili kavramların yerleşmesi için bu konuda var olan kayıtları ve konserleri takip ederek ve gerekli çıkarımları yapabilir.
3   Eşlik ettiği eserlerin dönemsel karakteristik özelliklerini inceleyerek biçimsel açıdan analiz edebilir.
4   Eşlik yaptığı çalgı, şan ya da gruplar ile müzikal ifade ve dinamikleri uyumlu ve eş zamanlı bir biçimde uygulayabilir.
5   Eşlik yaptığı eserlerin ( çalgı-şan ) sergilenmesi için gerekli aktivitelerde sorumluluk alarak etkinlikleri planlayabilir.

1 Dersin tanımı, kuralları, önemi, içeriği, gerekli materyal ve izlenecek yolların tanıtılması, repertuvar konusunda bilgi.
2 Uygun eserler üzerinde eşlik çözümlemeleri ve incelemeler. Eşlik partisi çalma prensipleri.
3 Uygun eserler üzerinde eşlik çözümlemeleri ve incelemeler. Eşlik partisi çalma prensipleri.
4 Uygun eserler üzerinde eşlik çözümlemeleri ve incelemeler. Eşlik partisi çalma prensipleri.
5 Uygulama: Eşlik çalışması, birliktelik, müzikallik ve denge.
6 Uygulama: Eşlik çalışması, birliktelik, müzikallik ve denge.
7 Uygulama: Eşlik çalışması, birliktelik, müzikallik ve denge.
8 Uygulama: Eşlik çalışması, birliktelik, müzikallik ve denge.
9 Uygulama: Gelinen seviyenin değerlendirilmesi. Eksik yönlerin ele alınması.
10 Uygulama: Gelinen seviyenin değerlendirilmesi. Eksik yönlerin ele alınması.
11 Uygulama: Gelinen seviyenin değerlendirilmesi. Eksik yönlerin ele alınması.
12 Uygulama: Tüm çalışmaları sergilemeye yönelik program çalışması.
13 Uygulama: Tüm çalışmaları sergilemeye yönelik program çalışması.
14 Uygulama: Tüm çalışmaları sergilemeye yönelik program çalışması.

Tarihten günümüze gitar eşliği yazılmış seviyeye uygun çalgı, şan ve topluluk eserleri. Ayrıca Klasik Gitar için aktarımı piyanodan ve diğer çalgılardan yapılmış-yapılacak diğer eşlikli eserler.

Dersler birebir ve uygulamalı olarak yapılmakla birlikte diğer çalgılar ve şan eşliği de gerekli zamanlarda yer alır. Öğrenilenler izleyici önünde , sınavlarda , yarışmalarda sergilenir.

1 AS Kanaat/Arasınav
2 BNS YarıyılNotu AS

Kanaat: Öğrencinin ders içi ve dışı yaptığı çalışmaların öğretim elemanı tarafından yapılan değerlendirme.

Seçilen ve hazırlanan eşliklerin (çalgı-şan) müzikal bir uyum içerisinde icra edilmesi. Sahne hakimiyeti ve beden dilini kullanabilme.

Derse düzenli devam, eksiksiz ve titizlikle yapılmış ön hazırlık, gerekli materyallerin eksiksiz olarak hazır bulundurulması. Ayrıca maksimum verimi alabilmek için bireysel dersin gerektirdiği azami dikkat ve konsantrasyona hazırlıklı gelmek. Eşlik edilecek diğer kişi ve kişilerle eksiksiz koordinasyon.

faransuyolcu@deu.edu.tr
guray.alyoruk@deu.edu.tr