DERS ADI

: Genel Mikrobiyoloji

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 1006 Genel Mikrobiyoloji ZORUNLU 3 0 1 4

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile işlenmiş gıda ürünlerinde ve gıda muhafazasında mikrobiyal bozulmanın anlaşılmasını sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mikroorganizmaları tanıma ve özelliklerini bilme
2   Mikroorganizma özellikleri ile gıda işleme ve gıda muhafazasını ilişkilendirebilme
3   Gıda mikrobiyolojisi dersi için temel oluşturabilme
4   Aseptik teknik, kültür, preparat hazırlama ve Işık mikroskobunu kullanabilme gibi temel mikrobiyoloji teknikleri becerisi

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Genel Mikrobiyoloji dersine giriş
2 Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması
3 Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemler
4 Bakteriler. Hücre morfolojileri ve adlandırılmaları.
5 Bakterilerin anatomik yapıları.
6 Riketsiyalar, Virüsler
7 vize
8 Bakterilerde üreme ve ölüm eğrisi.
9 Funguslar.Genel özellikleri, küfler, hücre yapıları.
10 Mikrobiyal metabolizma
11 Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler
12 Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü
13 Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü
14 Sunular, genel değerlendirme
15 Final Uygulama Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, 2011, Prof.Dr. Selma Güven, Yrd.Doç.Dr. Nükhet Zorba, Nobel Yayıncılık
Gıda mikrobiyolojisi, 1999, Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof.Dr. Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi
Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi, 2002, Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof.Dr. Fulya Turantaş, Meta Basım
Genel Mikrobiyoloji, 1997, SERT,Selahattin , Atarürk Üniv. Ders yay. No: 195 Erzurum.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 4 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Sunum Hazırlama 1 3 3
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Uygulama sınavı 1 2 2
Proje Final Sunumu 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 110

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.1155355
ÖK.2155555
ÖK.3155355
ÖK.4155355