DERS ADI

: Hijyen ve Sanitasyon

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 1011 Hijyen ve Sanitasyon ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemini, gıda işletmelerinde bulunan mikroorganizmaların önemi, gelişme ortamları ile ilgili bilgiler ve kontrol altına alınmalarını, gıda işletmelerinin mikrobiyolojik kontrol yöntemlerini, gıda zehirlenmeleri, gıda işletmelerinin temizlik ve dezenfeksiyonu, besin, bina, hava, su, personel hijyeni, HACCP sistemi ile ilgili ilkeleri öğretmektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mikroorganizmaların önemini, bulaşma kaynaklarını ve üreme koşullarını açıklayabilir.
2   Gerekli hijyenik önlemleri alarak, yiyeceklerde oluşabilecek olan bozulmaları engelleyebilir.
3   Güvenli gıda üretimi için personel hijyeni ve tüm güvenlik kurallarını başarıyla uygulayabilir.
4   Sanitasyon ekipmanları ve metotlarını içeren modern güvenlik ve sanitasyon uygulamalarını gerçekleştirebilir.
5   Sanitasyonda HACCP in önemini açıklayabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş ve DersinTanıtımı
2 Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik
3 Gıda Mikrobiyolojisine Giriş
4 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler
5 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler
6 Gıdalarda karşılaşılan bozulmalar
7 Vize
8 Temizlik ve Sanitasyon
9 Kişisel hijyen ve mutfakta güvenlik kuralları
10 Gıda Hizmet Sanitasyonu ve Yönetimi
11 HACCP ve Ürün Kalitesi
12 Uluslararası gıda güvenliği programları ve standartların korunması
13 Proje Sunumları
14 Genel Değerlendirme
15 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Gıda ve Personel Hijyeni BULDUK, Sıdıka Detay Yayıncılık 2003
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon KAYAARDI, Semra SidasYayınları 2012
The Essentials of Food Safety and Sanitation McSWANE, David Zachary ; RUE, Nancy Roberts; LİNTON, Richard Prentice Hall 2003
Temizlik Teknolojisi Kavram ve Uygulamalar ÜZÜMCÜ, Tülay Polat DetayYayıncılık 2011

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Ödev Hazırlama 1 9 9
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.15
ÖK.2545
ÖK.3545
ÖK.45435
ÖK.55445