DERS ADI

: Fermantasyon Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2007 Fermantasyon Teknolojisi ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ NİHAN GÖĞÜŞ BAĞIŞ

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Fermantasyon, fermente gıda u retiminde kullanılan teknikler, fermantasyon ile u retilen gıdalar ve bu gıdaların u retiminde rol alan mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Öğrenci fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları bilir.
2   2. Öğrenci destile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini bilir.
3   3. Öğrenci şarap üretim teknolojilerini bilir.
4   4. Öğrenci bira üretim teknolojilerini bilir.
5   5. Öğrenci sirke üretim teknolojilerini bilir.
6   6. Öğrenci turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini bilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1 Fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaları ve çeşitleri 11 Sirke
2 2 Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleri 12 Turşular
3 3 Fermentasyon mikroorganizmaları 13 Sofralık zeytin
4 4 Mikrobiyel metabolizmanın esasları 14 Diğer bitkisel fermente gıdalar
5 5 Malt teknolojisi
6 6 Bira teknolojisi
7 7 Ara Sınav
8 8 Şarap teknolojisi
9 9 Damıtık alkollü içecekler: Eskitilen damıtık alkollü içecekler
10 10 Damıtık alkollü içecekler: Eskitilmeyen damıtık alkollü içecekler

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1.Kragl, U., 2005, Technology Transfer in Biotechnology from Lab to Industry to Production, Springer-Verlag GmbH.
2.Stanbury, P.F., Whitaker, A., Hall, S.J., 1995, Principles of Fermentation Technology, Elsevier Science Ltd, Oxford, 357 pp.
3.Göksungur, Y, 2009, Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, 143 sayfa
4.Glazer, A. N., Nikaido, H., Microbial Biotechnology , W.H. Freeman and Company, New York, (1995).
5.Pirt, S.J., Principles of Microbe and Cell Cultivation , Blackwell Scientific Publications, Oxford, (1985).
6.Aktan, N. ve H. Kalkan, Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi, Ege Üniversitesi, 173, İzmir, 1999.
7.Aktan, N. ve H. Kalkan, Şarap Teknolojisi, Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, ISBN:975-6813-08-3, 615, Ankara, 2000.
8.Aktan, N., H. K. Yıldırım ve U. Yücel, Turşu Teknolojisi, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları, III Baskı, No: 23, ISBN: 975-483-373-7, 148, İzmir, 2003.
9.Aktan, N.,Yıldırım, H. K., Sirke Teknolojisi, Sidas Media L.td.Şt , II Baskı, ISBN: 978-605-87976-4-2, İzmir,83, 2011.
10.Aktan, N.ve H. Kalkan Yıldırım, Sofralık Zeytin Teknolojisi, Meta Basımevi, II Baskı, ISBN: 978-605-86980-0-0, 148, İzmir, 2012.
YARDIMCI DERS KİTAPLARI: 1.Fugelsang, Kenneth C., Boston MA., 2007, Wine Microbiology, Practical Applications and Procedures, Springer Science & Business Media. 2. Bisswanger, H., 2002, Enzyme Kinetics, Principles and Methods, Wiley-VCH Verlag GmbH, Weinheim, 255 pp. 3. Demain, A. L., Solomon, N.A. (eds.). 1986. Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, American Society for Microbiology, Washington D.C., 466 pp.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.50 +FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.50 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

ilan edilecektir

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nihan.gogus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 124

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.145
ÖK.245
ÖK.345
ÖK.445
ÖK.545
ÖK.645